G4Media.ro

Miniștrii de Externe din Ucraina și China au purtat o rară conversație…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Miniștrii de Externe din Ucraina și China au purtat o rară conversație telefonică

Miniștrii de externe chinez și ucrainean au purtat o conversație telefonică, marcând un contact rar recunoscut public între cele două țări, relatează Sky News.

În urma convorbirii, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Qin Gang a avertizat că conflictul din Ucraina ar putea „scăpa de sub control”.

De asemenea, ministrul de externe a mai spus că China își păstrează speranța unui dialog între Ucraina și Rusia „indiferent cât de dificil sau provocator ar fi”.

„China speră că toate părțile vor rămâne calme, raționale și reținute și vor relua discuțiile de pace cât mai curând posibil”, i-a spus Qin Gang omologului ucrainean, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de externe, citat de Reuters, preluat de The Guardian.

El a adăugat că speră ca cele două părți să nu închidă ușa unei soluții politice.

La rândul său, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că a discutat cu omologul său chinez despre importanța integrității teritoriale a țării sale.

La rândul său, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că a discutat cu omologul său chinez despre importanța integrității teritoriale a țării sale.

„Am subliniat importanța formulei de pace a (președintelui ucrainean Volodimir Zelenski) pentru a pune capăt agresiunii și a restabili o pace dreaptă în Ucraina”, a scris Kuleba pe Twitter.

China s-a abținut de la a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina și, în schimb, a îndemnat ambele părți să accepte o dezescaladare treptată care să ducă la o încetare completă a focului în documentul său în 12 puncte privind „rezolvarea politică a crizei ucrainene”. Planul a cerut protecția civililor și respectarea suveranității fiecăruia.

Este așteptat ca președintele chinez Xi Jinping să îl viziteze pe Vladimir Putin chiar săptămâna viitoare, iar ulterior să aibă o întâlnire virtuală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...