G4Media.ro

Ministerul ucrainean de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Croației la Kiev, după…

Sursa foto: Unsplash / Artem Kniaz

Ministerul ucrainean de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Croației la Kiev, după ce președintele croat a afirmat că țara sa își va retrage toate forțele din NATO în cazul unei invazii ruse asupra Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a convocat-o marţi pe ambasadoarea croată la Kiev, Anica Djamic, pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Croaţiei, Zoran Milanovic, pe tema tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, instigate – potrivit liderului de la Zagreb – de SUA, informează EFE, citată de Agerpres.

”Preşedintele croat şi-a demonstrat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii le-au oferit Croaţiei în lupta sa pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut”, a transmis MAE ucrainean într-un comunicat.

Milanovic a acuzat marţi SUA de criza din Ucraina şi a declarat că, în caz de escaladare, în calitatea sa de comandant al forţelor armate ale acestei ţări membre a NATO va retrage militarii croaţi aflaţi în zona de conflict.

”În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru”, a declarat Milanovic în faţa presei de la Zagreb.

Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe ”ulii lui”. ”Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale”, a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.

”Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a apreciat preşedintele Croaţiei, care a apreciat totodată că ”locul Ucrainei nu este în NATO”.

Potrivit Kievului, declaraţiile lui Milanovic ”transmit discursul propagandei ruse şi nu corespund poziţiei oficiale coerente a Croaţiei în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

În plus, cuvintele preşedintelui croat ”afectează relaţiile bilaterale şi subminează unitatea Uniunii Europene şi a NATO în faţa actualelor ameninţări la adresa securităţii Europei”, potrivit MAE de la Kiev.

”Suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a caracterului (lui Milanovic) şi nu se extinde la poporul croat, de care ne leagă prietenia şi respectul reciproc”, se mai menţionează în comunicatul difuzat de diplomaţia ucraineană.

Kievul a cerut totodată preşedintelui croat ”o dezminţire publică” a declaraţiei sale şi şi-a exprimat încrederea în sprijinul Zagrebului faţă de parcursul european şi euroatlantic al Kievului şi în continuarea ”relaţiilor de prietenie” dintre cele două ţări.

Sursa foto: Unsplash / Artem Kniaz

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ucraina nu trebuia sa intre in jocul UE (Macron) si Bideu si sa regizeze un conflict cu Rusia ca se prabusesc aia in sondaje.

 2. Acum am citit si sunt terifiat! Ma bazam pe prezenta vajnicilor soldati croati sa ne pazeasca de rusi, si acum? Nu mai ramane decat sa ne predam in masa!
  Domnu’ presedinte croat, nu uita ca ai intrat in NATO ca sa ai o polita de siguranta contra unui posibil agresor vecin (Serbia). Daca vrei sa te astepti la solidaritate din partea NATO in caz de razboi, sa stii ca ne asteptam si de la voi sa sustineti interesele de grup. Chiar daca ar cere trimiterea de soldati in Ucraina (sa speram ca nu se va ajunge acolo).

 3. Croația are trupe în Ucraina?
  Din titlu așa reiese.

  • presa quality

  • A ramas Tanti Nuti de paza. Jurnalistii sunt in pauza de masa. Presedintele Croatiei nu poate retrage soldati de unde nu sunt. A zis ca ii retrage din fortele NATO. Oricum e o discutie despre nimic, pt ca NATO nu trimite trupe in Ucraina. Trimite doar arme.