G4Media.ro

Ministerul Mediului: Noua aplicație Inspectorul Pădurii așteaptă verificările de securitate, va fi…

Ministerul Mediului: Noua aplicație Inspectorul Pădurii așteaptă verificările de securitate, va fi disponibilă cel târziu pe 10 februarie / Precizări după un articol care dezvăluia nemulțumirile privind funcționarea SUMAL, publicat de G4Media

Ministerul Mediului a transmis o serie de precizări, după publicarea articolului ”Fereastră pentru tăieri ilegale de pădure? Companiile din industria lemnului acuză blocaje și erori ale aplicației SUMAL, lansată de câteva zile / Goțiu: Ce s-a tăiat în pădurile României poate fi transportat fără un control real”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat pentru G4Media că aplicația Inspectorul Pădurii va fi disponibilă într-o nouă versiune cel târziu din data de 10 februarie, iar aplicația pentru mobil așteaptă verificările de securitate: varianta pentru Android fiind deja încărcată în Google Play, iar cea pentru iOS urmând să fie încărcată astăzi.

Reprezentanții ministerului au mai precizat că SUMAL 1.0 și-a încetat funcționarea odată cu punerea în funcțiune a noului SUMAL, însă nu au explicat de ce noua variantă nu funcționează la parametrii normali, așa cum au semnalat de altfel reprezentanții industriei de exploatare a lemnului. Aceștia spun că industria funcționează la o treime din capacitate, din cauza ”operaționalizării defectuoase” a SUMAL și au lansat marți și o petiție în care detaliază problemele legate de implementarea sistemului.

Precizările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, transmise G4Media:

”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat public, încă din data de 02 februarie, faptul că aplicația Inspectorul Pădurii – care asigură, pentru publicul larg, transparența în ceea ce privește trasabilitatea materialului lemnos – va fi disponibilă într-o nouă versiune pentru descărcare până cel târziu pe data de 10 februarie 2021.

La data emiterii prezentului drept la replică, aplicația pentru mobil pentru terminale Android este încărcată în platforma Google Play și așteaptă verificările de securitate. Versiunea pentru iOS urmează să fie încărcată pe platforma AppStore în cursul zilei de astăzi. În afară de cele două versiuni de aplicații de mobil, publicul va avea acces la date și prin intermediul portalului inspectorulpadurii.ro, aflat în ultima fază de testare și care va deveni operațional începând de mâine.

Vechea aplicație, care utilizează informații din SUMAL 1.0, și-a încetat funcționarea odată cu punerea în funcțiune a noului SUMAL.

În perioada de implementare a aplicației Inspectorul Pădurii, orice transport de lemn asupra căruia există suspiciuni poate fi verificat prin apelarea sistemului unic 112. Operatorii vor verifica existența avizului și legalitatea transportului în baza de date a SUMAL 2.0. În plus, toți reprezentanții instituțiilor de control – gărzile forestiere, Poliția și Jandarmeria – care au drept de utilizare în modulul SUMAL Control, vor acționa în vederea asigurării respectării legii.

Afirmația conform căreia organele de control nu pot face verificări în noul SUMAL este complet falsă. Modulul SUMAL Control – destinat exclusiv instituțiilor cu atribuții specifice în acest sens – este disponibilă pentru descărcare în Google Play din data de 31 ianuarie 2020, iar până la data prezentului drept la replică au fost create 2.372 de conturi speciale pentru control.

Noua aplicație Inspectorul Pădurii va beneficia de o interfață nouă și de îmbunătățiri în ceea ce privește experiența utilizatorului, față de versiunea precedentă. Funcționalitățile aplicației au fost stabilite prin HG nr. 497 din 25 iunie 2020”.

Foto: WWF România / Mihai Constantineanu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. 2.372 de conturi speciale pentru control adica cei care lupta pentru protejarea mediului sunt lasati in bezna intentionat?
    Eu doresc sa am acces liber si neingradit sa ved si eu pe unde circula nenea cu lemnu din padurea x sau e secret de stat?

  2. Miniszter elvtars ur, az on kolykei hogyan fogjak erezni magukat mikor kiszallnak a kocsibol pisilni, es latjak hogy 50 meterre az uttol mind kivagtak a fakat es csak a csona tonkok abszurdan kaparjak a szerencstlen turistak lelket.

    Ro: Domnule tovaras-ministru, cand copii dvs. vor coborî din masina sa-si faca nevoile si vor vedea padurea taiata tot la 50 de metrii de drum si doar cioturile absurde care vor zgaria constiinta lor si a turistilor fara noroc cum se vor simtii copii dvs?;

    DEMISIA!