G4Media.ro

Ministerul Finanţelor implementează arhivarea electronică pentru circa 900 de milioane de documente…

Sursa Foto: Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanţelor implementează arhivarea electronică pentru circa 900 de milioane de documente / Contractul în valoare de 16 milioane de lei a fost atribuit companiei româneşti Metaminds SA, firma unui fost director într-o companie a lui Sebastian Ghiță

Ministerul Finanţelor implementează un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, în urma unei licitaţii câştigată de compania românească Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică, transmite News.ro

 • Andrei Cruceru, în prezent director general al Metaminds, a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public. Asesoft este o companie fondată de Sebastian Ghiță.

”Ministerul Finanţelor implementează un sistem informatic de arhivare electronică (SIAEL), cu o valoare totală de 15.958.797 lei, fără TVA, cu ajutorul companiei româneşti Metaminds SA, integrator de soluţii IT complexe şi de securitate cibernetică”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii companiei.

Astfel, vor fi arhivate electronic aproape 900 de milioane de documente, de diverse tipuri şi mărimi, operaţionalizate în diverse aplicaţii curente ale Ministerului şi structurilor sale.

Platforma de arhivare electronică îşi propune să asigure un mediu dinamic, stabil şi scalabil, în care se pot defini direct din aplicaţie tipuri de documente, multiple depozite, registre electronice şi dosare care pot fi utilizate în acelaşi timp, pentru a servi atât ca arhivă operaţională, cât şi ca arhivă legală, în vederea asigurării conformităţii cu prevederile Legii 135/2007, privind arhivarea documentelor în formă electronică.

Metaminds SA este parte principală în acest proiect, lucrând în asociere cu Phoenix IT SRL şi One Software SRL şi având subcontractant CertSign SA pentru implementarea componentelor din proiect.

Proiectul de implementare a sistemului informatic de arhivare electronică în cadrul Ministerului Finanţelor a început în noiembrie 2022, având termen de finalizare la începutul lunii decembrie 2023.

În cadrul proiectului se va realiza implementarea ”la cheie” a unui Sistem Informatic de Arhivare Electronică (SIAEL) în cadrul Ministerului Finanţelor. Proiectul prevede şi furnizarea de echipamente şi licenţe, servicii IT, instruire personal, suport IT şi garanţie.

Sistemul Informatic de Arhivare Electronică va fi implementat pentru creşterea capacităţii administrative a Ministerului Finanţelor şi a instituţiilor subordonate, în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cetăţenilor şi a mediului de afaceri cu administraţia publică, pentru introducerea şi obţinerea de documente în/din arhiva instituţiei.

”Implementarea platformei aduce o serie de beneficii, printre care: utilizatorii vor putea accesa arhiva electronică direct dintr-un browser web, fără să fie nevoie de instalarea unor plug-in-uri suplimentare, fără să limiteze tipul de format de fişier ce poate fi arhivat/stocat, fiind permise atât fişierele de tip text, imagine, cât şi fişiere audio şi video; va asigura utilizatorilor posibilitatea de căutare a documentelor pe baza unor criterii diverse (nume document, data creării, cuvinte cheie, diverse metadate, etc.).

Utilizatorului îi va fi restrânsă căutarea la anumite depozite de arhivă, asigurând astfel accesul la acele documente din cadrul arhivei la care are dreptul, pe baza drepturilor de acces definite în sistem.

Platforma de management şi arhivare de documente va permite încărcarea şi înregistrarea atât manual, cât şi automat, a documentelor, inclusiv recunoaşterea automată a conţinutului, notificarea prin email a utilizatorilor la primirea unei solicitări/aprobări în cadrul unui flux de lucru.

De asemenea, platforma va permite integrarea cu diferite sisteme de stocare pentru salvarea oricărui tip de fişier, indiferent de mărime, atât în mod nativ cat şi compresate / criptate, putând fi instalată pe oricate servere este nevoie, asigurând astfel posibilitatea de a deservi numărul necesar de utilizatori din organizaţie.

Din punct de vedere al securităţii, arhitectura soluţiei are la bază bunele practici în domeniu în ceea ce priveşte tratarea, analiza, proiectare si implementarea funcţionalităţilor, cu accent pe protecţia bazelor de date şi aplicarea simultană a mai multor politici de securitate pe un acelaşi obiect al bazei de date şi restricţionare a accesului utilizatorilor în funcţie de cerinţe.

Platforma de management şi arhivare de documente va permite folosirea de semnături electronice pe documentele din arhiva, fie ca urmare a unui eveniment sau ca parte a fluxului prin care documentul trece, cu sisteme externe existente pentru semnături electronice cu certificat calificat / avansate / extinse

Cine este compania Metaminds SA

Metaminds SA este o companie cu capital integral românesc înfiinţată în 2015 şi impolementează soluţii complexe, la cheie şi personalizate, în domeniul arhitecturilor IT complexe şi al securităţii cibernetice asociate, pentru organizaţii publice şi private din sectoare strategice.

În decurs de 7 ani de la înfiinţare, echipa Metaminds a crescut de la 5 la 42 de specialişti. Compania a raportat 190 de proiecte semnate până în prezent.

Potrivit economedia.ro, compania Metaminds este controlată de Andrei Cruceru (50%), de Giorgia Bordușanu (10%) și de compania Servicebridge Partners SA (40%), controlată la rândul ei de Andrei Cruceru (51%) și de Marius-Ionuț Marinescu (49%).

Andrei Cruceru, în prezent director general al Metaminds, a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public. Asesoft este o companie fondată de Sebastian Ghiță. Compania a fost trimisă în judecată de DNA, în 2019, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei, alături de alte firme controlate de Ghiţă.

Într-un drept la replică transmis EduPedu, anul trecut, Andrei Cruceru a recunoscut că a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public, precizând însă că nu a avut nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță.

Bordușanu a fost de asemenea Internal Communication Manager la Asesoft International între decembrie 2012 – septembrie 2015.

Metaminds a fost denumită inițial Nova Tech Integrated Solutions, firma finalizând procesul de rebranding la finalul anului 2019.

Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc (95%), un interpus al lui Sebastian Ghiță, şi Răzvan-Iulian Băicoianu (5 %). Uruc era acționar și la Affichage Romania, una dintre cele mai mari companii de outdoor din România. În plus, reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebi Ghiţă.

Contracte uriașe cu statul

Metaminds și fosta Nova Tech Integrated Solutions au câștigat în trecut o serie de contracte uriașe cu statul.

Mai precis, Metaminds a fost implicată în proiectul de dotare wireless a școlilor din megacontractul câștigat în 2019 de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications. Proiectul a făcut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care fostul șef PSD, Liviu Dragnea, a amenințat într-un interviu la Antena 3 că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro.

În 2018, Nova Tech Integrated Solutions, alături de compania NET Brinel din Cluj, au câștigat un contract de informatizare a instanțelor în valoare de peste 46 de milioane de lei, adică peste 9,6 milioane de euro.

Nova Tech Integrated Solutions a mai câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația de peste 25 de milioane de euro organizată de SRI în iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics, care poate face căutari avansate în bazele de date ale instituţiilor. Nova Tech a câştigat doar un contract de 678.000 de lei fără TVA pentru „furnizare interconectare reţele LAN şi SAN”. Contractul mare pentru „furnizare platformă Big Data” a fost adjudecat de liderul asocierii, Siveco România.

Nova Tech a mai avut și contracte pentru furnizare echipamente IT şi cu ANAF sau MAPN, potrivit SEAP.

Mai multe detalii, aici.

Metaminds a avut anul trecut afaceri de 156 milioane lei, triplu față de anul 2018, și un profit net de aproape 9 milioane de lei. Compania are 32 de angajați.

Totodată, reamintim că Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Vad un document public cu numarul de angajati de la Ministerul Finantelor; 24.000.
  Dar nu vad un document cu fondurile UE atrase de catre minister.
  Vad o stire din 2018: „Guvernul României a cheltuit 12 milioane de euro pentru un site inutil” portale ro-mania .

  Eu nu cred ca suntem pe drumul cel bun. Singura grija a finantelor e sa existe angajati, banii multi-putini – nu conteaza.

  • De comparat cele câteva cărți digitalizate de Biblioteca Națională a României cu poate zeci de milioane ale Franței, începând cu Gallica. Și bani, este la guvern.

 2. & Cost-beneficiu , ? Au capul mare, ?

 3. Acum câteva zile era o știre pe aici, de cascadorii râsului, despre ministrul digitalizării care se scuza că a luat chiar el țeapă din cauză de prea puțină digitalizare în România. Aflăm astazi că un fost director al lui Sebastian Ghiță a primit un contract pentru digitalizare. În timpul ăsta, ministrul digitalizează de rupe lyndycul. Mai mult ca sigur că asta a înțeles analfabetul că e digitalizarea, altfel nu se explică.

 4. A spus cineva JUNTĂ MILITARĂ CLEPTOCRAŢIE STAT EŞUAT??? 😃

  „NU AVEM TOATĂ PUTEREA, PÂNĂ NU LUĂM ŞI JUSTIŢIA” – Profesor Universitar Doctor Puşcăriaş Turnător Dan Voiculescu „Felix”

 5. Bine ca i-au dat directorului lui Ghita, ca sa scurga totul la rusi, sri doarme.

  • Sa-ti amintesc ca Sebastian Ghita a fugit in Serbia tocmai din sediul SRI?
   Mie mi se pare ca SRI face bani impreuna cu Ghita.
   Cel mai probabil implementeaza sistemul prin outsourcing la forta de munca ieftina si pastreaza ei restul.

  • Esti platif la cuvat sau la liter? Ca la neuroni sigur nu!

 6. Scuzați-mă că întreb,dar care sunt nelegalitățile relevate din contractul cu pricina?

  • Nu e nimic nelegal, mergeti inapoi la culcare.

  • Tu esti de peaici?

   nelegalitățile vor fi dicumentate de Curtea de Conturi peste 10 ani, vor face un raport. … si #nimic. Banii oricum sau-dat

  • curtea de conturi ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 7. „Ghiță, te-astept diseară la portiță……..”
  Ghiță e doar in vacanță. Lucrează în online.

 8. Este firma lui Ghita? Nu!
  Este un director care la un momentbdatbin cariera lui a lucrat la una fim firmele alea.
  Si? Care e pacatul? Cui ati fi vrut sa dea contractul. Unui fermier? Unui sportiv?
  Penibili denla G4 oficiosul userist.
  Bine ca nu ati stat prea mult la putere. Cand ati vaxut ca e greu v-ati dat demisia.
  Da ii rRamintim pe Ion, Ghinea, Voiculescu, Nasui… si toata gasca de incompetenti ilustri in frunte cu Barna

 9. Acest om a lucrat 2 ani intr o firma a lui Ghita. Bagato voi mana in foc ca pattonii pentru care ati lucrat in viata voastra ( cei care ati lucrat ) sunt toti curati ca lacrima.
  Penibililor.

 10. Aveti dovezi ca s-a comis o ilegalitate ? Adresati -va organelor competente. Altfel …

  In rest numai de bine.

  P.S. Nu sunteti mai breji decat altii.