G4Media.ro

Ministerul Finanțelor: Agenția Fitch a reconfirmat ratingul de țară

Ministerul Finanțelor: Agenția Fitch a reconfirmat ratingul de țară

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat vineri atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor Publice pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”.

„Reconfirmarea ratingului României de către agenţia Fitch, similar deciziei Standard & Poor’s din luna martie a.c., reprezintă un pas important în demersul nostru de îmbunătăţire a ratingului de ţară. În perioada următoare ne vom concentra toate eforturile asupra consolidării predictibilităţii şi stabilităţii macroeconomice. Succesul acestui demers se va reflecta direct în scăderea costului de finanţare, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi în sporirea atractivităţii ţării noastre ca destinaţie de investiţii”, afirmă Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit Agerpres, principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt: reducerea riscurilor asupra stabilităţii la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăţi traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea poziţiei financiare externe.

La mijlocul lunii martie, Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

Sursa foto: Pexels.com

Citiți și: S&P a menținut perspectiva stabilă a ratingului României. Agenția a renunțat la înrăutățirea acesteia la negativ, convinsă de Guvern că va modifica taxa pe active bancare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Reducerea costului de finantare prin rostogolirea datoriei publice?
  Întrebați un student de la finante despre acest succes?
  Demagogie la maxim.

  • Despre ce consolidare a predictibilitatii si stabilitate macroeconomice se vorbeste?
   Azi Og 114 maine o retragi.
   Azi amnistie fiscală pana marți.
   Ce e predictibil?

  • E predictibil că va crește constant datoria publică pentru plata salariilor bugetarilor și a pensiilor până în punctul când statul va fi obligat să reducă fondul de salarii și pensii sau/și să crească taxele. Carevasăzică este predictibilă o criza financiara a statului.

 2. Mai e predictibil ceva:imbecilitatea cititorilor G 4.

 3. @ oltete
  Agenția Fitch avertizează: Deficitul bugetar în 2019 va urca la 3,4% din PIB. Bugetul este construit pe o prognoză de creştere a veniturilor „foarte optimistă”. Creşterea rapidă a salariilor peste productivitate duce la adâncirea deficitelor.
  https://cursdeguvernare.ro/fitch-ratings-diagnoza-pentru-romania-2019.html?source=biziday
  ( Shared via Biziday : https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.biziday )