G4Media.ro

Ministerul de externe francez cere eliberarea rapidă a opozantului Navalnîi și a…

Ministerul de externe francez cere eliberarea rapidă a opozantului Navalnîi și a celor peste o mie de protestatari arestați la Moscova

Franţa a făcut apel luni seara la „eliberare rapidă” a celor peste o mie de manifestanţi arestaţi în cursul protestelor din centrul Moscovei, de la sfârşitul săptămânii, precum şi a opozantului Alexei Navalnîi (foto), exprimând totodată „profunda preocuparea în faţa acestor evoluţii recente”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Un număr important de arestări şi de reţineri au urmat protestelor paşnice de la Moscova din aceste ultime zile. Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare din 23 iulie, s-a degradat, de asemenea, brusc. Franţa cere eliberarea lor rapidă şi îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de aceste evoluţii recente”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Paris.

Şi guvernul german a criticat luni violenţa „disproporţionată” folosită de poliţia rusă împotriva participanţilor la protest şi a cerut „eliberarea rapidă” a tuturor persoanelor reţinute.

Autorităţile ruse au început luni demersurile legale împotriva protestatarilor care au participat la manifestaţia neautorizată, organizată de opoziţie la sfârşitul săptămânii în centrul Moscovei, informează dpa, citata de Agerpres.

Un important politician din rândul opoziţiei, Ilia Yaşin, care a fost arestat în timpul protestelor, a fost reţinut în custodie pentru o perioadă de zece zile. Interzicerea de către autorităţi a participării acestuia şi a mai multor politicieni din opoziţie la alegerile municipale din capitala rusă, preconizate să aibă loc la 8 septembrie, au determinat organizarea protestului.

„Motivul acestei persecuţii este activitatea mea politică” a afirmat Yaşin.”Sunt un critic stăruitor al preşedintelui [Vladimir] Putin, al primarului [Serghei] Sobianin şi al partidului [de guvernământ] Rusia Unită. Sunt o persoană căreia autorităţile vor să îi închidă gura”, a mai declarat opozantul rus.

Primul caz penal deschis pe numele unuia din protestatarii arestaţi s-a bazat pe acuzaţia conform căreia protestatarul ar fi aruncat cu gunoi în ofiţerii de poliţie, informează media de stat rusă.

Delictul, atacarea unui reprezentant al legii, este pedepsit cu până la cinci ani de închisoare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Rusia – un stat fara justitie si presa libere si independente, fara pluralism politic. O dictatura, ca toate dictaturile: dezgustatoare si dureroasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.