G4Media.ro

Ministerul de Externe, despre comandantul de navă reținut în Cipru: Consulul Ambasadei…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe, despre comandantul de navă reținut în Cipru: Consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta

Consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat, miercuri, pe comandantul român de navă reținut pe data de 2 august în Cipru, informează ministerul de externe, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.

Precizările MAE vin după ce familia comandatului român Gheorghe Popescu, reținut în Cipru, a făcut, miercuri, un apel către autoritățile din România să intervină în acest caz ”pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român și eliberarea lui, fiind complet nevinovat”.

Comandantul de naționalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut în portul Vassiliko de pe nava sa Red Garnet, transmite Sindicatul Liber al Navigatorilor din cadrul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF).

Motivul pentru care românul a fost reținut ar avea legătură strict cu conflictul dintre Grecia și Turcia, în privința împărțirii teritoriului cipriot. Mai precis, comandantului român i se reproșează că anul trecut ar fi operat cu nava sa în portul cipriot ocupat de partea turcă.

Redăm integral comunicatul MAE

”În continuarea informațiilor puse la dispoziția publicului de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situația navigatorului român reținut pe teritoriul Republicii Cipru (http://www.mae.ro/node/56351), MAE face următoarele precizări:

În dimineața zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetățeanul român la sediul secției de poliție unde se află acesta.

În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetățeanul român a precizat că a fost reținut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanței de judecată, care a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru. Decizia instanței nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislația cipriotă.

Pe parcursul anchetei și al înfățișării în instanță, cetățeanul român a beneficiat de prezența unui traducător și a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetățeanului român cu familia, cu armatorul și conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România și a pus la dispoziție datele de contact ale unor avocați locali specializați, asigurându-l pe cetățeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competențelor legale.

MAE reamintește faptul că Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reținerea acestui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanța s-a pronunțat în acest caz.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu cetățeanul român, ceea ce s-a și realizat în aceeași zi.

Potrivit datelor obținute de ambasadă, cetățeanul român a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări preexistente pe numele său în evidențele autorităților cipriote.

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. A încălcat legea, să plătească.