G4Media.ro

Familia comandatului român reținut în Cipru: Facem un apel către autoritățile competente…

Familia comandatului român reținut în Cipru: Facem un apel către autoritățile competente din România să intervină în acest caz pentru eliberarea lui

Familia comandatului român Gheorghe Popescu, reținut în Cipru, face un apel către autoritățile din România să intervină în acest caz ”pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român și eliberarea lui, fiind complet nevinovat”.

Comandantul de naționalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut în portul Vassiliko de pe nava sa Red Garnet, transmite Sindicatul Liber al Navigatorilor din cadrul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF).

Motivul pentru care românul a fost reținut ar avea legătură strict cu conflictul dintre Grecia și Turcia, în privința împărțirii teritoriului cipriot. Mai precis, comandantului român i se reproșează că anul trecut ar fi operat cu nava sa în portul cipriot ocupat de partea turcă.

Redăm mai jos integral scrisoarea familiei comandatului Gheorghe Popescu:

”Noi cei din familia comandantului arestat suntem surprinși, extrem de neliniștiți pentru cele întâmplate.

Respectăm autoritățile și legile din Cipru, nu suntem în măsură să comentăm aplicarea lor, însă facem un  apel pentru ca drepturile și libertățile omului să fie respectate conform legislației europene.
Îndurerați, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soț, tată,  frate.

Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuțiilor cu autoritățile de acolo, clarificarea situației și eliberarea membrului familiei noastre.

Este un profesionist, cu o carieră fără pată.

Cariera lui însumează la momentul de față 35 de ani de muncă activă pe mare, ce în materie de distanță înseamnă de 8-9 ori ocolul pământului.

Este un om pasionat, dedicat familiei și muncii sale. Pasiunea pentru mare o are din copilărie, de când a plecat din satul natal din județul Vâlcea pentru studii în domeniu la Liceul Navrom și Academia Navală  “Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Sub managementul său pe navă lucrează constant peste 20 de oameni, echipaje pe care le-a coordonat în toți acești ani fără incidente sau încălcări ale legii. Este un om integru, blând și atent la nevoile celor din jurul său.

Din informațiile care ne-au fost comunicate, înțelegem că arestarea și condamnarea au legătură cu faptul că nava Red Garnet, la comanda căreia se află acum, a operat anul trecut în portul cipriot din zona de Nord (partea turcă).

Acum, la momentul ridicării lui, efectuase un transport de marfă în partea de sud a insulei. Cele două zone se află în litigiu politico-administrativ, dar agentul din Portul Vassiliko îi dăduse garanții că nu mai există probleme similare în Cipru.

Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate.

Comandantul sau oricare membru al echipajului trebuie să se conformeze ordinelor companiei, să respecte destinația primită și portul de operare.

Facem un apel către autoritățile competente din România să intervină în acest caz, să efectueze demersurile necesare pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român și eliberarea lui, fiind complet nevinovat.

Dumneavoastră, celor din mass-media, vă rugăm să ne ajutați să ducem mesajul nostru mai departe.”

Citește și

Comandant de navă, un român a fost reținut în portul cipriot Vassiliko pentru că anul trecut ar fi operat cu nava sa în portul cipriot ocupat de Turcia. Sindicatul navigatorilor solicită intervenția autorităților române

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Care autorități? Și competente, să fim serioși ciprioții greci sunt mult mai perverși decat ciprioții turci

  2. Ce e ăla comandat?

  3. ,, cu nava lui ,, !?! nava nu este a comandantului El se duce acolo unde il trimite armatorul si de la care primeste leafa