G4Media.ro

Ministerul de Externe acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statele de…

Ministerul de Externe acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statele de la ambasada României din Budapesta, chiar în prezența poliției maghiare

Ministerul de Externe acuză profanarea simbolurilor statale românești de la Ambasada din Budapesta de către două grupuri extremiste și arată într-un comunicat că profanarea a avut loc în prezenţa echipajelor poliţiei ungare.

Bucureștiul anunță că a transmis Budapestei o notă verbală prin care exprimă ”protestul ferm” față de profanarea acestor simboluri (stema României) și atribuie actul Mișcării celor 64 de Comitate şi Partidului Mi Hazank.

Mai mult, Ministerul de Externe se arată ”consternat” pentru că autoritățile maghiare nu au prevenit ”repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român”.

Comunicatul integral al MAE:

Referitor la declarația secretarului de stat din MAECE ungar/comunicatul părții ungare cu privire la transmiterea unei note de protest pe tema situației de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, în continuarea celor transmise ieri și a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe cu omologul ungar, de la data de 6 iunie:

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române – și prin prezentarea distorsionată a situației din Valea Uzului și a evenimentelor de la data de 6 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internațional al cimitirului din Valea Uzului și dreptul neîngrădit al fiecărui stat să își comemoreze eroii înhumați în acel cimitir. Totodată, amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.

Partea română reamintește că a făcut în permanență apel la calm și moderație, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari, atât prin declarațiile publice cât și prin incitările transmise pe rețelele sociale.

Partea română rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă și echilibrată, a unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă.

Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acțiune fermă a autorităților publice ungare în virtutea obligațiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român.

Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităților ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie. De asemenea, MAE cere autorităților de la Budapesta să se abţină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situației.

Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAECE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie.

Foto: Ambasada României la Budapesta (Sursa: Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Pentru ca statul roman nu stie sa gestioneze astfel de situații apărute in spațiul public si on-line unde ungurii au făcut ce au vrut, trebuia să facă tranșee prin cimitir. Eu am fost să votez UDMR in judetele in care nu au niciun reprezentant ungur? Acum vedeți care sunt repercusiunile? Așa vă trebuie, mai rău dacă se pute. Rușine să vă fie.

 2. MAI, cuibușor de securisti si mafioti, oare cine, oglinjoara, a batut palma cu gruparea infractionala udmr care primeste ordine de la Budapesta si Moscova? Nu cumva chiar brontozaurul ceausist catarat pe fotoliul de Sinistru?

 3. Aștept că AR sa ne convoace la arme. Palavrageala diplomatică cu ăștia e pierdere de timp. La duel, dacă au atâtea pretenții teritoriale mascate sub pretextul dreptului la autonomie. Dar ce, noi avem conducători cu sânge rece ? Avem politruci fanarioți care fac înțelegeri pe din dos cu dușmanii.

  • V-ati strans, idiotilor, vi s-a facut de razboi, fir-ati ai dracului de postaci dementi! Javrele de psd au dat voturi udmr, cand udmr tocmai anuntase public faptul ca nu mai sustine psd-alde, exact inainte cu ceva zile de 26 mai. Asta ce arata? Pai arata exact faptul ca se intelesesera ca sa iasa udmristii cu anuntul, ca sa-si manipuleze votantii, cand de fapt intelegerea mergea mai departe fara probleme. Iar aceasta situatie tensionata de la Valea Uzului au facut-o impreuna – psd-alde-udmr, cand ce sa vezi, romanii si maghiarii au avut inteligenta sa nu cada in capcana, cu toate ca au avut acolo extremisti tampiti din ambele tabere, plus jandarmeria lui Cucos si Sindile, specialisti in diversiuni, vezi 10 august si povestea cu jandarmerita salvata de protestatari.

 4. ”Unde NU este lege este TOCMEALĂ”!
  Autoritățile române trebuie să elaboreze LEGI CLARE!
  Sugerez:
  1- Limba oficială, ROMÂNA, trebuie să fie PRACTICATĂ de oricare persoană care are contact cu publicul, adică de la funcționarul public la vânzătorul din piață.
  2- Toate publicațiile să fie fie făcute, obligatoriu, în prima formă în LIMBA ROMÂNĂ însoțită de traducerea în oricare altă limbă.
  3- Organele de ordine să ia, cu fermitate, toate măsurile necesare preîntâmpinării oricăror confruntări interetnice. În speță, Cimitirul din Valea Uzului, să fie deschis non-stop, dar păzit permanent de forțele de ordine.
  4- Înăsprirea pedepselor și aplicarea lor intransigentă, în cazul profanării mormintelor și/sau a însemnelor (oricărui stat), cât și a manifestațiilor șovine.

 5. Oare au primit ordin Orban si Melescanu de la Putin sa simuleze un balci? Asa, da dragul instabilitatii in Europa de Est si pentru a arunca in aer sentimentele nationaliste?
  Ma intreb, cand rusii violau spatiul nostru aerian, si aflam de la Royal sau Canadian Airforce, oare atunci Melescanu de ce nu s-a activat sa-l cheme la intrebari pe ambasadorul Rusiei?

  • Foarte bun comentariu, bravo! Asa-i, baga batul prin gard comunistul de putin, care crapa ca n-a fost invitat la celebrarea a 75 de ani de la debarcarea din Normandia.

  • Interesant comentariul tau si al Gabrielei.

 6. Preupun ca partea maghiara difuzeaza cel putin unul dintre filmele care circula pe internet (eu l-am vazut ieri pe Stiripesurse.ro), unde se vede cum o hoarda de bezmetici navalesc peste niste maghiari care spuneau Tatal nostru in limba lor. Hoarda cu ochii sariti din orbite rupea garduri, chiuia ca in lupta de la Calugareni, flutura steaguri ca pe stadion (se zice ca au si aruncat su steaguri spre maghiari), in timp ce altii se tavaleau intr-o baltoaca si alte scene dezgustatoare.
  Imi imaginez ce zic niste occidentali cand vad asemenea scene. Daca se va intampla ca etnicii maghiari sa nu mai suporte si se vor ricica la lupta violenta, e usor de presupus ca toata Europa va fi de partea lor. Dl. Melescanu ar face bine sa nu se mai lase tarat in polemici din care va iesi pierzator. Sa ne gandim ca din astfel de evenimente tara poate lua foc si poate ramane pe jumatate din cat e acum.

  • Un conflict armat sau o revolta violenta a maghiarilor este cel mai sumbru scenariu. Ar trebui evitat sub orice chip si forma. Daca un asemenea scenariu ar avea loc, am avea cu totii de pierdut, insa cel mai mult ar avea de pierdut maghiarii. Uitati-va ce s-a intamplat dupa violentele de la Targu Mures: cateva sute de mii de maghiari au plecat din Romania in anii care au urmat, ca efect direct al conflictului.

  • Vai săracii etnici maghiari, cum te bate pe tine grija că nu vor mai suporta asuprirea românească…si vor ieși la luptă să se dezrobească…
   Mai degrabă tu ești Ciobanul Buda…e clar.

 7. Bon. Că psdeul se pupă-n kr cu udmrul ca să funcționeze mașina de vot, știe toată lumea, și nu de ieri, de azi.
  Eu totuși mă întreb: dacă MAE român a luat atitudine după nesimțirea ălora, e bai. Dacă tăcea, era bai,din nou.
  Deci…care ar fi soluția, după mintea unora? Când au mâzgălit stema țării, păziți de poliție, atunci nu cântau Tatăl Nostru ? Când fac întruniri iredentiste chiar la noi în țară, cu steagu unguresc în frunte, atunci nu se roagă la Doamne Doamne ? Vona Gabor( născut Gábor Zázrivecz,) ce rugăciuni rostea la Tușnad ?
  Pe mine personal ma doare-n pix de 64 de comitate și de nu știu ce partid bozgoresc extremist My Ass.
  Mi se rupe de ei, dacă au sânge în instalație n-au decât să vină, dar mă miră faptul că noi românii ne f.tem între noi, ba că suntem, ba că nu suntem etc.
  Io n-am auzit unguri care să facă la fel, între ei, atunci când e vorba despre România.

 8. Ok…e putin exagerata initiativa unor romanasi de a intra asa in cimitir…dar de ce a fost inchis cimitirul?cu ce drept?
  …si sa nu uitam ca provocarile au fos
  t initiate de unguri prin invelirea acelor cruci in negru….
  Propun ca cei care vor sa aibe mai multe drepturi la noi in tara in aceeasi masura sa ofere si romanilor din Ungaria.

 9. Oare etnicii maghiari din România tot așa se rugau și când au pus steaguri negre pe clădiri de Ziua Națională, 1 Decembrie ??
  Ok, nu pretind să se bucure cu această ocazie, dar puteau să-și vadă de treabă și să nu provoace. Ba, unora le mai trebuiau și bombe în coșuri de gunoi când defilează armata. Acuma știu să zică „Tata Noastră” si se miră de ce primesc picioare-n kr .

 10. Interesant.
  S-a dat publicității informația conform căreia poliția Bacău a deschis dosar penal împotriva celor care au rupt poarta cimitirului, au smuls cruci, etc,etc , pe baza înregistrărilor video.
  Bine, bravo.
  Mă întreb(și întreb) poliția din Budapesta i-a identificat pe cei care au profanat însemnele statale ale României de pe clădirea/poarta ambasadei noastre ?
  A deschis dosar penal pentru aceste fapte pe numele cuiva ?
  Sau să înțeleg că lor li s-au oprit camele video pe motiv că nu aveau baterie ?!?

  • in relatia cu reprezentantii romanichii ungurii sunt licuricii. noi le facem pelatie prin reprezentanti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.