G4Media.ro

Militarii moldoveni sunt așteptați în România la cea mai mare serie de…

Sursa/Ministerul Apărării Republica Moldova

Militarii moldoveni sunt așteptați în România la cea mai mare serie de exerciții militare ale NATO de la declanșarea pandemiei de COVID-19

Militari din Republica Moldova vor participa la serie de exerciții DACIA 21 LIVEX, acolo unde vor fi prezenți circa 15.000 de militari, dintre care 10.000 vor din România, iar ceilalți din 17 state aliate. Seria acestor exerciții a început de marți, 4 mai și se va încheia undeva la jumătatea lunii iunie.

Militarii noștri urmează să plece la Saber Guardian, începând cu 23 mai, în cadrul seriei de exerciții DACIA 21 LIVEX din România”, a declarat pentru G4Media purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Chișinău, Alla Diaconu.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) precizează că seria de exerciții din România este cea mai complexă formă de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19 și este condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării.

DACIA 21 LIVEX integrează secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în context NATO și al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operații de apărare, în condițiile unor scenarii care presupun acțiuni de luptă de intensitate ridicată”, se arată într-un comunicat al MApN.

Exercițiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de apărare și descurajare naționale și aliate și confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor. De asemenea, pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de România pentru trupele și echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul național.

Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical. Totodată, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinațional de probare a capacității de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forțelor Întrunite”, mai precizează MApN.

Seria de exerciții reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent, susținea MApN. Exercițiile sunt precedate de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a forțelor în zonele de antrenament, urmate de faza defluirii, din luna iunie. Pe parcursul lunii mai sunt planificate deplasări de efective și echipamente pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară.

Statele participante cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Principalele poligoane de desfășurare a seriei de exerciții DACIA 21 LIVEX vor fi Centrul Național de Instruire Întrunită din localitatea Cincu, județul Brașov, Centrele Secundare de Instruire pentru Luptă din localitățile Smârdan, județul Galați și Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer Capu Midia din județul Constanța, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic din localitatea Boboc, județul Buzău. Totodată, evenimente de instruire din cadrul DACIA 21 LIVEX se vor derula și în facilități de instruire din Târgu Mureș, Bogata, Brădet, Grohotiș, Gropeni și Frecăței.

Foto: Militari moldoveni în timpul unei demonstrații la Chișinău. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. luati-va cafeluta si delectati-va cu postarile rusnacilor …
  strategia sau ”instrumentele ” folosita de postacii pe ruble sunt infuzarea in spatiul public a DIF si ADMP.
  DIF =dubii,insecuritate, frica
  ADMP= antagonizare,dezinformare, manipularea perceptiei

  Antidotul este simplu, informarea corecta si spiritul critic ;)…

 2. In tarile de mana a doua, ca Romania sau Taiwan, ni se spune ca soldatii trebuie platiti si echipati ca sa reziste 24 de ore, pana vin intaririle de la ceilalti aliati.

  Sa ignoram pentru cateva clipe faptul ca aliatii au mai zis ca vin si nu au venit decat cand era sigur ca nu li se va clinti nici un fir de par, la 70 de ani dupa ce ungurii, sovieticii si bulgarii ne-au transat. Chiar si asta-vara, tapalaga a prezentat ca o mare reusita ca americanii au adus un lansator de rachete la Constanta, au tras cu el si … au fugit inapoi in Germania.

  Sa ignoram faptul ca nu rezista nimeni 24 de ore in Romania, specialitatile noastre fiind intorsul glorios al armelor, impuscarea minerilor sau revolutionarilor, coloneii Turcesti, asediul Tandareilor si Orzul Activ.

  Dar basarabenilor ce li se spune ca sa plateasca pentru pensionari speciali? Ca armata lor trebuie sa reziste 24 de ore pana vin intariri? Douazeci si patru de ore incepand de cand, daca tara lor e sub ocupatie de 30 de ani, iar romanache sta cu mainile sub cur si azi?

  Sunt mai multi voluntari bosniaci sau ceceni in Libia sau Siria decat romani in Basarabia. Dar din tastatura si din graffiti sunteti cu totii razboinici. Orice, doar sa mearga bine exportul de arme al hegemonului.

  • Nu se duc razboaiele cu voluntari . Ca NATO nu e Georgia sau Ucraina sa faci cum vrea pl betivilor de la est…

 3. Sigur cineva din invitatii din Moldova va turna la Kremlin tot ce-a vazut la acest exercitiu.