G4Media.ro

Milioane de măşti de protecţie pentru persoanele vulnerabile din cele peste 100…

Milioane de măşti de protecţie pentru persoanele vulnerabile din cele peste 100 de milioane cumpărate de la Topolinski nu au fost distribuite / Nelu Tătaru anunţă că va fi adoptat un amendament pentru ca acestea să fie împărţite în continuare

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, marți, că a aflat abia acum trei săptămâni despre faptul că milioane de măști de protecție destinate persoanelor vulnerabile nu au fost distribuite și spune că era responsabilitatea autorităților locale să le împartă celor în drept. Nelu Tătaru anunță o modificare legislativă astfel încât măștile să fie distribuite în continuare.

Peste 13 milioane de măști de protecție destinate persoanelor vulnerabile în pandemie, din cele mai mult de 100 de milioane de măști cumpărate de stat de la omul de afaceri Michael Topolinski, au rămas nedistribuite până în prezent, arată un răspuns al Ministerului Sănătății transmis Economedia în urmă cu o lună. Contractul privind măștile pentru persoane vulnerabile a fost subiectul mai multor controverse, atât privind licitația, cât și privind întârzierile la livrare.

Livrarea celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate a fost finalizată pe 18 septembrie, anul trecut, anunța atunci compania Naguma Medical Supply SRL, fondată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton). Începând cu luna septembrie, primăriile, prin Direcțiile de Asistență Socială și Medicală, au început distribuirea măștilor de protecție facială pentru persoanele defavorizate, fie prin livrare la domiciliu, fie prin distribuirea în diverse locații, precum sediile primăriilor, ale direcțiilor de asistență socială sau cluburile de pensionari.

Nelu Tătaru a fost întrebat, marţi, despre milioanele de măşti care ar fi trebuit să ajungă la persoanele defavorizate şi nu au fost împărţite.

„A fost pe perioadă stării de urgenţă pentru a se putea procura aceste măşti. A fost o perioadă în care firmele participante la licitaţie s-au contestat, încât au trecut aproape trei luni de zile”, a declarat Nelu Tătaru, citat de News.ro.

Tătaru afirmă că a aflat despre aceste măşti care stau nefolosite în urmă cu trei săptămâni, când un secretar de stat a propus modificarea OUG, pentru ca măştile să fie distribuite şi pe durata stării de alertă.

„Ministerul a transmis către DSP-uri numărul de măşti solicitat de autorităţile locale. Aceste măşti au ajuns la autorităţile locale, ele sunt cele care le livrau către persoanele defavorizate (…) Nu am informaţii că au fost solicitate prea multe măşti. Ministerul a făcut achiziţia pe numărul de măşti care a fost solicitat. Noi le-am dat către autorităţile locale”, a mai declarat Tătaru.

Acesta a anunţat că va exista un amendament, astfel încât măştile să fie distribuite în continuare.

Nu vreau să spun că ar fi cineva responsabil, va fi responsabil dacă aceste măşti nu vor ajunge la persoanele defavorizate în perioada următoare (…) Cred că autoritatea locală poate da acest răspuns de ce nu au ajuns la persoanele defavorizate”, a mai declarat Tătaru.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Afacerea a rămas viabilă, în limita legală, chiar dacă au costat de trei ori mai mult? Am rămas cu ” țeapa”, încă odată?
    Că se pare că afacerea Topolinski a intrat in ceata!
    Toată lumea mucless.
    Mulțumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.