G4Media.ro

Mii de persoane călătoresc gratuit cu tramvaiele şi autobuzele în fiecare zi…

Mii de persoane călătoresc gratuit cu tramvaiele şi autobuzele în fiecare zi de vineri la Arad / Vinerea verde, o inițiativă în vigoare de la începutul lunii iulie

Aproximativ 10.000 de persoane călătoresc gratuit cu tramvaiele şi autobuzele urbane în municipiul Arad, în fiecare zi de vineri, printr-un program lansat de administraţia locală şi Compania de Transport Public (CTP), care se adresează tuturor utilizatorilor şi îşi propune să îi determine pe arădeni să folosească mai puţin maşina personală.

„Vinerea verde” este o iniţiativă locală aprobată în luna mai de către consilierii locali din Arad şi care se aplică de la începutul lunii iulie.

Conform deciziei consilierilor locali, în fiecare zi de vineri, călătorii pot utiliza gratuit transportul public pe orice linie urbană.

„Este un program derulat împreună cu Primăria Arad şi îşi propune încurajarea utilizării transportului public în detrimentul transportului cu maşina personală, ca măsură de îmbunătăţire a calităţii aerului. Prin creşterea numărului celor care folosesc tramvaiele şi autobuzele se ajunge şi la o decongestionare a traficului, implicit la reducerea numărului de accidente rutiere. Estimăm că aproximativ 10.000 de călători beneficiază în fiecare zi de vineri de acest program, iar reacţia lor a fost una pozitivă”, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul CTP Arad, Claudiu Godja.

În tramvaie, vineri dimineaţa era mai aglomerat decât în alte zile, semn că mulţi călători au auzit despre facilitate şi au renunţat pentru o zi la maşina personală.

„Abia aseară am aflat, întâmplător, dintr-o postare de pe internet, şi cum astăzi chiar aveam treabă la ANAF, în centrul oraşului, unde nu găsesc niciodată loc de parcare, am decis să merg gratuit cu tramvaiul. Sunt hotărât să folosesc sistemul în fiecare vineri şi pentru a merge la serviciu, aşa mai economisesc din bugetul alocat benzinei”, a spus unul dintre călătorii de pe linia 3, care se urcase în tramvai în cartierul Aradul Nou.

Unii dintre călători nu ştiau despre „Vinerea verde” şi au încercat să valideze biletul, însă alţii i-au informat că nu trebuie să facă asta.

„Mi-a atras atenţia o doamnă să nu validez biletul pentru că astăzi este gratuit. Nu ştiam şi m-am bucurat să aflu, pentru că am mai multe drumuri de făcut. După ce mi s-a spus, am observat şi un afiş cu acest anunţ şi le-am atras şi eu atenţia altor călători care au vrut să-şi folosească biletul”, a spus o arădeancă.

Publicitate electorală

Conform directorului CTP Arad, noul sistem electronic de taxare din mijloacele de transport nu a fost încă modificat pentru a bloca validarea biletelor în zilele de vineri, însă această operaţiune se va face în următoarea perioadă.

„Sistemul este încă în teste de câteva luni şi nu s-a făcut recepţia lui, deci nu putem să aducem modificări softului. Imediat ce recepţia va fi finalizată, vom opera modificările astfel încât călătorii care nu ştiu despre gratuitatea oferită vinerea să nu fie taxaţi. Biletele achiziţionate nevalidate au valabilitate şase luni şi 60 de minute de la validare”, a precizat Claudiu Godja.

El a precizat că, în cazul celor care au achiziţionat abonamente lunare, acestea sunt prelungite automat cu numărul de zile de vineri din luna respectivă, pentru ca şi aceşti călători să beneficieze de program.

Călătorii mai trebuie să ştie că vinerea nu se vor întâlni cu angajaţii CTP care verifică biletele, pentru că în „Vinerea verde” ei sunt trimişi doar pe autobuzele din judeţ.

Conform hotărârii Consiliului Local, „Vinerea verde” se aplică pe perioadă nedeterminată, iar administraţia locală speră că în următoarele luni tot mai mulţi arădeni vor folosi acest sistem gratuit de transport.

Compania de Transport Public Arad are cea mai lungă reţea de linii de tramvai din România, după Bucureşti, operând şi o linie care leagă, pe o distanţă de aproximativ 25 de kilometri, municipiul Arad de localitatea de interes turistic Ghioroc, trecând prin mai multe localităţi. În prezent, compania are 107 tramvaie, cele mai multe fiind cumpărate din Germania la mâna a doua, începând cu anul 1995. Vârsta medie a parcului este de 41 de ani, scăzând astfel de la 47 de ani cât era în 2022, după achiziţia mai multor garnituri Imperio de la fabrica de tramvaie Astra Arad.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...