G4Media.ro

Mihail Gorbaciov speră la o relansare a relaţiilor SUA-Rusia în timpul preşedinţiei…

Mihail Gorbaciov speră la o relansare a relaţiilor SUA-Rusia în timpul preşedinţiei lui Joe Biden. Fostul lider sovietic şi-a reiterat apelul în vederea prelungirii tratatului pentru dezarmare nucleară, Noul START

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a îndemnat miercuri la o „normalizare a relaţiilor” dintre SUA şi Rusia, în ziua în care preşedintele american ales Joe Biden va depune jurământul, informează AFP.

„Relaţiile actuale sunt sursa unei mari îngrijorări. Din nefericire, aceasta este realitatea. Însă aceasta mai înseamnă că trebuie să se facă ceva pentru normalizarea relaţiilor”, a declarat Gorbaciov într-un interviu pentru agenţia de presă TASS.

„Avem nevoie să vorbim între noi, pentru ca intenţiile şi acţiunile noastre să fie clare”, a continuat fostul şef de stat, astăzi în vârstă de 89 de ani, dând drept exemplu experienţa sa la conducerea Uniunii Sovietice. „Atunci când am reluat dialogul, ne-am întâlnit la cel mai înalt nivel – după o pauză de şase ani!”, a amintit el.

„Trebuie început de undeva. Nu ne putem închide în sine”, a mai spus Gorbaciov, care a îndemnat la dialog între cele două capitale şi şi-a reiterat apelul în vederea prelungirii tratatului pentru dezarmare nucleară, Noul START, ce urmează să expire la 5 februarie.

Succesor al tratatului START 1, semnat în 1991 de Mihail Gorbaciov şi George H.W. Bush, tratatul Noul START menţine arsenalele celor două ţări mult sub nivelul lor din timpul Războiului Rece. În vigoare din 2011, el limitează la 700 numărul de lansatoare nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul de focoase nucleare.

Expirarea apropiată, pe 5 februarie, a tratatului Noul START a fost sursă de tensiuni între Washington şi Moscova, care au dispute cu privire la termenii pentru reînnoirea acestuia.

„Cred că ar fi posibilă o punere de acord asupra unor reguli ale jocului, apoi să se vadă dacă acestea sunt respectate. Şi dacă ele nu sunt respectate, să vorbim deschis despre asta, să discutăm despre ceea ce nu funcţionează, ce probleme”, a adăugat Gorbaciov.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Mai greu cu Biden, pe Trump l-ati salvat de la faliment.

 2. Ceausescu zace-n groapa datorita colegului tau de banca…

 3. Mai respiră jegul ăsta? Ăsta trebuia executat precum ceașcă sau un pempers cu noviciok

 4. Mai respiră brontozaurul ăsta? Ăsta trebuia executat precum ceașcă sau un pempers cu noviciok

 5. Gorbaciov a făcut un singur lucru bun, dar într-adevăr foarte bun – a distrus URSS

  • Nu gorbaciov ci pretul petrolului care ajunsese la 8$ pe baril

 6. Tovarășe Gorbaciov, nici măcar ai tăi nu te mai ascultă…

 7. nu va mai fi nici-o normalizare, din contra, SUA doar va spori sanctiunile

 8. Gorbaciov este un bolșevic notoriu. El e unul dintre cei care au făcut ca statele naționale sa devina o simpla amintire. Scopul lui ca și a bolșevicilor din occident e guvernul mondial. Probabil ca ne îndreptăm cu pași mari spre noua Resetare.

 9. Inainte sa se puna Gorbaciov pe noi, aveam 19 grade dictatorial-nedemocratice. A organizat el ceva la Malta, si acum avem 19 grade, dar la standarde europene.

 10. Fara el si intelegerea lui cu Bush de la Ialta, acum, am fi avut un alt ,,multiubit” conducator, sau poate, ne-am fi inchinat la cadavrul impaiat al lui Ceausescu. Nu-l simpatizez pe Gorbaciov, dar trebuie sa-i recunoastem meritul de distrugator al comunismului, lucru pe care rusii nu i l-a iertat si nu i-l vor ierta niciodata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.