G4Media.ro

Mihai Șora: Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea…

Mihai Șora: Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot

”Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei!  Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot. România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor”, scrie filosoful Mihai Șora pe Facebook. Premierul Viorica Dăncilă a participat, vineri, la Pitești, la evenimentul ”Simfonia lalelelor”, fiind primită cu fanfara şi a asistat la defilarea copiilor din grădiniţe.

Postarea integrală a lui Mihai Șora pe Facebook

”Multă lume cunoaște experimentul lui Ivan Pavlov și fenomenul condiționării clasice: câinele care salivează și alte reflexe, numite de Pavlov „secreții psihice“.
Dar a existat, după Pavlov (și folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai puțin cunoscut (însă la fel de edificator), realizat de John Watson la începutul anilor ’20: așa-zisul experiment al micuțului Albert (după numele copilului pe care au fost făcute controversatele teste de către cercetătorul american).
Watson ia un copil de câteva luni și îi arată un șoricel alb. La început, copilul are o reacție normală: se uită la el, îl atinge, se joacă și chiar se bucură de prezența șoricelului. La un moment dat, Watson introduce în experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bară de metal și speriind copilul la fiecare intrare în scenă a șoricelului. Foarte repede, copilul ajunge să asocieze șoricelul cu spaima pe care i-o provoacă zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decât atât, în scurt timp dezvoltă o fobie pentru toate animalele cu păr și se sperie chiar și atunci când vede un iepure, de pildă, o maimuțică sau o veveriță.
Despre câinele lui Pavlov știm că a fost împăiat și că stă – fără suflare și fără salivă – la loc de cinste într-un muzeu. Despre micuțul Albert nu se mai știe astăzi nimic, în afară de faptul că nu a fost „decondiționat“ de Watson, mama copilului retrăgându-l din experiment înainte de termen.
Am amintit de micuțul Albert pentru că – voit sau nu, conștient sau nu – ceea ce s-a întâmplat cu acei copii la Pitești, zilele trecute, aduce, în bună parte, cu experimentul de acum o sută de ani. Copiii puși să defileze și să stea în cap la vederea unui „șef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiționați la timp, aceleași reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv și ale docilității oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior.
Ce s-a întâmplat la Pitești nu este „Cântarea României“. Delirul propagandistic promovat în timpul ceaușismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puțin transparentă) a duplicității: odată ajunși la casele lor, oamenii care defilaseră prin fața tribunei oficiale, îmbrăcați în straie de sărbătoare, deghizați în personaje istorice ori în costume sportive, își reveneau în simțiri, recâștigându-și libertatea interioară (fie și numai făcând diferența între grotescul spectacolului public și realitatea vieții lor de zi cu zi). Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate.
Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei!  Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot.
România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Mi-as fi dorit ca omul asta sa aiba vreo 50 de ani acum, si nu 100… Cinste lui ca isi traieste batranetile luptand contra sistemului cum poate, pe cand altii in putere stau la manele si gratare.

  2. Cu tot respectul pentru venerabilul filozof, atunci cand este prea partizan, greseste.

    Nu s-au inventat festivitatile la Pitesti. Nici in Romania.

    Peste tot in lume, de secole si chiar de milenii, oamenii din comunitati isi pregatesc sarbatorile dupa specific. Atunci cand la sarbatoarea lor primesc si cate o vizita a unui oficial, acesta este invitat alaturi de conducatorii comunitatii respective. Lucrurile astea se intampla din Japonia si China pana in Australia si SUA.

    Cine a participat la sarbatoarea de la Pitesti (si anul acesta si in alti ani), a putut vedea ca nu a fost nimic special/ anormal organizat pentru premierul Dancila.

    Ma intreb: la ce bun atatea exagerari pe teme false, cand exista si lucruri serioase de dezbatuti!?

    • adica sa inteleg ca e ceva normal in Pitesti? copii stau in cap, iar politicienii si asistatii lor in 4 labe in fata licuriciului? cam astea sint noile pozitii ale romanului? unii nu si-au plecat capul decit atunci cind sabia a fost ultima solutie de ne indobitocire, de ne umilire a fiintei care e creatura LUI.tovarase, mars la cotet.

    • Corect! Sunt pe tot globul parade (parazi?) carnavaluri etc, dar nu ostentativ orientate catre tribuna oficiala unde se afla iubitul conducator si comitetul sau central.
      Nu se opreste parada pentru a saluta invitatul de onoare! Tinta este publicul. Nu se pune un copil in postura umilitoare si chiar periculoasa de a sta efectiv in cap, pe betonul dur si nemilos, in fata primului ministru care, culmea ipocriziei egalata doar de prostie! afiseaza o atitudine de mamica protectoare. Orgoliul ei de ultramediocra a fost imbatat de tot acest efort facut ca s-o impresioneze pe EA.
      Are dreptate Domnul Sora: pe vremea dictaturii exista o dedublare, ajungeai acasa si injurai; acum este ofensiva mediocritatii care vrea sa fie bagata in seama, cu pretul umilintei tuturor.

  3. PROASTA SECOLULUI o fi având copii ! Daca nu atunci macar soțul ar trebui sa se dea peste cap in fața țărănoiului la Scrovistea !

  4. Respect si sincere urari de sanatate. Dumnezeu sa-l tina cat mai mult in mijlocul nostru.