G4Media.ro

„Micul Vișegrad”: primarii din Praga, Budapesta, Varșovia și Bratislava vor o alianță…

„Micul Vișegrad”: primarii din Praga, Budapesta, Varșovia și Bratislava vor o alianță pentru statul de drept

La Varșovia, Budapesta, Praga și Bratislava guvernează primari tineri și progresiști. Ei doresc să formeze o alianță neoficială pentru a lupta pentru statul de drept. Însă ei sunt interesați și de fondurile europene, scrie Wojciech Szymański într-o analiză pentru Deutsche Welle.

Victoria clară a lui Rafał Trzaskowski la alegerile municipale de la Varșovia, din noiembrie anul trecut, a reprezentat o palmă dură aplicată partidului conservator de dreapta PiS, aflat la putere în Polonia.

Candidatul platformei civice liberale a reușit să câștige acest duel de prestigiu pentru primăria Varșoviei fără a avea nevoie de un tur decisiv. O rușine pentru adversarul său susținut de PiS.

Un deznodământ similar au consemnat și alegerile din luna octombrie pentru primăria Budapestei, unde politicianul de opoziție Gergely Karácsony a reușit să eclipseze candidatul partidului aproape atotputernic al premierului Viktor Orbán și să devină primarul capitalei ungare.

Prima discuție telefonică internațională purtată de primarul Karácsony a fost cu Trzaskowski. În timpul conversației a apărut ideea unui pact al „capitalelor libere” – un fel de cooperare a primarilor din capitalele țărilor grupului Vișegrad – Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Praga și Bratislava sunt alte două orașe cu primari tineri și progresiști, care au o viziune similară asupra modernității unui oraș european. Ei sunt oameni toleranți, deschiși și foarte interesați de protecția mediului.

Un alt aspect care îi apropie este relația adesea tensionată cu guvernele lor centrale, care își exercită puterea sub forma populismului de stânga sau de dreapta.

„Populismul pe care îl întâlnim în multe țări ne determină să cooperăm. Pe de-o parte, pactul este un simbol, ceea ce nu este lipsit de importanță în politică. Pe de altă parte, acest pact vizează soluții concrete pe care vrem să le implementăm”, a declarat Rafał Trzaskowski în conversația cu Deutsche Welle.

Între altele, cele patru capitale vor să obțină finanțare suplimentară de la Uniunea Europeană, dar pe care s-o obțină direct, eludând guvernul central. „În urma discuțiilor purtate cu reprezentanți ai Comisiei Europene, cu politicieni europeni aflați la vârf, a rezultat că acest lucru este posibil”, a adăugat primarul din Varșovia.

Trzaskowski critică dur politica PiS când vine vorba de administrația locală din Polonia. Ești tratat ca inamic, spune el. „Acestui guvern îi displace tot ceea ce este oarecum independent. A început cu măsurile împotriva sistemului judiciar și a administrației publice, iar acum ținta suntem noi”.

El menționează câteva dezavantaje concrete: „Primim o cotă tot mai mică din impozite, dar suntem încărcați cu costuri suplimentare, cum ar fi reforma sistemului școlar. De asemenea, se încearcă limitarea capacității de a ne administra propriile politici”.

Este puțin probabil ca guvernele centrale din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia să agreeze faptul că orașele capitală din grupul de la Visegrad vor să strângă fonduri de la UE pe cont propriu.

O astfel de inițiativă nu este greșită, dimpotrivă, spune Trzaskowski. „Cea mai bună reprezentare în Parlamentul European este cea a Bavariei. Regiunile, orașele luptă pentru ele însele, așa a fost și va fi întotdeauna. Nu este o măsură împotriva statului, ci o chestiune complementară”.

„Micul” format Vișegrad

Însă „Pactul capitalelor libere” nu se rezumă doar la bani. Politicieni locali din Varșovia, Budapesta, Praga și Bratislava doresc să facă schimb de experiență și să acorde prioritate protecției mediului și noilor tehnologii în materie de mobilitate. De asemenea, ei vor să apere valori precum toleranța, statul de drept sau libertatea de exprimare.

Îndeosebi Polonia și Ungaria au fost criticate în mod repetat în ultimii ani de către Comisia Europeană la aceste capitole. Bruxelles-ul acuză guvernele de la Budapesta și Varșovia că au încălcat principiile statului de drept și valorile fundamentale ale UE.

Vinerea trecută, primarii celor patru capitale est-europene s-au întâlnit la Berlin. În marja celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, aceștia au discutat și despre o altă inițiativă, denumită în mod neoficial „pactul capitalelor libere” sau „Micul Vișegrad”, o contrapondere la marele Vișegrad, în care tonul este dat de politicieni precum Viktor Orbán și Jarosław Kaczyński.

Acest pact între capitale se află încă în faza incipientă, de idee, o declarație comună aflându-se momentan în pregătire. „Ideea devine însă din ce în ce mai concretă”, spune Trzaskowski.

Foto: Gergely Karacsony, primarul Budapestei (sursa Facebook)


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Viena, nimic? Austria inconjurata de cele patru state nu are nimic de declaration despre inelul protector?

 2. Textul ca textul, dar sa spui progresivi in loc de progresisti, inseamna sa nu cunosti semnificatiile termenilor. Pacat! Si va mai numiti jurnalisti si formatori de opinie!

  • Ma enervau si pe mine sclifoseli analfabete de romgleza de tipul „transcriptul conversatiei” (stenograma pentru muritori), op-ed folosit obsesiv in loc de „editorial”, etc. pana l-am citit pe dl. Tapalaga lamentandu-se dupa copilaria sa de generatia PRO in care dumnealui a invatat valorile occidentale si democratia prin intermediul culturii pop americane difuzate de ProTV. ¯\_(ツ)_/¯

   Pacat pentru ca subiectul merita mai mult. Am vazut ca s-au intalnit si cu Imamoglu la comemorarea caderii zidului Berlinului. Sper ca Uniunea Europeana sa-i sprijine, aceste orase sunt motorul de dezvoltare al regiunii si merita sa nu fie franate de cleptocratii si mafiotii de la centru.

   Bucurestiul e in alt film si in alt secol.

 3. Mihai, de la regresiv, ma urmaresti…….pacat!

 4. Progresist e un fel de marxist-elgibitist.
  Poporul roman milenar, crstin si traditionalist le da multa *** cu lamaie.
  Traiasca Orban Victor, ultima reduta a valorilor europene autentice.

 5. „Coloana a cincea” în versiunea 2019!
  Dacă nu poate fi exercitată direct influența asupra guvernelor se caută tot felul de „progresivi” binevoitori care să aplece urechea la „discursul corect” și să exercite presiuni asupra propriilor guverne.
  Repetarea obsesivă a preocupării „progresivilor” pentru „toleranță” spune multe, mai ales în contextul în care se află în țări care nu privesc cu ochi buni islamizarea Europei.
  Evident acești „progresivi” vor fi mai receptivi la importul de musulmani, „în numele toleranței”, firește!
  Divide et Impera, nimic nou sub soare!

 6. il vedem si pe Nicusor Dan, sau se aliaza direct duamna Fierea?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.