G4Media.ro

Memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim este destinat să slăbească președintele și…

Memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim este destinat să slăbească președintele și să devieze atenția de la problema anticorupție – expert german

„În opinia mea, memorandumul (pentru mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim) servește și unui scop intern. În primul rând, este destinat să slăbească președintele și, în al doilea rând, să devieze atenția de la problema anticorupție. Angajarea într-o chestiune diferită, opusă Bruxelles-ului, face parte dintr-o înscenare a procesului de supremație a legii cu care ar putea fi confruntată România – după decizia actuală asupra Ierusalimului, agitarea publicului împotriva unei intervenții ilegale de la Bruxelles va fi următorul pas”, a declarat pentru G4Media.ro Josef Janning, Directorul biroului din Berlin şi Senior Policy Fellow la European Council on Foreign Relations (ECFR).

Expertul german în relaţii europene a comentat iniţiativa guvernului Dăncilă de a adopta memorandumul şi din punctul de vedere al poziţionării României în interiorul UE: „Decizia guvernului român este un pas tactic pentru a asigura o anumită atenție și posibile beneficii din partea SUA și a Israelului. Evident, o astfel de perspectivă cântărește mai mult decât consensul dintre statele membre ale UE, care se bazează pe poziția că recunoașterea va necesita o înțelegere negociată asupra Ierusalimului, a statutului și granițelor sale, între Israel și palestinieni”, a spus Josef Janning.

Şeful biroului berlinez al think-tank-ului ECFR înscrie iniţiativa cabinetului Dăncilă într-o tendinţă a statelor membre de a lua decizii unilaterale, diferite de cele comune UE: „Deși demersul Guvernului român nu va afecta în mod decisiv poziția UE, el este un alt pas într-o tendință a statelor membre de a-și pune interesele pe termen scurt deasupra beneficiilor pe termen lung ale unei Uniuni Europene puternice. Această tendință este probabil să sporească dacă actuala fragmentare politică continuă. Într-un astfel de climat, măsurile pentru consolidarea UE ar trebui probabil să fie luate într-un cerc mai restrâns al statelor membre, ceea ce va conduce, la rândul său, la mai multe acţiuni dizidente ale statelor membre în chestiuni delicate de politică”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. La fel de indoielnica si trasa de păr pare opinia dlui. Jennings precum insasi existenta domniei sale in boardul ECFR.

  Cine ar vrea [totusi] sa-l caute, o poate face aici: site:www.ecfr.eu/council#germany

 2. Nu avem de ce sa copiem mutarea republicanilor de la Washington, a americanilor. Nu avem de ce sa sustinem o mizerie de asa magnitudine, nu avem niciun fel de obligatie fata de Israel, asa cum nici Israelul nu are fata de noi. Trebuie sa ramanem atasati de pozitia UE fata de problema de fata, sa sustinem rezolvarea conflictului prin acceptarea existentei a doua state independente. Rusine lui Dragnea ca si-a luat consilieri israelieni, sionisti nationalisti pana in sira spinarii, rusine unui partid zis de stanga ca sustine mizeriile facute de statul Israel impotriva palestinienilor ? Ce partid de stanga serios din Europa si America de Nord sustine Israelul in conflictul asta ? Asta e bataia de joc la adresa romanilor, orchestrata de acest mamut al politicii romanesti, PSD, aceasta gangrena extrem de periculoasa pentru bunul mers al Romaniei !

 3. Ţin să amintesc tuturor celor ce stau slab cu istoria, că după două războaie de anihilare pornite împotriva statului Israel – ambele pierdute! – „palestinienii” (noţiune apărută abia după 1967, care se referă la cetăţenii iordanieni şi egipteni rămaşi pe teritoriul israelian) refuzând în continuare să recunoască dreptul la existenţă al Israelului, desconsiderând Actul de la Oslo şi comiţând nenumărate acte de terorism, şi-au pierdut atributele de negociatori.
  Actualmente, Jerusalimul este capitala statului suveran Israel şi statutul său nu face obiectul vreunei negocieri.
  Ca atare şi în mod normal, locul ambasadelor străine este în Jerusalim.

  • Chiar daca ai dreaptate: asta justifica actiunea infractorului Dragnea si a coafatei aleia analfabete de a calca in picioare prerogativele presedentiei si protocoale internationala in vigoare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.