G4Media.ro

Membrii UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut Turciei să…

Membrii UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut Turciei să oprească ofensiva din Siria

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi „Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală” în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

În acest stadiu, cele cinci ţări europene – Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia – nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.

Potrivit unuia dintre aceşti diplomaţi, SUA intenţionează să propună o poziţie comună în Consiliu ulterior, dar ea s-ar putea lovi de opoziţia Rusiei, cu excepţia situaţiei în care va veni cu un text diluat.

Cererea de încetare a operaţiunii turce se explică prin faptul „că nu credem că ea va rezolva preocupările de securitate ale Turciei”, se menţionează în declaraţia europeană. Textul subliniază că europenii „sunt profund preocupaţi” de ofensiva turcă, fără a o condamna totuşi.

Într-o declaraţie separată, ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a afirmat că dacă Turcia, în operaţiunile sale, nu va proteja „persoanele vulnerabile” sau „nu va garanta că gruparea Statul Islamic nu va exploata situaţia pentru a se reconstitui”, atunci „vor exista consecinţe”. Ea nu a precizat care vor fi acestea.

Diplomata americană a repetat poziţia Washingtonului, respectiv că preşedintele Donald Trump, retrăgând militari din nordul Siriei, „nu a sprijinit în niciun fel” ofensiva turcă în această ţară.

„Turcia are acum responsabilitatea de a se asigura că toţi combatanţii Statului Islamic arestaţi rămân în închisoare”, a mai spus Kelly Craft.

În declaraţia lor, europenii estimează că acţiunea militară turcă riscă „să favorizeze o reapariţie a DAESH, care rămâne o ameninţare semnificativă pentru securitatea regională, internaţională şi europeană”.

„Este improbabil ca aşa numita ‘zonă de securitate’ pe care Turcia intenţionează să o creeze în nord-estul Siriei va corespunde criteriilor internaţionale pentru o revenire a refugiaţilor”, în mod voluntar şi în siguranţă, au mai precizat ei. „Orice tentativă pentru o schimbare demografică ar fi inacceptabilă”, au apreciat diplomaţii semnatari.

Într-o scrisoare trimisă miercuri Consiliului de Securitate, Turcia a subliniat că operaţiunile sale au loc în cadrul „dreptului la autoapărare prevăzut de articolul 51 al Cartei ONU”, pentru „a contracara o ameninţare teroristă iminentă, a asigura securitatea frontierelor turce şi a-i neutraliza pe terorişti”.

„Ca şi în cazul precedentelor operaţiuni antiteroriste, răspunsul Turciei va fi proporţionat, măsurat şi responsabil”, precizează scrisoarea, care mai notează că ofensiva vizează şi „facilitarea unei întoarceri în siguranţă şi voluntară a sirienilor strămutaţi”.

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ambasadorul SUA minte cu nerușinare pentru al proteja pe Trump!!! As fi vrut sa văd armata turcă bombardând orașe din Siria unde erau americani!!!! Nu erau chiar așa proști… cred. Vă dați seama ce era în America dacă turcii ar fi ucis militari americani???? Trump pe făraș și Erdogan in buda! Așa, odată retrași americanii, turcii pot masacra in voie…… Din păcate în momentul de față sau recreat anumite condiții pentru distrugere în masă…… Putin, Erdogan, Kim, China, pe de o parte și dragostea de bani și putere a lui Trump, pe partea cealaltă („America first” e doar un slogan pentru fraieri). Europa, din păcate, nu contează. Nu, fără UK!!!!

  2. Este inca prea devreme sa ne pronuntam in vreun fel . Faptele sunt insa destul de clare cel putin raportat la ceea ce stim acum . America si-a retras militarii din zona revendicata de Turcia si armata turca intra pe un teritoriu strain (Siria ) dorind cearea unei zone de protectie .Nu stim daca actiunea Turciei este decisa anterior in urma unei intelegeri intre sirieni (este teritoriul lor )-rusi- americani -turci -kurzi etc .Actiunea poate fi si un joc de resetare politica a actualului conducator turc ,ce cu acordul evident al americanilor ,a declansat actiunea , sau poate fi o atentionare trimisa Europei prin deja cuvintele conducatorului turc atasata trimiterii a 2,6 mil de refugiati catre Europa . Functie de ceea ce se intimpla in viitorul imediat o sa avem o imagine mai clara . Este in mod evident , un joc cu participare multipla si cu tinte multiple de atins din partea tuturor participantilor . Daca ar fi doar sa presupunem ,fara valoare de vreun adevar ,atunci putem doar avea in minte interesul fiecarui jucator si posibile actiuni atasate interesului fiecaruia . Dar asta este o alta discutie ,greu de afirmat si greu inca de explicat si chiar foarte lunga (ca text in pagina)ar fi scrierea ce ar face asta . Sa ne oprim aici . Urmeaza …..

  3. O fi bine ca VW, companie de prim rang din UE, sponsorizeaza regimul Erdogan facand noua fabrica in Turcia?

    • Bai Turcia are macar infrastructura, si o piatza de 80 de milioane. Romania ce ofera? Administratie corupta, infrastructura ioc, instabilitate legislativa, piata de 17-18 milioane (in scadere), etc.

  4. Asa este ,are si industrie super dezvoltata si tehnologizata si armata cea mai mare dupa USA din NATO si daca porneste la razboi si nu face ce i se spune ,dupa una luna calendaristica trage si impunge, cu rachete venite din Germania , cu avioane din Europa si America cu puscoaice din Romania si cu grenade din Olanda . Vor trage impunge cit pot ,dar dupa ceva vreme se vor opri, ca doar nu vor trage ca celebrul Anthony Quinn cu propriile gazogene emanate de INEGALABIL.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.