G4Media.ro

Medicul Mihai Craiu: Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile.…

Sursa foto: Pexels

Medicul Mihai Craiu: Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine, după un timp rezonabil. Febra durează câteva zile, iar tusea câteva săptămâni

Medicul Mihai Craiu a explicat, marți, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile și a precizat că orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine, după un timp rezonabil: febra durează câteva zile, iar tusea câteva săptămâni.

Medicul a precizat că știrea că 66 copii din Gambia au decedat neașteptat, cu semne de insuficiență renală, după ce au primit un sirop de tuse fabricat în India i-a îngrijorat pe părinți. Se pare că siropurile de tuse respective aveau drept contaminanți în compoziția lor dietilen- și etilen-glicol.

Mihai Craiu explică ce putem învăța din această tragedie:

„1. Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor…

2. Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.

3. După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuiesc făcute : un consult real și, poate, analize…

4. Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de grădiniță? Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo.

Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița.

Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități!

Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine. După un timp rezonabil… Febra durează câteva zile (3-4 în general) iar tusea câteva săptămâni.

Multă răbdare și … miere. Va fi o toamnă lungă.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce zicea Domnu doctor de vaccinul Pfizer la copii? Ca vad ca o da pe miere acum

  2. De multe ori tusea este asa de sacaitoare incat copilul nu se poate odihni.