G4Media.ro

Măsuri guvernamentale pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Măsuri guvernamentale pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la o întâlnire pe tema gestionării efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, alături de miniștrii Energiei, Virgil Popescu, Finanțelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi,  Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu, Mediului, Tanczos |Barna, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean și consilierul de stat George Agafiței.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate efectele măsurilor în vigoare și pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare, se precizează într-un comunicat de presă emis de Guevrn.

Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare și compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile menționate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c,d,e,f, pot solicita în continuare, fiind considerați a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale începând cu luna  noiembrie 2021:

  •  microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
  • spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi creşe;
  • organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;
  • furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
  • instituții de cultură
  • unități  și instituții de învățământ

De asemenea, Guvernul a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal.

Aceste plăți vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Astfel, Ministerul Energiei a efectuat plăți în valoare de peste 5 milioane lei furnizorilor care au livrat gaze naturale și energie electrică pentru IMM-urile din România.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a început, astăzi, decontările către furnizorii consumatorilor casnici, fiind dispuse plăți în valoare de 3,5 milioane lei.

Setul de măsuri discutat astăzi, care vor asigura în continuare protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate și analizate în ședința de mâine a coaliției de guvernare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Întalnire de oameni nepricepuți în ale economiei. Ce soluții viabile pot să găsească aceștia? Dacă ar fi fost o întalnire cu economiști valorosi, atunci mai erau speranțe.