G4Media.ro

Marile edituri, vizate de o investigație a Consiliului Concurenței. Suspiciuni că au…

Marile edituri, vizate de o investigație a Consiliului Concurenței. Suspiciuni că au refuzat să vândă cărți către Bookster

Consiliul Concurenţei a declanşat joi o investigaţie pe piața editurilor de carte, potrivit unui comunicat oficial. Investigația vizează cele mai mari edituri din țară și comportamentul acestora față de Bookster, o bibliotecă pentru corporatiști, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Companiile investigate sunt: Editura Vremea S.R.L., Curtea Veche Publishing S.R.L., Publica Com S.R.L., Nemira Publishing House S.R.L., Humanitas S.A., RAO Distribuție S.R.L., Editura Trei S.R.L., Grupul Editorial Art S.R.L., Editura Polirom S.A., Grup Editorial Litera S.R.L., Direct Client Services S.R.L., Librăriile Humanitas S.A. și Asociația Editurilor din România.

Consiliul Concurenţei anunță că deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv și coordonat de a vinde către un anumit client și/sau posibil concurent, cu intenția de a-l elimina de pe piață. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate.

În 2019, zece dintre cele mai mari edituri din țară și Asociația Editorilor din România (AER) au reclamat o firmă și o asociație, care operează biblioteca Bookster, pentru „acțiune în concurența neloială”. În proces apare ca pârât și Ministerul Culturii, instituția căreia îi revine sarcina să autorizeze biblioteci. Bookster – care oferă gratuit servicii de bibliotecă, dar care încheie contracte cu firme și câștigă din transportul și livrarea de cărți către angajații acelor firme – este activă de câțiva ani pe piață și spune că a efectuat până acum peste 3,2 milioane de împrumuturi.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Bookster ia o carte, doua dintr-un tiraj intreg si le imprumuta contra cost in timp ce editurile si autorii , pe a caror munca si talent si-a creat imaginea marele Bookster, nu au niciun beneficiu. Prin lege se doneaza exemplare la Biblioteca Nationala, nu pot fi editurile societate de binefacere pentru o afacere cu lustru snob, care pare la moda. Ar trebuie investigat Bookster in contextul dreptului de autor. AER sa-si angajeze avocati destepti care sa demaste smecheria Bookster. Jos Bookster! Cine vrea carti sa-si cumpere! Sau sa se duca la biblioteca.

    • De ce ti-ai cumpara carti? Strica ochii!

    • Bookster functioneaza ca o biblioteca mobila. Cumpara acele carti pe care le imprumuta. Contractul este cu companiile si nu direct cu angajatii. Care este diferenta intre o biblioteca unde se imprumuta carti, si unde se plateste abonament lunar. In cazul lor, este compania care plateste abonament in locul angajatilor.

  2. Foarte interesant subiectul. Bookster este un fenomen bun si ajuta oamenii sa citeasca mai mult prin prisma faptului ca nu trebuie sa mai cumpar cartea si in plus vine si la locul de munca, prin urmare nu trebuie sa ma deplasez catre o biblioteca publica, unde nici nu cred ca pot sa fac o rezervare a unei carti ca pe Bookster. Pentru utilizator este clar o „afacere” buna.
    Pana aici toate bune si frumoase, DAR cineva ar putea sa intrebe care este diferenta intre o carte cumparata de Bookster de la o editura si o cartea copiata la copiator si imprumutata din mana in mana – cu sau fara bani – la nu stiu cate persoane, din punct de vedere al drepturilor de autor?
    Pot asimila Bookster cu un Spotify off-line? Intr-un fel da. Prin urmare ar fi corect ca la fiecare carte imprumutata sa platesti o suma pentru drept de autor?
    Sunt foarte curios cum va evolua subiectul.

  3. Ce fac cei de la Bookster este imoral si, cred, ilegal. Nu este o scuza faptul ca vine cartea la tine. Si daca dai comanda la o librarie online, tot vine cartea la tine. Ei sunt axati pe corporatii. Din cate stiu, in corporatii sunt salarii mai mult decat decente. Si atunci, chiar asa sa te zgarcesti la cateva zeci de lei, cand stii ca prin simplul act de cumparare a unei carti contribui la salvarea unei edituri? Daca editurile dau faliment, atunci cultura moare si Sarmalele Reci pot fi considerati profeti pentru cantecul lor „Tara te vrea prost”.

    • Imi pare rau sa iti spun ca in corporatii nu sunt salarii decente raportat la numarul de ore lucrate. La fel cum cateva carti nu fac doar cateva zeci de lei. Si aici vorbesc de carti „adevarate’ nu „brosuri’ oferite gratis la nu stiu ce ziar. Ca ar trebui recompensat autorul cartii pentru fiecare imprumut pe sistemul difuzarilor pe YouTube este o alta discutie.

    • Duceti discutia in zone ne relevante. Aici nu e vorba de cat castiga cel care citeste. Si nici nu e vorba despre zgarcenie. Intrebarea pe care as pune-o este, de ce este o problema ca bookster imprumuta cartea, contra cost, pe care a cumparat-o deja. Este a lui. Bibliotecile de stat sau particulare, platesc o suma lunara editurii pentru cartile pe care le imprumuta contra abonamentului?

  4. De acord cu editurile. Dacă le „ingropam” adio cărți în viitor. Sa se hotărască, este biblioteca și atunci zero profit, sau vânzător de carte. Saaau, cei din corporații sa-si cumpere un exemplar pe care sa si-l dea din mana în mana, la mica înțelegere.

    • Sunt un autor roman oarecare, cu volume publicate la doua dintre cele 10 edituri importante din Romania. S-a gandit vreodata cat timp, efort, sacrificii etc sunt necesare pentru a scrie o carte, una singura? Aveti habar cat sunt drepturile de autor in ROMANIA? – printre cele mai mici din UE si lumea civilizata. Va spun eu, cam 300 de euro pentru o carte cu oarece succes de librarie, cronici etc.

      Oricum NU merita sa scrii carti, iar acest proces de „uberizare” a culturii si lecturii ne va aduce pe toti la sapa de lemn. Sau poate ca nu, veti citi fericiti doar traduceri ( in general si ele proaste, chinuite) din mareata America. Care vi se potrivesc ca frectia la piciorul de lemn. Sau poate ma insel eu, nu sunt crescut in cultul performantei corporatiste. Asadar, din partea mea, F.Y. Bookster!

    • Vreți sa spuneți ca bookster va îngropa editurile? Tot oamenii care împrumută cărți de la bookster sunt și cei care le cumpara din librarii. Milioane de români nu cumpăra nici o carte, niciodată. Acolo e problema.

  5. Intre Bookster si o biblioteca nu este diferenta in ceea ce priveste drepturile de autor.
    Dar editurile au facut un mare deserviciu literaturii romane, promovand doar cartile unor anumiti autori, neglijand debutantii. Degeaba faci un roman bun daca are peste 200 de pagini. Editura nu va incerca sa te promoveze pe motiv ca este prea scump tiparul.