G4Media.ro

Marea Britanie s-a angajat să ajute Kazahstanul să dezvolte rute de export…

Sursa foto: Wikipedia - Flickr / Ken and Nyetta

Marea Britanie s-a angajat să ajute Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia

Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizită în ţara din Asia Centrală, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanţă majoră, relatează Agerpres conform Reuters.

Cleverly a spus că Londra apreciază poziţia puterii de la Astana, care a refuzat să sprijine invazia Rusiei sau să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene.

”Regatul Unit apreciază foarte mult poziţia consecventă şi de principiu a Kazahstanului în sprijinirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi dorinţa dumneavoastră de a rezolva războiul în conformitate cu Carta ONU”, a spus ministrul într-un briefing de presă.

Cleverly, care s-a întâlnit cu preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev şi cu o serie de alţi oficiali înalţi, a spus că a discutat despre perturbările exporturilor de petrol kazah, dintre care majoritatea trec prin Rusia, şi a discutat modalităţi de sprijinire a dezvoltării rutelor alternative, cum ar fi aşa- numitul Coridor Mijlociu.

Această rută traversează Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia şi necesită investiţii semnificative pentru a-i spori capacitatea, deşi Kazahstanul a început deja să redirecţioneze unele transporturi de ţiţei către el.

Cleverly şi diplomaţii kazahi au spus că au semnat un memorandum privind mineralele rare, dar nu au oferit detalii despre acesta.

Fosta naţiune sovietică fără ieşire la mare, cu 20 de milioane de locuitori, reprezintă aproape jumătate din producţia mondială de uraniu şi are zăcăminte mari de minerale rare, pe care Occidentul le-a obţinut în mod tradiţional din China sau Rusia.

Kazahstanul, care are cea mai lungă graniţă terestră cu Rusia dintre toate fostele state sovietice, a chemat trupele ruse să ajute la oprirea demonstraţiilor de stradă, cu săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, anul trecut.

Dar, de la invazie, Tokaev a avut grijă să păstreze distanţa faţă de Moscova şi să menţină relaţiile deschise cu Occidentul, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Kazakhstan fiind un fel de Georgia, Armenia, Ucraina înainte de război Moldova etc, cu politicieni rusnaci care fac jocurile Moscovei. Președintele declara ca protestatarii sunt teroriști. Au venit aia cu trupele, culmea în timp record. E clar ca era pragatita o smecherie. S-au dus aia în Kazakhstan, au blocat orașele și obiectivele importante și critice mai ales ce tine de energie. Dar ce sa vezi, nici urma de teroriști. Și ei declarau cu miile😂. Ce minciuni rusnace, ca dintotdeauna. Au plecat aia acasă, nu s-a mai dat la știri nimic. Între timp, ce sa vezi, lumea în tribunale sa își ceara dreptatea inclusiv jurnaliștii și s-a făcut dreptate. Oamenii fiind bătuți, unii uciși. Caz 2020.la noi din 2018 nici măcar suspecții nu sunt pe liste. Rușine. Mai trec 3 ani și se prescrie tot. Sa nu mai zic de colectiv. Niște traume si dureri cumplite.

  2. Vor.ba.raie, nu costa nimic…

  3. La stirile astea „eliberatorul” cu mari probleme la mansarda deja a identificat vreo cativa nazisti in Kazahstan. Daca ii mai ramane ceva armata dupa „operatiunea speciala” va incerca o eliberare a fratilor….musulmani de data asta.