G4Media.ro

Manualul unic și modelul falimentar – Idealul miniștrilor PSD ai Educației a…

Manualul unic și modelul falimentar – Idealul miniștrilor PSD ai Educației a fost condamnat la CEDO

Manualul unic din România s-a născut după o vizită făcută de Liviu Marian Pop în Ungaria, pe când era ministru, spun sursele Edupedu.ro. Opera lui Pop a fost desăvârșită sub ministeriatul lui Valentin Popa, cu ignorarea deciziilor Curții Constituționale. Preluarea modelului Orban a costat statul român 24 de milioane de lei, încredințați direct de Minister editurii unice, prin presiuni politice asupra semnatarilor contractului. Nici până astăzi, Ministerul Educației nu a spus pe ce s-au dus acești bani, de la cine a făcut Monitorul Oficial achizițiile necesare tipăririi manualelor unice. Modelul miniștrilor PSD pe Educație se dovedește acum falimentar: CEDO a condamnat Ungaria, pentru monopol de stat exact pe piața manualelor şcolare.

Ce s-a întâmplat în Ungaria: Guvernul a naționalizat editurile private care făceau manuale școlare și le-a despăgubit. Însă nu au primit despăgubiri și distribuitorii de manuale școlare, așa că ei sunt cei care s-au plâns la CEDO. Acesta este și motivul pentru care judecătorii Curții Europene de la Strasbourg au stabilit că Budapesta a încălcat drepturile firmelor distribuitorilor de manuale școlare, nu pe cele ale editurilor.

Autoritățile de la Budapesta au încălcat drepturile firmelor care se ocupă de comercializarea manualelor și elevii nu au avut niciun avantaj din crearea sistemului centralizat de manuale școlare, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Sursa).

Produsul modelului Orban în România este astăzi pe mesele copiilor de clasele I, a II-a și a VI-a. Este vorba despre manualul realizat de Editura unică (Editura Didactică și Pedagogică), plin de greșeli, făcut în parte de clientela de partid de la catedră, care acum se vede și trasă la răspundere pentru greșelile pe care se baza că Editura le va șterge.

La baza manualelor unice din România stă o ordonanță de urgență promovată de Guvernul Tudose, care a dat Editurii Didactice și Pedagogice din subordinea Ministerului Educației puterea de a edita, la comanda ministerului, toate manualele pentru elevi. Ordonanța 76/2017 a fost declarată, însă, neconstituțională, pe 19 aprilie 2018.

Citește continuarea pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. De ce ati pus poza cu ioana partescu?

 2. Asta ati votat. Asta ati vrut. Au fost alegeri libere.

 3. O idee excelenta sa fie manuale unice . Așa a fost și pe vremea mea și n-am ajuns vreun tâmpit , pot sa zic ca am primit o educație excelenta pe vremea lui Ceașca . Felicitări Victor Orbán !

  • Gravitatea nu consta atat in faptul ca sunt unice, ci in faptul ca sunt gresite!!!
   Pe de alta parte, pe vremea lui Ceasca am invatat cu totii din manuale unice, dar acum suntem in anul 2018 si lucrurile ar trebui sa se mai schimbe. Se numeste EVOLUTIE.

  • N-ai ajuns tampit atunci, ca nu erau greseli in manuale, insa esti acum suficient de tampit sa nu zaresti banii aruncati si mediocritatea pilelelor platite de catre Editura Didicatica si Pedagogica!

  • Sigur ca nu erau greseli in manuale… deoarece se-ncadrau perfect in schema de formare a uomului-nou pa tipar comu’istoid. doar ca lovirutia v-a surprins in plin proces. si unii nu si-au definitivat inca_credinta nestramutata intr-un… ceva. au capatat doar tendinta „primordiala” de a impune si altora icuane pa pareti in loc de harti si/sau scheme/tabele, inchinarea „decat” de la dreapta-la-stanga in oricare imprejurare si/sau credinta ca_ca ei nu ie nimenea. excelenta sa (neo)marxism-horrordocsia in toata splendoarea. sigur ca ceasca(_cu litera mica) ar fi chiar mandru de asemenea realizari ale celor 6 cincinale de cand s-a retras. la loc cu verdeata.

 4. Idealul sinistrilor care si-au pus fesele-n jiltul „educatiei” a fost comun, inclusiv (re)fo’mistilor. Singurul care chiar a-nteles care sunt realele pb si chiar a dorit sa faca ceva in scopul eficacizarii (sac! to’ar’se „eficient”, umil-poc/funebru) educatiei a fost Miclea.
  Cat despre tampenia unora care se lauda c-au ajuns dastepti pe spezele „educatiei” unice… e suficient sa le ceri parerea despre diferenta dintre un carton (sau mai multe) cu antetul oricar(ei/or) universitati de pe glob si un „cersificat-da-telijenta”… sau cum are rssh tzigania peste doo-mii-da-ani domn’e… sau cum i-am batut pa turcii care a’ batut toata fluarea vestitului apus… sau cum rssh tzigania este o gura da rai… sau cum Traian a cucerit dacia pt aur… etc

 5. E de ajuns să-ți spui o părere sinceră si sa inițiezi o discuție ca sa realizezi ca opoziția PSD e aproape la fel de ineptă ca votanții PSD. Ce are a face manualul unic cu faptul de a avea mai multe manuale? E bine sa ai multe manuale proaste decât unul și bun? Sau cum? Și ce are a face ortodoxia cu manualele ? Nu , prietene , Ceașca nu a manipulat manualele de matematica oricât te-ar fi oripilat cizmarul . Și nici pe alea de științe naturale sau de gramatica . Iar neomarxism e chiar pe dosul ortodoxiei . Încercați fraților sa aveți o discuție “la subiect” nu va mai dați deștepți cu tot ce va trece prin bibilica . Dacă tot privatizam manualele de ce nu privatizam și școlile, ai ? In fine ..

 6. Nici nu era nevoie sa stie c-ar exista asemenea „manuale”, provest. Masinaria (cum bine subliniezi) a gasit un teren, nu doar nevinovat si analfabet (indeosebi functional), ci mai ales fertil. La a carui fertilizare au contribuit preponderent* bese-arica horror-docsa si „calitatile-de-baza” ale unei gloate hranita ereditar „decat” din scursurile altora. Tocmai de aceea a fost „imperios-necesar” ca „manualele” sa contina povesti-nemuritoare pe post de adevaruri stiintifice. Si sa se puna si camere-la-bac pt ca nu cumva sa „scape” vreunu/a.
  ________________________________________________________________________________
  * scuze pt folosirea unui termen al carui inteles a fost pervertit de extrema stanga cam cum a fost fracturat ad(jectivul/verbul) reformist de aceeasi extrema stanga.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.