G4Media.ro

MAE arbitrează disputa dintre Ministerul Justiției și CSM legată de raportul MCV:…

MAE arbitrează disputa dintre Ministerul Justiției și CSM legată de raportul MCV: ”Clasificarea raportului se face pentru a respecta cerințele Comisiei Europene”

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare are statut de document clasificat pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori nici în privinţa procedurii urmate, nici în privinţa termenului de răspuns din partea autorităţilor române. Precizarea MAE vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a cerut declasificarea documentului și prelungirea duratei în care poate fi dezbătut.

„Potrivit cutumei existente, în perioada imediat premergătoare adoptării şi publicării de către Comisia Europeană a raportului său privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană transmite părţii române, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, proiectul raportului, pentru transmiterea acestuia către Ministerul Justiţiei, în vederea formulării unor eventuale comentarii factuale pe marginea acestui proiect. Ulterior, răspunsul Ministerului Justiţiei trebuie comunicat Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, într-un termen foarte scurt, stabilit de Comisia Europeană”, a informat, duminică, MAE, într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

Potrivit MAE, consultarea Ministerului Justiţiei este un gest de curtoazie din partea Comisiei Europene, prealabil publicării versiunii finale a raportului.

Ieri, biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii a dat publicității un comunicat în care solicită prelungirea termenului de dezbatere a ultimului raport MCV de către Ministerul Justiției și CSM. În comunicat se impută MJ că a informat președintele și vicepreședintele Consiliului abia vineri că sâmbătă, la ora 12, un reprezentant al CSM va trebui să se prezinte la sediul Ministerului pentru dezbatere, o condiție fiind ca acesta să dețină certificat ORNISS deoarece raportul este un document claisificat.

În comunicatul emis în numele CSM, se spune că este ”fără precedent și inadmisibil” ca documentul să poată fi consultat doar pentru o scurtă perioadă și numai de către membrii cu acces la informații clasificate. În acest condiții, CSM nu își poate îndeplini atribuțiile constituționale.

Foto: Ministrul de Externe, Ramona Mănescu (Inquam Photos/ George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Auzi, … MAE arbitreaza! Documentul nu era destinat publicitatii.
  Savonea s-a facut de ras (in mediul in care conteaza, bineinteles) comportandu-se ca o tata de la mahalaua cea mai sordida.
  Documentul era, in faza asta, supus discutiilor confidentiale, tocmai ca sa evite „expunerea indecenta”.
  A avut ocazia sa obiecteze in cadru confidential si sa negocieze forma care va fi facuta publica, dar a ales sa faca scandal. Putea sa vina sambata sau duminica sau la miezul noptii si sa-si ia noite, apoi sa zica bai baieti, aia nu-i chiar asa, aici ati cam vorbit aiurea…
  Ceea ce inseamna, de fapt ca nu avea argumente sa corecteze, sau sa mai atenueze nimic din ceea ce raportul MCV are de spus…
  Pana la urma, e de bine. Pentru noi. Se apropie franghia de par, pentru ei.

  • Sorina Matei dă pe faţă ‘operaţiunea clasificarea’: ‘Iată cum mint şi intoxică cu intenţie opinia publică Ana Birchall, Raluca Prună, Ramona Mănescu’

   Ce nu ştie Mănescu de la Monaco este că în România clasificarea se face doar în baza legii existente pe teritoriul statului român, respectiv legea 182/2002. Nu există clasificare pe cerinţe sau cutume. Există doar cea în baza legii.

   Niciodată drafturile şi rapoartele tehnice NU au fost clasificate, ci au avut caracter nepublic, confidenţial/prin adresă sau mail ca cel după adoptare, fiind documente de lucru pe care se fac tot timpul ajustări şi există discuţii, negocieri între autorităţi.

   După două specialiste redutabile de ieri /Birchall şi Prună care au transformat confidenţialitatea în clasificare, apare şi prietena lor de la gruparea Monaco, Mănescu. O altă mega specialistă. Spune că a clasificat ILEGAL raportul MCV, că aşa a dus-o pe ea capul sau prietenia, şi invocă nişte cerinţe care nu există şi nici nu au existat până acum. Cerinţele comisiei sunt de confidenţialitate, nicidecum de clasificare.

   Mănescu aşa cum se vede nu invocă nicio lege pentru că legea îi interzice să facă asta.

   Sorina Matei mai prezintă şi un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de ministrul Ana Birchall pentru clasificarea a numeroase documente.

   „Ana Birhall CLASIFICĂ ACTIVITATEA MINISTERULUI JUSTIŢIEI-instituţie publică aflată în serviciu public. Justiţia este un serviciu eminamente public, nu secret. Invocând „terorismul”, pe stilul Maior/Coldea/Kovesi din mandatele de siguranţă naţională şi protocoale, Birchall s-a gândit acum 1 săptămână să clasifice activitatea ministerului Justiţiei în România. Dacă nu ştiţi, MJ se ocupă acum şi cu terorismul Invenţia lor e simplă, de proşti, aceeaşi folosită până acum: bagă terorism la kilogram în orice document, îl lipeşte ca un plasture de orice, ca să clasifice tot, să nu mai ştie lumea ce nenorociri face, deşi actele şi documentele n-au nicio treabă cu teorismul. După cum vedeţi, femeia vrea să-şi clasifice şi telegramele, orice. Dar sigur, ideea transformării ilegale a unui document confidenţial într-unul clasificat l-a avut Mănescu de la Monaco, nu Birchall de la Maior”, mai scrie jurnalista.

   https://www.stiripesurse.ro/sorina-matei-da-pe-fata-operatiunea-clasificarea-iata-cum-mint-si-intoxica-cu-intentie-opinia-publica-ana-birchall-raluca-pruna-ramona-manescu_1393860.html

  • x-link vine cu dezinformarea, incercand sa manjeasca oameni care n-au nicio treaba cu ce se intampla aici.

 2. savonea face clabuci la gura

 3. Daca cumva se va intampla si veti gasi urme din ADN-ul meu alaturi de specimenul nevertebrat x-limax va rog sa ignorati. Nu exista vreo convergenta de idei.
  Asta ca sa nu ma trezesc cine stie cand ca aparem intr-o imagine simultan … nu-i totuna cu a fi impreuna.

 4. „proiectul de raport privind progresele (?) României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”

 5. Indiferent ce sens dati notiunii de clasificare in contra partida cu notiune de confidentialitate (pentru multi diferenta este clara ) si oricit de mult se doreste atasarea clasificarii, de ideea de terorism ,ca modalitate de ascundere a unor posibile decizii la nivel politic , indiferent zic, daca este adevar sau nu (nu am de unde stii asta)aceasta simpla punere in discutie , va duce inevitabil doar la obligativitatea celor ce gestioneaza aceste evidente afirmatii politice la ceea ce eu unul numesc nevoia noastra a tuturor de cunoastere asociata nevoii imediate de transparenta politica . Daca am fost prea greoi in exprimare, va rog doar sa intelegem cu totii noua formula de abordare a notiunii de politica asociata cu deja acceptata notiune de -TRANSPARENTA – Noi toti ,popoarele lumii avem nevoie de adevar . Cei care, detinatori de informatie , vor sa isi transfere puterea in mod nedemocratic , prin inducerea in eroare a natiunilor , dupa ce au fost investiti cu puterea votului popular , se inseala . Generatiile ce vin nu mai pot accepta asta , iar UE este prima Uniune Interstatala ce intelege mai repede ca oricine acest deziderat universal ce vine o data cu noile generatii tavalug peste noi toti.Trecutul este asa cum este ,prezentat in multe feluri si inteles la fel de diferit de noi toti ,sa il lasam cumva in urma fara sa il uitam si sa acceptam ca ceea ce traim noi azi are unicitatea TIMPULUI PREZENT si visarea atasata viitorului .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.