G4Media.ro

Macron își asumă un risc uriaș prin convocarea de alegeri anticipate (analiză…

Sursa foto: European Council

Macron își asumă un risc uriaș prin convocarea de alegeri anticipate (analiză BBC)

Președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate în cursul acestei luni, în urma victoriei importante a Reunirea Națională al rivalei sale Marine Le Pen în scrutinul pentru Parlamentul European, scrie BBC.

Partidul de extremă-dreapta este cotat cu 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul Renașterea al președintelui.

Anunțând dizolvarea parlamentului, el a declarat că cele două tururi de scrutin vor avea loc pe 30 iunie și 7 iulie, cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

Macron a anunțat această decizie dramatică și surprinzătoare într-un discurs televizat de la Palatul Élysée, la o oră după închiderea votului și după ce au fost anunțate exit-poll-urile la alegerile europene din Franța.

Decizia sa a venit la scurt timp după ce liderul Reunirea Națională, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, i-a cerut în mod deschis președintelui să convoace alegeri parlamentare.

„V-am auzit mesajul”, le-a spus președintele alegătorilor francezi, „și nu îl voi lăsa fără un răspuns”.

„Franța are nevoie de o majoritate clară”, a spus el, adăugând că nu se poate resemna cu privire la progresul extremei drepte „peste tot pe continent”.

Acum, la abia doi ani de la începutul celui de-al doilea mandat de președinte, Macron nu are deja o majoritate în parlamentul francez și, deși acest vot european nu are, în teorie, nicio influență asupra politicii naționale, el a decis că continuarea mandatului său fără o nouă consultare populară ar pune prea multă presiune asupra sistemului.

De asemenea, viitoarele alegeri parlamentare nu vor afecta mandatul lui Macron, întrucât acestea sunt separate de alegerile prezidențiale, iar mandatul său de președinte mai durează încă trei ani.

Le Pen, care a fost învinsă de două ori de Macron în alegerile prezidențiale, a reacționat imediat, afirmând că partidul său este „pregătit să exercite puterea, pregătit să pună capăt imigrației în masă”.

Convocarea unor alegeri anticipate este o surpriză uriașă pentru țară și un risc uriaș pentru președintele Macron.

El ar fi putut reacționa diferit. Ar fi putut să continue, explicând victoria masivă a extremei drepte ca fiind o aberație europeană care va fi corectată la alegeri mai importante.

Ar fi putut să se încreadă în iminentul campionat european de fotbal din Germania și, mai ales, în Jocurile Olimpice de la Paris pentru a distrage atenția oamenilor de la politică timp de câteva luni.

Cu siguranță, așa a fost modul în care comentatorii de la Paris au crezut că va reacționa în fața victoriei populiștilor.

Dar se poate la fel de bine presupune că președintele a prevăzut acest lucru și și-a planificat răspunsul în avans.

Cu siguranță, rezultatul a fost o replică aproape exactă a sondajelor, așa că ar fi avut destul timp să se gândească la opțiunile sale.

Cert este că este blocat.

Fără o majoritate, trecerea oricărui proiect de lege prin Adunarea Națională este deja o luptă. Cu cea mai mare parte a țării acum împotriva lui, orice nouă legislație – de exemplu, viitorul buget – s-ar fi putut dovedi explozivă.

Așa că a optat pentru „claritate”.

Evident, președintele va spera că propriul său partid, Renașterea, va reuși să organizeze o ripostă la alegerile din 30 iunie și 7 iulie. Sau că și alte partide se vor descurca mai bine.

Dar el trebuie să aprecieze că șansele favorizează o nouă victorie a Reunirea Națională. Poate nu una atât de amplă ca rezultatul de duminică, dar suficientă pentru ca acesta să devină cel mai mare partid din parlament.

Moment în care am putea foarte bine să avem un prim-ministru Jordan Bardella, mai notează BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Franta este tara in care orice incercare de reforma este sortita esecului.

  2. Macron a ajuns mic… Foarte mic. Franta nu estw extremista, e pur si simplu impotriva deciziilor lui proaste. Lumea e satula de imigranti, crize climatice/probleme de agricultura, probleme cu inflatia etc.

  3. Cand ai mii de oameni care protesteaza in strada si tu vrei sa faci pe-a macho, asta patesti. Franta are niste probleme structurale grave, mostenite de dinainte de 1789.