G4Media.ro

Macron a insistat ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să deschidă un al…

Sursa foto: Elysee.fr

Macron a insistat ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să deschidă un al doilea „punct de trecere” între Israel şi Fâşia Gaza, la Kerem Shalom, pentru aducerea de ajutoare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat vineri pe lângă premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru deschiderea unui al doilea „punct de trecere” între Israel şi Fâşia Gaza, la Kerem Shalom, pentru aducerea de ajutoare de care au „nevoie urgentă” civilii palestinieni, potrivit AFP.

Şeful ONU pentru operaţiuni umanitare a evocat joi „semne promiţătoare” privind deschiderea „apropiată” a acestui punct de trecere, care s-ar adăuga celui de la Rafah între Egipt şi Fâşia Gaza.

În cursul unei convorbiri telefonice, „preşedintele Republicii a reiterat necesitatea protejării civililor în Gaza şi a subliniat importanţa obţinerii unei încetări durabile a focului”, a menţionat Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a transmis lui Netanyahu că Israelul „trebuie să ia măsurile necesare pentru a pune capăt violenţelor comise de colonişti împotriva civililor palestinieni în Cisiordania”.

De la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie, cel puţin 264 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania – teritoriu palestinian ocupat – de către forţele israeliene sau de către colonişti, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP).

Macron făcuse apel sâmbăta trecută la „dublarea eforturilor pentru a se ajunge la o încetare a focului durabilă”, după sfârşitul unei prime încetări a focului. El avertizase de asemenea Israelul că obiectivul său de a „distruge total Hamas” decretat după atacul fără precedent comis la 7 octombrie de către gruparea islamistă în sudul Israelului trebuie să fie „precizat”, căci îndeplinirea sa ar putea necesita „zece ani” de război.

Preşedintele francez a reafirmat „ataşamentul Franţei pentru securitatea Israelului” şi „solidaritatea” în „lupta sa împotriva terorismului”. El a insistat de asemenea asupra „priorităţii absolute” care constituie – potrivit lui – eliberarea ostaticilor deţinuţi încă de Hamas, între care patru cetăţeni francezi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...