G4Media.ro

Lupte grele în Lugansk și Donețk

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Lupte grele în Lugansk și Donețk

În regiunile Lugansk și Donețk, luptele continuă de-a lungul liniilor de front care se întind pe mai multe sute de kilometri. Ucrainenii raportează, de asemenea, continuarea luptelor în zonele din est, unde forțele rusești încearcă să avanseze, relatează CNN.

Cele mai grele lupte par să se desfășoare în două locații: în jurul orașelor industriale din Lugansk și în zonele rurale de la nord de orașul Sloviansk din Donețk.

Statul Major ucrainean a declarat luni că „inamicul și-a concentrat principalele eforturi în direcția Donețk… și pregătește o ofensivă a forțelor concentrate în zona Izium”.

Rușii și-au întărit prezența în jurul Iziumului în efortul de a înainta mai mult spre sud, iar în weekend au fost raportate lupte grele în zonă.

Statul Major General a declarat că în trei zone de pe linia frontului – Liman, Bahmut și Kurahiv -forțele rusești au continuat să avanseze și luptele au continuat. Dar a afirmat, de asemenea, că într-o altă zonă, Avdiivka, unitățile rusești s-au retras.

Forțele rusești continuă să bombardeze Severodonețk, potrivit oficialilor locali.

Serhii Haidai, șeful administrației militare din Lugansk, a declarat că două persoane din oraș au fost ucise în cel mai recent bombardament. El a spus că au fost bombardate intens mai multe orașe și sate din zonă, dar că forțele rusești au fost forțate să se retragă în apropierea orașului Borivske, la sud de Severodonețk.

Vorbind luni la televiziunea ucraineană, Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a afirmat că zona cheie în ofensiva rușilor este acum în jurul Severodonețk.

„Rușii își concentrează forțele acolo. Acesta este singurul loc în care pot avea un oarecare progres. Va fi zona cea mai fierbinte în zilele următoare”, a spus el. „Sper că vom reuși să-i respingem”.

Denisenko a adăugat că în jurul Izium „atacurile rusești se sufocă” și că mai la nord „rușii se retrag, aruncând în aer poduri. Forțele noastre contraatacă”.

CNN a geolocalizat imagini din satelit care arată că trei poduri la vest de liniile de aprovizionare rusești către Izium au fost distruse în ultima săptămână.

În sud, Statul Major General a declarat că Rusia continuă atacurile masive de artilerie și aeriene pentru a bloca și distruge unitățile prinse la uzina Azovstal din Mariupol.

Câteva sute de soldați răniți sunt blocați în uzină.

În mesajul său video zilnic de duminică târziu, președintele Volodimir Zelenski a declarat că guvernul continuă „negocierile foarte complicate și delicate pentru a salva poporul nostru din Mariupol, de la Azovstal”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Nici o șansa nu mai rușii, o sa fie umiliți din nou

  2. In timp ce presa straina scrie despre victorii clare ale ucrainienilor, presa autohtona e reticenta si scrie despre „lupte grele”, parca profitand de romanul neinformat.