G4Media.ro

Luptă în coaliția de guvernare pe controlul UEFISCDI, care gestionează circa 20%…

Luptă în coaliția de guvernare pe controlul UEFISCDI, care gestionează circa 20% din banii cercetării și registrele universitare. Cum argumentează ministrul USR-Plus al Cercetării mutarea instituției în subordinea sa și ce spune directorul Adrian Curaj / În Parlament, pe ordinea de zi este cadrul legal al funcționării instituției

Instituția guvernamentală care se ocupă de finanțarea cercetării și a învățământului superior, cunoscută sub acronimul UEFISCDI, face, în prezent, obiectul unei înfruntări mocnite între partenerii de guvernare. Programul guvernului Cîțu prevede trecerea ei de la Ministerul Educației la noul Minister al Cercetării, dar ordonanța de înființare a guvernului prevede clar că nu va trece la acesta din urmă. E dorită de noul ministru Ciprian Teleman, dar directorul Adrian Curaj consideră că locul ei e mai degrabă la Educație. Din informațiile Edupedu.ro, ministrul Sorin Cîmpeanu preferă la rândul său păstrarea UEFISCDI, dar nu se grăbește să răspundă la întrebări pe această temă. Marți, discuțiile se adâncesc în Comisia pentru învățământ din Senat, unde e discutat chiar cadrul legislativ de funcționare a UEFISCDI. Amintim că Ecaterina Andronescu a încercat să desființeze instituția în urmă cu 6 ani, tot în Senat, unde se discuta exact cadrul legal de funcționare.

Senatorii din comisia de învățământ au pus pe agenda zilei de 9 februarie proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a guvernului prin care, în 2010, a fost înființată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare (UEFISCDI).

 

  • Aceasta a apărut acum un deceniu prin fuziunea a trei entități active în domeniu. Legea a avut un istoric turbulent, soldat inclusiv, în 2014, cu o respingere a ordonanței printr-un proiect legislativ întors de fostul președinte Băsescu în Parlament, unde în 2015 s-au reluat presiunile – detalii, la finalul articolului.

Discuția din Comisie are loc într-un moment în care, la nivelul guvernului, nu există o poziție limpede privind viitorul UEFISCDI, lucrurile fiind de așteptat să se mai limpezească, din informațiile Edupedu.ro, după o serie de întâlniri care ar trebui să aibă loc săptămâna aceasta. Întrebarea-cheie: care minister va controla UEFISCDI – Ministerul Educației, condus de liberalul Sorin Cîmpeanu? Sau noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de CIprian Teleman de la USR-Plus?

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Adevarul e dincolo de noi , foarte simplu nu poti separa educatia de cercetare dar cum era nevoie de scaun pentru un fost fan Ponta recuperar de liberali avem problema asta.
    Daca se doreste reforme e normal sa duci institutia la cineva fresh gen USR daca vrei ingropata problema lasi la PNL si vei avea doctori cu diplome de bac false ca pana acum.
    Normal in mintea mea remaniau guvernul si uneau Educatia cu Cercetarea si scapau de tovarasu ala care a fost ministru cand a fost cu plagiatu lu Puie Monta sau avem memorie scurta?