G4Media.ro

Lukașenko cere „încetarea ostilităților” din Ucraina și avertizează că o încălcare a…

Sursa foto: BIYATOV / SPUTNIK / AFP

Lukașenko cere „încetarea ostilităților” din Ucraina și avertizează că o încălcare a unui ipotetic armistițiu ar determina Rusia să folosească „cea mai teribilă armă”: „Acest lucru nu poate fi permis” / „Este imposibil să învingi o putere nucleară”

Președintele belarus Alexander Lukașenko a cerut înghețarea „ostilităților” în Ucraina și a avertizat că Rusia va trebui să folosească întreaga forță a armatei sale dacă Occidentul va încerca să folosească o ipotetică pauză în război pentru a invada teritoriul său, relatează CNN.

„Este necesar să se oprească ostilitățile și să se declare un armistițiu care să interzică ambelor părți să deplaseze grupuri de trupe și să transfere arme, muniții, forță de muncă și echipamente”, a declarat Lukașenko, într-un discurs adresat vineri națiunii. „Totul trebuie oprit, înghețat”.

Dar el a avertizat că Moscova va fi obligată să folosească „întreaga putere a complexului său militar-industrial și a armatei pentru a împiedica escaladarea conflictului – muniție cu fosfor, uraniu nepoluant și uraniu îmbogățit – totul trebuie să intre în acțiune dacă există o înșelăciune și se observă chiar și cea mai mică mișcare peste granița Ucrainei”.

Lukașenko spune că armele nucleare tactice rusești care urmează să fie desfășurate în țara sa ar proteja-o de ceea ce el consideră amenințări occidentale, transmite Reuters, citată de The Guardian.

„Credeți-mă pe cuvânt, nu v-am înșelat niciodată. Se pregătesc să invadeze Belarusul, să ne distrugă țara”, susține liderul de la Minsk.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Moscova va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, prima sa desfășurare de armament nuclear în afara granițelor sale de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Minskul a declarat că rachetele vor oferi protecție după ceea ce a numit o campanie de presiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi care vizează răsturnarea lui Lukașenko, aflat la putere de 28 de ani.

„Este imposibil să învingi o putere nucleară. Dacă liderii ruși înțeleg că situația amenință să provoace dezintegrarea Rusiei, vor folosi cea mai teribilă armă. Acest lucru nu poate fi permis”, a mai afirmat Lukașenko.

Lukașenko este un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin, iar comentariile sale vin pe fondul tensiunilor crescute din regiune, Rusia adunând trupe de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina în ultimele săptămâni.

Statele Unite și aliații săi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul unei noi escaladări a conflictului.

Reacția Moscovei

O încetare imediată a focului în Ucraina, solicitată de aliatul lui Putin, Lukașenko, nu ar ajuta Moscova să își atingă obiectivele invaziei sale, a declarat Kremlinul.

Oficialii ruși au declarat că au luat notă de sfatul președintelui belarus și că Putin intenționează să discute cu acesta săptămâna viitoare. Dar Reuters îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a afirmat că unele elemente ale unui plan de pace propus de China sunt irealizabile, deoarece Ucraina urmează ordinele occidentale de a nu negocia cu Moscova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vezi-ti mah de cartofii tai…

  2. Mi-am facut cont doar ca sa scriu OMEGALUL

  3. e imposibil sa invingi o putere nucleara, dar e foarte posibil sa o faci sa piarda

  4. Lukashenko se si vede putere nucleara.
    Dar trece sub tacere faptul ca atunci ca o data cu Ucraina au renuntat la armamnetul nuclear si Kazakstan si Belarus.
    Acum el incalca tratatul semnat … Poate nu-l duce mintea sa realizeze in ce se baga.

  5. Sesizez un usor nonsens la ‘mnealui lucasenko: „Este imposibil să învingi o putere nucleară”, numa’ ca Ucraina nu vrea sa invinga pe nimeni, Ucraina vrea doar sa nu fie invinsa. Io zic ca e diferenta mare.