G4Media.ro

Ludovic Orban, invitat de premierul moldovean la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău: Alternativă reală…

Ludovic Orban, invitat de premierul moldovean la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău: Alternativă reală pentru aprovizionare cu gaze a republicii

Premierul de la Chișinău, Ion Chicu, anunță că gazoductul va fi inaugurat pe 27 august curent, când R. Moldova sărbătorește Ziua Independenței, pentru „a-i da importanță națională acestui obiectiv”, scrie Ziarul Național.

După ce premierul de la București, Ludovic Orban, a anunțat, vinerea trecută, finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, accentuând că acest obiectiv nu a avut parte și de o inaugurare pe măsura importanței sale pentru securitatea energetică a R. Moldova, oficialul român a fost invitat în stânga Prutului.

„După cum știți, pe 27 august este ziua națională a R. Moldova, Ziua Independenței, și vreau să vă spun că în acest an avem un motiv suplimentar de bucurie, pentru că în preajma sărbătorii a fost dat în exploatare un obiectiv de infrastructură energetică ce va consolida foarte mult independența statului nostru. Este vorba despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, un proiect care are drept obiectiv principal sporirea securității energetice a R. Moldova, deci de a consolida independența statului nostru”, a declarat premierul Chicu în debutul ședinței de miercuri a Guvernului.

Oficialul a remarcat faptul că, în ultimii zece ani, aprovizionarea republicii cu gaze a fost în pericol, iar acest risc dispare, odată cu inaugurarea acestui gazoduct de alternativă.

„Vreau să-i aduc mulțumiri Guvernului României, poporului român pentru rolul important pe care l-au avut în implementarea acestui proiect. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru R. Moldova, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a republicii”, a adăugat Ion Chicu.

Premierul de la București, Ludovic Orban, nu a răspuns deocamdată invitației omologului său de la Chișinău.
Amintim că gazoductul care leagă România de R. Moldova este format din două părți distincte, ambele construite de „Transgaz”: conducta Iași – Ungheni care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014 și conducta Ungheni – Chișinău, finalizarea căreia a fost anunțată de către premierul de la București pe 7 august 2020.

Lungimea totală a conductei este de 120 de kilometri, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Sursa Foto: Radio Europa Liberă

Citește și

Transgaz a început probele tehnice pe gazoductul care leagă Chișinău de România. Proiectul strategic pentru Republica Moldova, finalizat după șapte ani

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ce ziceți, onorează invitația prostului de la est!?! Eu n-aș face-o, dar nu cred că ratează încă o oportunitate de imagine pozitivă mai ales în campanie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.