G4Media.ro

Ludovic Orban: Forța Dreptei a reușit să declanșeze controlul de constituționalitate asupra…

Sursa foto: Pexels / KATRIN BOLOVTSOVA

Ludovic Orban: Forța Dreptei a reușit să declanșeze controlul de constituționalitate asupra ordonanței de comasare a alegerilor

Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță, într-o postare pe Facebook, că partidul său a reușit să declanșeze controlul de constituționalitate asupra ordonanței de comasare a alegerilor.

”Astăzi Completul de Judecată de la ÎCCJ care a judecat contestația noastră la decizia BEC de respingere a reprezentantului Forța Dreptei a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de noi cu privire la OUG 21 din 2024”, scrie Orban.

Potrivit liderului partidului Forța Dreptei, este al doilea complet de judecată de la cea mai înaltă instanță din România care consideră necesar să se verifice de către CCR numeroasele temeiuri de neconstituționalitate invocate cu privire la ordonanța de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

”Este fundamental pentru democrația din România ca Președintele Curții Constituționale să programeze cu celeritate analiza și pronunțarea asupra excepțiilor de neconstituționalitate. Nu putem accepta să fie lăsat procesul electoral să se desfășoare în baza unei ordonanțe de urgență a cărei neconstituționalitate este evidentă pentru orice om de bun-simț.

Asta ar însemna FRAUDĂ ELECTORALĂ! Asta ar însemna că dacă procesul electoral este viciat de o ordonanță care este declarată neconstituțională după ziua de alegeri se poate ajunge în situații de anulare a alegerilor locale din cauza neconstituționalității ordonanței în baza căreia s-au organizat alegerile.

Curtea Constituțională are datoria de a judeca excepțiile de neconstituționalitate înainte de desfășurarea procesului electoral”, a mai scris Orban pe Facebook.

Context

Și partidul REPER a anunțat, marți, că a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție trimiterea ordonanței de urgențe privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare la Curtea Constituțională.

„Partidul REPER a reușit azi o primă victorie împotriva abuzurilor alianței comsaților PSD-PNL și a trimis ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu privitoare la procesul electoral din 9 iunie la judecata Curții Constituționale.

Excepția de neconstituționalitate ridicată de Partidul REPER în cadrul unei contestații depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României”, se arată într-un comunicat de presă al REPER.

REPER mai arată că „a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-și apăra votul în secțiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanților noștri din procesul electoral deși în acest moment avem a treia cea mai mare delegație de deputați în Parlamentul European”.

Ordonanța de Urgență în baza căreia se organizează alegerile a modificat în mod arbitrar și nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme și proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Felicitari FD si mult succes! Trebuie sa intelegem ca aceatsa curte a constitutiei nu este altceva decat un scut al politicului si din acest motiv trebuie sa existe si alte cai de a combate curtea constitutionala.