G4Media.ro

Londra își va mări arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece, potrivit…

Sursa foto: Facebook/ Boris Johnson

Londra își va mări arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece, potrivit presei britanice

Premierul Boris Johnson va anunţa marţi că Marea Britanie va majora cu „peste 40%” plafonul focoaselor nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit luni seară două mass-media britanice, notează AFP, citată de Agerpres.

Downing Street a informat într-un comunicat că Boris Johnson va transmite marţi Parlamentului rezultatele unui raport privind apărarea, securitatea şi politica externă a ţării, care va stabili linia guvernului pentru următorul deceniu.

Potrivit cotidianelor The Guardian şi Sun, care au putut consulta acest document cu peste 100 de pagini, guvernul intenţionează să ridice la 260 numărul maxim de focoase pe care ţara este autorizată să le stocheze, după ce s-a angajat anterior să-şi reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.

Potrivit presei britanice, Downing Street invocă o „panoplie în creştere a ameninţărilor tehnologice şi doctrinare” pentru a justifica această schimbare de curs, fără precedent după Războiul Rece.

Raportul avertizează în legătură cu „posibilitatea realistă” ca un grup terorist „să reuşească să lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] până în 2030”, dar şi împotriva „ameninţării active” şi „provocării sistemice” reprezentate de Rusia şi respectiv China.

„O descurajare nucleară minimă, credibilă şi independentă, dedicată apărării NATO rămâne esenţială pentru a garanta securitatea noastră”, explică raportul.

Revirimentul are loc în timp ce Londra încearcă să se repoziţioneze după Brexit ca o putere majoră pe scena internaţională, în conformitate cu conceptul „Global Britain”.

Modificarea „ar încălca angajamentele asumate de (Londra) în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară”, a denunţat luni într-un comunicat ICAN (Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare).

„Decizia Marii Britanii de a-şi mări stocul de arme de distrugere în masă în mijlocul unei pandemii este iresponsabilă, periculoasă şi încalcă dreptul internaţional”, a subliniat Beatrice Fihn, directoarea acestui ONG.

Grupul Campania pentru dezarmarea nucleară (CND) îl consideră un „prim pas către o nouă cursă a înarmării nucleare”, considerând decizia Marii Britanii „o uriaşă provocare pe scena internaţională”.

„În timp ce lumea se confruntă cu pandemia şi haosul climatic, este incredibil că guvernul nostru alege să mărească arsenalul nuclear britanic”, a declarat secretarul său general, Kate Hudson, pentru care „a provoca tensiuni globale şi a risipi resursele noastre este o abordare iresponsabilă şi potenţial dezastruoasă”.

sursa foto: Facebook/ Boris Johnson

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Marea Britanie a căzut în irelevanță, încearcă orice să atragă atenția ! Dar cu doar 65 de milioane populație, izolați, sunt neglijabili.

 2. Exact asa e !!! Incearca sa si dea importanta ca fiind o mare superputere militara. Au pretentia de mare putere financiara si e normal sa -si etaleze muchii in viitor.

 3. Uniunea Europeana trebuie sa dezvolte un Shenghen Nuclear cu propriii membri NATO. Propriul arsenal nuclear va spori puterea aliantei NATO si va acorda o securitate mai mare locala. Criminalii regimului Putin inteleg un singur mesaj : FORTA BRUTA!
  🇷🇴🇬🇷🇧🇪🇲🇩🇲🇰🇲🇪🇭🇷🇦🇱🇸🇰🇱🇹🇱🇻🇪🇪🇸🇮🇧🇬🇵🇱🇭🇺🇨🇿🇹🇷🇳🇱🇫🇷🇩🇪🇳🇴🇪🇸🇮🇹🇵🇹🇨🇦🇩🇰🇱🇺🇺🇦🇬🇧🇺🇸🇪🇺

 4. „Patetic”, cum ar spune englezii.
  Marea Britanie nici măcar nu are control total pe arsenalul său nuclear – inchiriaza rachetele Trident de la americani pentru a instala pe ele focoasele lor.
  Iar arsenalul lor e oricum cel mai mic dintre cele 5 puteri nucleare „recunoscute”.
  Cum spunea cineva pe site, „Ia te uită! Lui Boris i se încoardă o vână…”

 5. Praf în ochii publicului.
  După ce s-a publicat scăderea drastică a exporturilor, mare parte din cauza Brexit, Boris vrea să mute atenția de la minunatul rezultat.

 6. Sa fim seriosi Occidentul este cucerit daca nu isi dezvolta arsenalul nuclear si tehnoologiile de varf.Este inadmisibil si sinucigas ca democratia sa respecte toate tratatele internationale in timp ce orientul totalitar sa se inarmeze pana in dinti vu toate armele si tehnoologiile .Asta inseamna sinuciderea ocidentului.Duntem masluit intro cursa a inarmarii intre popiarele democratice si cele totalitare.Tratatele nu fac decat sa intareasca rapid gortele yotalitare.Deja au facuto.Tratatele au dus la subminarea si moartea occidentului si democratiei