G4Media.ro

Livratorii de mâncare din Spania trebuie să devină angajaţi cu carte de…

Livratorii de mâncare din Spania trebuie să devină angajaţi cu carte de muncă / Firmele au la dispoziție 3 luni pentru a-i angaja

Companiile care livrează mâncare în Spania au la dispoziţie trei luni pentru a-şi transforma curierii în angajaţi cu carte de muncă, conform unor noi reguli adoptate marţi de Guvernul de la Madrid, care reprezintă primele legi din Europa care reglementează drepturilor muncitorilor din aşa numita economie informală (-gig-economy-n.r.), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decretul guvernamental adoptat marţi, după ce a fost convenit cu sindicatele şi asociaţiile profesionale, este destinat clarificării situaţiei juridice a miilor de curieri, după ce anul trecut Curtea Supremă din Spania a decis că firmele de livrări au legături de muncă cu curierii lor şi nu sunt doar simplii intermediari. Noile reguli au intrat în vigoare imediat, iar companiile au la dispoziţie 90 de zile pentru a se conforma.

La nivel mondial există în prezent o dezbatere cu privire la modul în care pot fi reglementare drepturile lucrătorilor din economia informală.

Comisia Europeană a demarat o perioadă de consultare publică cu privire la posibile reguli care să se aplice la nivelul Uniunii Europene.

Prin transpunerea în legislaţie a deciziei anterioare a Curţii Supreme de Justiţie, Spania s-a plasat în fruntea Europei, chiar dacă unele companii sunt reticente în a respecta noua lege, susţinând că modelele lor de afaceri diferă de cele care au stat la baza deciziei instanţei supreme. Cazul pe baza căruia a fost emisă decizia Curţii Supreme viza livratorii start-up-ului Glovo.

Deşi noua lege face mai dificil pentru companii precum Deliveroo sau Uber Eats să aibă curieri în sistem freelance, punând capăt unei practici răspândite, mai multe asociaţii care apără drepturile livratorilor precum şi o serie de experţi în dreptul muncii susţin că decretul guvernamental nu clarifică în mod definitiv situaţia juridică, fiind posibil să fie iniţiate noi acţiuni în justiţie.

Între timp, majoritatea companiilor de livrări au început să se pregătească pentru modificările cerute de noua lege, analizând noi modele de business care să le permită să fie profitabile. Firma Just-Eat, subsidiara din Spania a grupului Take Away, a angajat deja o parte dintre curierii săi şi în situaţiile în care există un număr mare de cereri recurge la lucrători de la companiile de transport. Alte firme din acest sector, precum Glovo, au optat pentru angajarea unora dintre curieri prin agenţiile de plasament temporar.

Potrivit Băncii Mondiale, în viitor, este posibil ca muncitorii să aibă mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale, în mare parte graţie expansiunii economiei informale, „gig economy”, decât să deţină o singură poziţie la un singur angajator timp de mai multe decenii.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Livrator o data, livrator de doua ori, adjudecat!
  E drept, cuvantul „distribuitor” produce strungareata!

 2. As vrea sa stiu si eu ce livrator vrea asta.
  Trebuie sa angajezi copii de 16 ani care fac bani buni livrand mancare?Adica sa ii dai afara mai degraba,pentru a le respecta drepturile.Nu poti lasa in pace ceva care merge f bine?
  Ce gunoi.

  • In primul rand nu se mai accepta sub 18 ani ca livrator iar ceea ce se face(a) ca nu stiu cum mai e era o mare evaziune dublata de constituirea unui grup infractional organizat prin sustragerea la plata taxelor prin sistemul de “parteneri”…

 3. Există un singur interes. Acela de a fi impozitati cât mai mult atât angajatii cât și firmele. Statul socialist nu stie decât să cheltuie banii, în mod iresponsabil, fără să știe cum se produc acei bani.

  • Bingo! Socialistii au fost intotdeauna niste paraziti! In afara de jupuit nu stiu nimica!

  • Lacheilor, concediu platit, pensie, castig echitabil va spune ceva?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.