G4Media.ro

LIVE Ziua 389 de război: Forțele ucrainene din Bahmut reușesc să țină…

Sursa foot: ANATOLII STEPANOV / AFP

LIVE Ziua 389 de război: Forțele ucrainene din Bahmut reușesc să țină rușii la distanță / Putin a vizitat orașul ucrainean ocupat Mariupol / Zelenski anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei şi aliaţilor săi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina. De asemenea, sancţiunile vizează şi iranieni şi sirieni, care ajută Moscova, transmite News.ro.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 19 martie 2023:

Ora 22:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele lui Vladimir Putin reprezintă “un punct de cotitură”. El a subliniat că Rusia va fi trasă la răspundere pentru “fiecare act de teroare”

Ora 20:19 Trei civili au fost ucişi şi doi răniţi, duminică, în bombardamentul rusesc asupra unei clădiri rezidenţiale din regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, anunţă oficiali locali, potrivit Reuters. Administraţia militară a regiunii a indicat că trupele ruse au atacat cu rachete gradate în micul sat Kamyanske care avea o populaţie de aproximativ 2.600 de locuitori înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Autorităţile i-au avertizat pe locuitorii din regiune că pericolul de bombardare este constant în apropierea liniilor frontului şi le-a cerut să evacueze zona.

Ora 15:37 Africa de Sud a declarat că este conștientă de obligațiile sale legale de mandatul internațional de arestare a lui Vladimir Putin, înainte de vizita planificată a acestuia în țară în luna august, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:20 Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter un videoclip ce arată pregătirea tanchiștilor ucraineni pentru utilizarea tancurilor Challenger 2 în luptă, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 14:46 Ministerul britanic al Apărării (MoD) a publicat cel mai recent raport de informații privind criza din Ucraina, relatează Sky News. Acesta precizează că autoritățile din partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie au publicat un decret prin care declară orașul ocupat Melitopol drept capitală a regiunii. Detalii aici.

Ora 13:40 Autorităţile ucrainene din Mariupol, oraş-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunţat duminică vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept „criminal internaţional”, informează AFP. Detalii aici.

Ora 13:05 Noul raport zilnic al Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW) analizează încercările fondatorului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, de a explica situația din jurul Bahmut, mai precis incapacitatea luptătorilor săi de a încercui orașul ucrainean, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 12:41 Statele Unite, fără să anunțe acest lucru, au reluat deportarea cetățenilor ruși în țara lor natală, susține ziarul The Guardian, după ce a discutat cu avocații rușilor care au cerut azil în Statele Unite, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 10:19 Un plan secret întocmit de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă în detaliu opțiunile de destabilizare a Moldovei, inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale, transmite CNN.

Ora 09:07 Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană.

Ora 08:15 Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, a anunţat duminică serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de cele internaţionale. Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Ora 07:17 Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea vineri de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie „extrem de importantă”, informează AFP. „Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său”, a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday.

Ora 07:00 „Există noi sancţiuni NSDC. Peste 400 de persoane fizice şi companii. Majoritatea sunt ruse. Este industria de apărare a statului terorist. Dar aceştia sunt şi indivizi iranieni şi sirieni, cei care ajută teroarea. Studiem în profunzime fiecare dintre paşii noştri de sancţionare. Sancţiunile ucrainene fac parte din presiunea globală asupra Rusiei. Toţi cei care produc arme pentru teroare împotriva Ucrainei, care ajută Rusia să incite la agresiune, în special prin furnizarea de drone Shahed, care susţin distrugerea dreptului internaţional de către Rusia, nu pot fi decât marginalizaţi. Cei care în cele din urmă vor fi traşi la răspundere pentru tot ce fac împotriva poporului nostru, împotriva oamenilor în general, împotriva dreptului internaţional”, a spus Zelenski.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...