G4Media.ro

VIDEO Klaus Iohannis: Vladimir Putin este vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Klaus Iohannis: Vladimir Putin este vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor / Nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament

Președintele Klaus Iohannis consideră că există un singur vinovat pentru inflația mare și crizele pe care le traversează în prezent omenirea, și acesta „se numește Putin”. „Dacă cineva caută vinovat e ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută joi.

„Situația în care ne aflăm este de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovați în Parlament, Guvern, clasa politică. Și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, aceste crize se vor prelungi, vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru”, a adăugat Iohannis.

Președintele a susținut că „problema nu este una românească, este una globală” și are „o singură cauză: Războiul lui Putin împotriva Ucrainei”.




Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis, LIVE TEXT

  • Am avut o discuție foarte bună cu personalul care m-a așteptat, în special asistenții a căror zi este astăzi.
  • Sunt foarte multe probleme în sistem, le-am discutat și plec de-aici cu impresia că unele se vor rezolva și spitalul va fi mai performant.
  • Am speranțe că întreg sistemul de sănătate va deveni mai performant, mai eficient și va pune mai mult pacientul în centrul atenției.
  • I-am felicitat pe oameni pentru două lucruri: Spitalul a fost COVID timp de doi ani
  • Au lucrat zi și noapte, au neglijat familia, toate acestea trebuie recunoscute și felicitate.
  • Am felicitat întreg corpul medical pentru performanță și abnegația cu care au tratat pacienții.
  • Al doilea lucru sunt pacienții care vin în mod uzual și sunt tratați cum se cuvine. Felicitări tuturor asistenților medicali din România
  • Această noțiune cuprinde asistenții, moașele și surorile medicale, dacă vă sunt mai familiare aceste noțiuni

Întrebări din partea presei:

Q: Rata inflației este una record, astăzi guvernatorul a anunțat o prognoză nu foarte bună. Guvernul României a luat cele mai bune măsuri?

Klaus Iohannis: Dați-mi voie să răspund într-un cadru un pic mai larg: Inflația este doar un factor, un răspuns simplu: Da, am toată încrederea că Guvernul a luat și va lua măsurile care se impun. Dar de ce am ajuns aici? Nu pentru că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, pentru că specialiștii spun că vor continua, pe plan global, toate acestea au o singură cauză: Războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, este una globală. Și în SUA inflația se apropie de 10%. În țările din Europa e la fel de mare. Și aseară am avut o discuție cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc ei. Să fim realiști. Crizele nu se vor termina mâine, vor continua. În unele situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Pentru români este important să știe că acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune.

Q: Ca prim om al țării cum resimțiți inflația? Faceți economii? Ce sfaturi le dați românilor?

Klaus Iohannis: Probabil ca sunt mai mulți tei acolo si se bea mai mult … Eu cred că este o încercare grea prin care trecem, de-asta am făcut remarcile pe care le-am făcut, toată lumea le va resimți. Plătim mai mult pentru benzină, alimente, trebuie să fim un pic mai atenți pentru ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută despre anumite compensări și la pensii, salarii, trebuie să fim conștienți că acest război va crea crize. În perioade de criză trebuie să judeci de două ori ce faci, cum cheltui bani.

Q: Ne împrumutăm cu cele mai mari dobânzi. Guvernul nu a luat chiar cele mai bune măsuri, ce le transmiteți românilor?

Klaus Iohannis: Concluzia nu este chiar cea bună. Ne împrumutăm mai scump, la inflație mai mare care a apărut de la prețuri crescute, toate venind de la războiul lui Putin. Dacă cineva caută vinovat e ușor de identificat, se numește Putin și Federația Rusă. Guvernul încearcă să atenueze acest impact. Inflația crescută înseamnă că ne împrumutăm mai scump., Guvernul a găsit soluțiile la acest moment… Nu se poate cineva să se aștepte ca la inflație de 13% să ne împrumutăm ca înainte. Situația în care ne aflăm este de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovați în Parlament, Guvern, clasa politică. Și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, aceste crize se vor prelungi, vor fi situații destul de complicate și este bine să fim conștienți de acest lucru.

Q: Așteptăm o sentință definitivă în cazul Colectiv. Nu avem un spital de mari arși, spitalele regionale sunt doar pe hârtie, iată cât a durat să avem o sentință definitivă. De ce după acel moment au eșuat toate guvernele în a asigura condiții pentru pacienți români și ce mesaj aveți pentru familiile victimelor?

Klaus Iohannis: E timpul să avem o hotărâre definitivă ca să vedem cum evaluează justiția acel moment. A fost o tragedie imensă, familiile suferă pentru că pur și simplu justiția nu a dat un verdict, deci îl așteptăm cu toții. Privind sistemul sanitar, planuri s-au făcut, acum avem PNRR cu bani foarte mulți și chiar avem șansa să îmbunătățim situația din spitale, am așteptări foarte mari de la guvern, cu toții avem. Chiar azi am vorbit ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte au pregătit alții.

Q: Această coaliție de guvernare și-a asumat modificarea Constituției. Liderul UDMR spunea că România trebuie să se decidă dacă vrea să fie republică parlamentară sau prezidențială. Sunteți de acord cu aceste modificări propuse de UDMR și PSD și chiar și cei de la PNL?

Klaus Iohannis: Este nevoie de o îmbunătățire, modernizare a Constituției. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, dar atractivă pentru tot felul de scenarii. Până când nu avem ceva scris, un draft, este greu de interpretat. Dar sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim în Constituție. S-a vorbit despre alegeri anticipate, dar nici nu există în Constituție, trebuie lămurit cum, când și cine dizolvă Parlamentul și ce înseamnă alegeri anticipate? Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele. Această discuție nu se poate tranșa în media, ci prin discuții. Discuția este una foarte complicată, care va duce la foarte multă învolburare în spațiul public dacă nu este abordată corespunzător. În Constituție este nevoie de anumite schimbări și de discuții așezate, cu finalitate pentru a face statul să funcționeze mai bine.

Q: Ne așteptăm la alt pachet posibil de măsuri dincolo de acesta? Ne așteptăm la o majorare la salarii? Urmează o posibilă evaluare a miniștrilor, ați sesizat vulnerabilități?

Klaus Iohannis: Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează premierul poate solicita schimbarea lui. Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu. În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași.

Q.: România are nevoie de 50.000 de asistenți medicali. Care este planul să îi aducem în sistem?

Klaus Iohannis: Planul meu a fost să fiu azi aici. Mulți au ales să plece și să muncească în Vest. La noi rămân atâtea posturi vacante. Oamenii trebuie pregătiți, trebuie formați. Ca să poată fi formați trebuie să își dorească această meserie. Ca să și-o dorească trebuie să fie cunoscută și atractivă. Am considerat că dacă vin eu aici și subliniez importanța acestei meserii poate tinerii vor fi interesați.

Q: Alianța va rezista până în 2024? Vor exista candidați comuni?

Klaus Iohannis: Da, cred că va rezista până în 2024, nu s-a discutat dacă vor fi candidați comuni și cam știu ce se discută.

Q: În România avem 44% elevi analfabeți nefuncționali. În contextul România Educată cum vedeți acest lucru?

Klaus Iohannis: Este un fenomen extrem de îngrijorător și nu se găsește doar la tineri ci în societate la modul general. Am considerat că e nevoie de un program național, România Educată, pentru a îmbunătăți baza. Partea administrației prezidențiale s-a terminat. Avem nevoie de creșterea calității actului educațional, îmbunătățirea finanțării, cadrul general pentru cariera didactică, dacă nu avem tineri care doresc să fie profesori n-o să avem profesori. Cariera didactică trebuie să devină mai atractivă și întreg sistemul să fie centrat pe elev, pe student, să-i creeze cadrul, educația, pentru ca fiecare tânăr român să-și găsească locul lui, viața, o carieră cu care se simte satisfăcut.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Iohannis, tatucul mafiei PSD-PNL-UDMR, de ce fuge de romani si nu organizeaza conferinte de presa, unde ar putea primi si intrebari adevarate, nu doar „servite”?
    Declaratiile de presa reprezinta fix-pix, spune o poezie in limbaj de lemn si apoi o tuleste rapid la somn, golf sau tenis.
    Oare i-au actualizat „serviciile” softul, ca sa spuna „USeeeReee e de vina”, in loc de „PeeeSeeeDeee e de vina”? 😀

    • Inainte sa inceapa razboiul aveam deja criza politelor Rca, criza facturilor la gaz si la curent, decise de guvernul Citu, simuland liberalizarea pietelor, pt a-si creste incasarile la buget!

    • Tot Putin e vinovat si daca Romania nu absoarbe fonduri europene, pe când Bulgaria trece la moneda euro.

    • Nu, vinovati suntem noi, romanii. Dar e mai simplu sa arunci toata vina pe altcineva, ai scapat de-o grija, poti merge la gratat linistit.

    • Tu esti de vina bre iohanis. nu da vina pe piutin bre ca esti la fel de mincinos ca el. Una zici si alta faci. Ai mintit romanii bre iohanis.ai uitat? Noi nu am uitat

  2. pai vedeti un lipitor de afise – manager de pompe funebre , fratele lui stanescu, dancila , sa puneti sef la spital , sa se rezolve mai repede

  3. Minciuni! Motivul real este guvernarea dezastruoasa a mafiei baronilor locali PNL PSD UDMR

    • Totusi, o parte din inflatie vine clar din situatia internationala. Inclusiv inflatia medie un UE e de 7.8%, deci a spune ca nu e si o componenta externa inseamna sa ne discreditam ca si critici…
      Dar diferenta dintre media UE si inflatia din RO e a noastra. Marirea fara justificare a salariilor bugetarilor si cresterea nejustificata a numarului de pensionari, maririle repetate de pensii, insittutiile slabe in verificarea concurentei, toate astea au contribuit la componenta interna a inflatiei.

  4. Șarlatanul vrea să ne amăgească iarăși. Toți sunt vinovați, numai el și mafia roșu galben verde este corectă, cinstită și e preocupată de binele nostru. La golf băiatu’…

    • Nu, numai el e vinovat, toti ceilalti suntem niste ingerasi. In special dvs, propagandistii pro-sovietici si toata liota de i.oti utili care va tin isonul.

  5. De asta unele din țări au inflație 8% și noi avem 14%.

    Daca așa zice individul cu 6 case de la Cotroceni îl credem, nu?

    Incompetenta conducerii (pilelor) o ascundem sub preș.

  6. Pai da ca TVA-ul si taxele merg la Putin!
    Mai votati nesimtiti dinastia!
    Si daca e Putin …parlamentul si guvernul trebuie sa rezolve unele probleme dar dupaia de unde mai au bani pentru pensii speciale si salariile angajatilor clientela de partide?

  7. Sunt atatea masuri care pot fi luate pentru a contracara cresterea preturilor, dar nu se iau fiindca o sa fie mai putini bani la buget, deci mai putini bani de ciordit. Singura lor solutie e sa se duca cu „bata” la mediul de afaceri, de preferat la aia mici si care nu sunt afiliati politic.

  8. Domnu presedinte e cu teama la chilotzel.. incearca sa apere pe toata lumea si sa puna placa invatzata de la stapanii lui…
    Dar de ce nu zice si de faptul ca aceasta criza se anunta de ani buni, dinainte de covid? Putin e doar smeker, a atacat europa si nato, fix inainte sa explodeze placinta…
    Aceasta criza venea, cu sau fara orci…

    • De cand s-a stiut de criza, dinainte sau dupa ce a avut loc sfarsitul lumii, de care s-a stiut, tot asa?

  9. Mai penibil de atat….. , mincinos si ..nu cred ca se poate!!!!

  10. Tupeul maxim în forma sa cea mai pură! De pe urma inflației și creșterii prețurilor răsputin are de câștigat, așa-i hoț de case! Al dracu putinoi, influențează prețurile și inflația, în cel mai rău mod cu putință, dar de pe urma lor are de câștigat mafia uslistă. Bună treabă, morții lor de servicii, ce ne pot face! Până nu vom ieși în stradă, nu vom rezolva nimic! Ăștia, dejecțiile ăstea, ne vor sfida și ne vor fura în continuu, fără absolut nicio greață!

  11. USReii, voi ciocul mic rapanosi leftarzi, ca voi si leftarzii sunteti, leftarzi pafuchiosi si ciorditori. Ati mai furat si miliarde pt Pfizer.

    Hahaha, nu suntem prosti bai. Crizele si inflatia au o singura cauza: masurile voastre din frauduloasa voastra pandemie. Leftarzii globalisti sunt vinovati. Nu pacaliti pe nimeni. Si trebuie sa platiti cu LIBERTATEA, toti. Devine plauzibil ca tot voi ati negociat cu Putin invadarea Ucrainei ca sa aveti alibi si evident, miliarde acum pleaca la alte corporatii, alea producatoare de armament, dupa ce miliarde furati pt BigPharma. LEFTARZII GLOBALISTI SUNT UNICI VINOVATI.

  12. Ce minte asta ! Inflatia este cauzata de supply chain , din cauza Chinei (restrictii inca acolo ) dar si de pomparea de bani in pandemie ( nu zic ca nu trebuia ) .
    Dar Joha asta ne zice acu ca ei sunt sfinti .. pai ce nu puteati /inca puteti gestiona mai bine !? Marsh !

  13. O sa dea vina pe „crizatori” ca de obicei

  14. O sa dea vina pe crizatori ca de obicei

  15. Cum sa nu caut printre politicieni vinovați pentru surplusul de bani din piata ?!

    Si domnul Lucian Croitoru – care ar trebui sa stie foarte bine despre ce vorbeste – spune o poveste similară despre inflație in Republica.

  16. A iesit individu’ sa-si apere constructia/cloaca politica, care a dus tzara in sant…. trebuie contracarate spusele BNR/Croitoru, care spun ca GUVERNUL produce inflatie….

    Asa ca s-a gandit sa dea o fenta, ca Putin e de vina, iar guvernul doar incearca sa salveze…. mi-e scarba cat de pristi ne crede…

  17. Noroc cu bo ul de Cracanici, are Iohannis pe cine sa dea vina.

  18. Ciuca, catu, firea,ciolac sau udrea sunt mici copii pe langa iohanis. Ce mincinos

    Asta ne spune cum sa gandim, ba esti cu capu’?

    Sa iti danseze banel cu tamaie la 360

  19. În concluzie …nu-l mai votați pe Putin

  20. Marsh ba prostule si tradatorule.

  21. Jigodia jigodiilor conduce coaliția proștilor

  22. in decembrie 2021, cu 3 luni inaintea razboiului, inflatia era 8%.
    in sua inflatia a scazut in aprilie 8,5 la 8,1.
    concluzia: – ruzia e noul peeseedeee.

  23. DRECKS VERRÄTER!
    HURENSOHN!🤮👎☠

  24. Iohannis principalul vinovat pentru inflația cea mai mare din Europa nu Rusia.Este nasul guvernării si înfrățirii celor două ciumi.DEMISIA Uzați băgat țară în faliment si sărăcie.

  25. Până acuma era de vina covid, acum e Putin :)) Peste o lună o sa ne spună că am trecut prin coada unei comete și că ea e de vina pentru specula și criza economica :))))
    Nu mai aruncați pe alții stimați tovarăși, de vina sunteți chiar voi !
    Cine sa fie de vina altcineva decât firmele de energie și utilități care au mărit preturile cu 300% ?
    In privința energiei, gazelor și benzinei, preturile sunt cartelate de marile companii, care acționează împreună, și care stabilesc preturi arbitrare, fără a aplica nicio lege economică, a economiei de piață.
    Daca economia de piata nu funcționează în domeniul energiei, ea nu va funcționa de loc nici în celelalte domenii economice, dovada fiind preturile speculative. Specula este un atribut al economiei dirijiste, a monopolurilor, ea a fost preponderenta in economia socialistă a anilor ’80 mai ales la alimentele de baza, iar speculanții au învățat atunci că a mari nejustificat prețul este o metoda foarte buna de a-ți umple buzunarele fara munca.
    Daca o asociem și cu furtul, foarte frecvent în Romania, a vinde la piata neagră marfa de furat a devenit un sport national, greu de contracarat, și carui „eficienta” se vede și astăzi, pentru că mentalitățile „socialiste” sunt adânc înrădăcinate in conștiința unor semeni de-ai noștri.

  26. Ciolanis are dreptate 20-25% e de vina Putin ca el a finantat o parte din clasa politica romaneasca, dar pentru traiul bun al romanilor este raspunzatoare clasa politica in proportie de 95% in frunte cu tine CIOLANIS!!!

  27. Dom’ presedinte, credeti ca mai sunt multi romani care va au in serios declaratiile? Sau pe-ale lui Citzu? Sau Ciolacu? Sau Kelemen?

  28. Sunt f multi bani pe piata , nu va uitati in gura bolsevicilor Valahi ca mor de foame , statul prin inflatie trebuie sa scota banetul de la Valahii ….. am facut turul europei , am intalnit zeci de mii de pensionari in vacante , de unde pana mea au astea atat banet , la Tv ii vezi cu moacele alea de milogi ca nu le ajung banii , …

  29. Pt toate necazurile din trecut, prezent si viitor ale romanilor, altii au fost, sunt si vor fi de vina.
    (Citat din mentalitatea nationala mioritica batuta in cuie.)

  30. Se pare ca vestea buna e ca presedintele (sau consilierii care i-au pus declaratia asta in gura) il citeste pe Moise Guran
    🙂

  31. Am vaga impresie că astora precum Werner le convine de minune războiul!!! Nu i-ar mai rabda Dumnezeu!!!

  32. Vai de capul nostru!

  33. Iohannis își bate joc de voi și voi veți vota PSDNL din nou. România deja se împrumuta la dobânzi uriașe și înainte de război, pentru bugetarii de lux.

  34. Nu meriți nici macar o replică… E frumos afară, soare, cald, a venit primăvara!

  35. Cel mai mare mincinos. Eu cred ca a mințit și de data asta. Deci guvernanții sunt de vina și degeaba încearcă sa le tina partea. Doar un om fără carte îl mai crede sau un hot

  36. Nu-ți e bă rușine p.orcule trădător, să ne spui tu pe cine să dăm vina?

  37. Si noi care ne uitam inspre Felix Voiculescu, proprietarul grivco si al turistului ratacit prin Cotroceni intre doua sejururi de lux, pana la urmatoarea sinecura…

  38. ce vorbesti franz? ai tacut atata timp lasand impresia ca te-au dovedit baietii veseli cu dosarele tale cu cashile…nu e de vina guvernul pentru inflatie?! ok! DAR GUVERNUL NU TREBUIE SA GASESCA MASURI REALE SI EFICIENTE PENTRU TOOOOOTTTTIII ROMANII CA SA TRECEM IMPREUNA MAI USOR PESTE NENOROCIREA ASTA?! ce a facut guvernul TAU CU REZULTATE VIZIBILE IN USURAREA VIETII ROMANILOR?! tu johannis ce canti : imnul romaniei sau imnul altora?! AI IMBRACAT SI TU HAINA ASTA POLITICA ROMANEASCA MIZERABILA!

  39. Putin o fi vinovat de foarte multe dar liberalizarea haotica si fara nici o previziune, logica, a preturilor la energie…nu este marca lui!

  40. Cat de parsiv, cat de ipocrit, cat de marsav poate fi iohannis aruncand pisica scumpirilor pe seama lui putin!
    Avalansa scumpirilor incepuse a se urni inca dinainte de razboi, fiind alimentata nu numai de cauze pandemice, ci si ca urmare a unor factori endogeni: liberalizare fara cap a pietei energetice, insuficienta producerii energiei (vezi cazul Iernut), anchilozarea institutiilor statului, submediocritatea sfanta a membrilor Guvernului, incapacitatea de a urma linia reformatoare asumata prin PNRR, educatia pagubita si violata de idei abracadabrante ale factorilor de decizie. Asta da nesimtire groasa cat bicepsul dvs, d-le iohannis!

    Ce sa mai zic de Isarescu? Acum i-o revenit bujorelul in obrajorii dansului dupa ce o scapat basma curata din dosarul ciripelii?

  41. Ipocrizia Statului Eșuat a ajuns la cote alarmante.

  42. Toată klasa politica de după revoluție e de vină ptr nivelul de trai de căcat din România. Nu Putin. Nu biden. Nu alții. Întoarcerea la socialism este singura soluție ptr o țară măcinată de corupție, mafiota și slab dezvoltată. Singura.