G4Media.ro

Audieri pentru Procurorul șef european / Candidatul francez despre cel mai important…

Audieri pentru Procurorul șef european / Candidatul francez despre cel mai important caz: Un înalt funcționar din Prefectură / Candidatul german: ”E o onoare ca sunt pe aceeasi lista cu Kovesi, am toata admiratia pentru curajul ei”

Primul candidat audiat azi în Parlamentul European a fost Andres Ritter (Germania), urmat de Bohnert (Franța) și Kovesi. Șeful de ședință e Claude Moraes. Detalii procedurale: Fiecare candidat are la dispoziție 7 minute pentru prezentare, urmată de întrebări puse de eurodeputați. Cei trei candidați stau într-o sală de protocol separată de sala de ședință. Nici unul nu are acces la audierea celorlalți

Urmărește LIVE AICI audierea Laurei Codruța Kovesi

A doua audiere: Jean-Francois Bohnert (Franța):

  • Vin cu dublă experiență: magistrat european și procuror național. 20 de ani am participat la cooperarea operațională a magistraților și în 2 rânduri am participat la construcția a 2 instrumente importante: crearea Eurojust și crearea ofițerului de legătură
  • Am lucrat pe cazuri de corupție, fraudă, crimă organizată. De zece ani sunt șef de parchet, iar azi sunt procuror-general pe plan general.
  • Pot să creez un cadru de lucru multicultural și poliglot. Deviza noastră va fi independență, respectarea deontologiei, drepturile omului.
  • EPPO are nevoie de credibilitate, ca o nouă structură europeană creată în acest domeniu. Trebuie să convingă cele 23 de state să colaboreze, dar și pe celelalte 7 state neparticipante să sprijine
  • EPPO trebuie să dea noi perspective în Europa. Baza democratică a UE e aprig criticată, contestată în unele stete membre. Trebuie să fim eficienți și neîndurători cu corupție.
  • Aduc un omagiu cancelarului Konrad Adenauer (vorbește în germană, câteva aplauze din sală)

Întrebări:

  • Cum veți gestiona campanii precum cea din România anti-Kovesi? Răspuns: EPPO va trebui să își dovedească capacitatea de a lupta împotriva fraudelor la adresa intereselor UE. Este o situație pe care șeful Parchetului trebuie să o discute, cred că linia de conduită pt procurorul șef trebuie să fie ceea ce spune regulamentul, un cadru juridic și să arătăm că prin folosirea textelor juridice EPPO e o instituție independentă.
  • Singurul ziarist care stă lângă pupitrul de audieri e reporterul Antenei 3 (foto stânga)
  • Ați menționat relația complexă între EPPO și statele membre neparticipante. Ce mijloace are EPPO să le implice? Răspuns: E printre principalele mele priorități. Ca și Eurojust
  • Extindere a atribuțiilor la terorism și chestiunile de mediu, care e părerea dvs? Ați demarat anchete după scandalul Panama Papers? Dar legate de spălarea de bani a unor bănci din zona dvs? Răspuns: Mă aștept la extinderea competențelor. Legat de Panama Papers, am examinat, anchetat în domeniul meu peste tot. E de competența procurorului general să supravegheze activitatea procurorilor.
  • Am dubii față de independența procuraturii franceze. Care sunt instrumentele concrete care vă vor permite să acționați în statele în care independența justiției nu e garantată? Nu e suficient să spuneți că trebuie sau că e nevoie de diplomație, eu nu aștept nici un fel de diplomație. Răspuns: Aș spune că e nevoie de multă diplomație. Nu aștept nimic din partea autorităților franceze, sunt complet independent.
  • Ne puteți spune ceva despre experiența dvs privind cazurile la nivel înalt? Parchetul European va avea de-a face cu cele mai înalte demnități. Răspuns: Ca procuror șef am avut de-a face cu un funcționar de nivel înalt din cadrul Prefecturii cu care trebuia să cooperez săptămânal în prefectura noastră. Era funcționar înalt și a trebuit să o aduc în justiție pentru abuz în serviciu. A fost un caz urmărit îndeaproape de media
  • Vreți protocoale cu serviciile secrete? Răspuns: Procurorul european delegat e cel care va face legătura cu parchetele naționale și va fi important ca acesta să fie plasat într-un loc strategic în care să poată primi informațiile în domeniul fraudei. Dar nu e suficient dacă sunt doar 2-3 pe un teritoriu mare, poate ar trebui să aibă un contact cu restul procurorilor din statele membre. E o chestiune de organizare strategică. Din ce în ce mai mult vedem informații (Intelligence), dar pentru mine serviciile secrete nu sunt un partener privilegiat, eu sunt obișnuit să lucrez cu instituții care îmi aduc probe judiciare.
  • Monica Macovei: Credeți ca rolul procurorului șef e mai mult de coordonare si diplomatic intre statele membre mai degrabă decât lucrând efectiv cu toate dosarele de frauda? Și unde sunt prevăzute infracțiunile de care se ocupă EPPO? Răspuns: Șeful EPPO trebuie să aibă capacități de coordonare, unde intervine o sensibilitate diplomatică, dar trebuie să cunoască și materia, caracteristicile infracțiunilor, e un magistrat, un tehnician al parchetului. Funcția prevede și ca EPPO să funcționeze în colaborare cu instituțiile și statele membre, e vorba deci de mai multe roluri. În ce privește lista infracțiunilor, ne gândim la fraudele TVA, directiva privind interesele financiare ale UE.
  • Ați făcut anchete transfrontaliere? Răspuns: Am experiență acumulată la Eurojust pe spălare de bani, Elveția era implicată. Putem face și aici anchete pe spălare de bani.
  • Monica Macovei: Dacă ne uităm la raportul OLAF 2017, cele mai multe investigații de fraude cu bani UE au fost pe România, Ungaria și Polonia, Grecia. Dimensiunea fraudei cu fonduri UE e mare în Europa centrală și de est, cu cât e mai mare decât în celelalte state membre? Și ce experiență aveți în combaterea criminalității care are și componentă politică? Răspuns: În 2003 – 2007 am fost la Eurojust. Sigur că există cifrele raportului OLAF, este însă doar statistică și nu e exhaustivă. Nu eu aș judeca cutare sau cutare țară în funcție de numărul de dosare, nu aș arăta cu degetul. Am destulă experiență ca să fac față. NU m-am temut de nimeni în toată cariera mea
  • Ați putea afirma că nu ați fost niciodată supus unei presiuni politice în 32 de ani de carieră? Au existat cazuri importante de corupție pe care le-ați demarat? Răspuns: Independența Ministerului Public a evoluat în Franța. Eu personal nu am trăit situații. Au existat situații în care Ministerul Justiției dădea instrucțiuni procurorilor. În 2013 a fost votată o lege care interzice asemenea instrucțiuni. Într-un caz am fost în situația de a cere un sfat de la o direcție din MJ. A refuzat să îmi răspundă ca să nu fie interpretat drept o instrucțiune. În echipa noastră, tinerii procurori sunt impregnați acum de acest curent.

Urmărește LIVE AICI audierea Laurei Codruța Kovesi

Prima audiere: Andreas Ritter (Germania, procuror șef la Parchetul din Rostock):

  • – Acesta vorbește despre necesitatea Parchetului European în contextul fraudelor și corupției din bugetul UE.
  • – ”Slăbesc credibilitatea UE în ochii contribuabililor”
  • – Abordarea la nivel național nu a fost suficientă. E nevoia de o abordare la nivelul UE

Încep întrebările eurodeputaților:

  • Cum veți rezista la presiunile media și ce experiență cu cazurile de mare corupție aveți? Putem acționa și la nivel de discurs public. EPPO poate face un dosar și dacă există reticență din partea unui stat membru. Instituția e independentă. Am avut la parchetul meu cazuri pentru care am fost aspru criticat public, acuzat că am urmărit politicieni.
  • Cum vă conformați cu toate cerințele postului?
  • Cum veți asigura independența Parchetului European?
  • Puteți să ne dați exemple de cauze de fraude cu fonduri europene pe care le-ați instrumentat și care au vizat demnitari de rang înalt și dacă au fost presiuni politice? (întrebare pusă de Monica Macovei). ”Au fost, dar nu ca în alte țări”
  • Cuvântul de final al lui Andreas Ritter: ”E o onoare ca sunt pe aceeași listă cu Kovesi, am toată admirația pentru curajul ei”

Urmărește LIVE AICI audierea Laurei Codruța Kovesi

Context:

Cei trei candidați la șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania) sunt audiați azi, de la ora 16.30, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. Primele minute ale ședinței sunt dedicate stabilirii ordinii celor trei candidați.

Va fi o audiere publică în care fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute: 50 de minute sunt alocate eurodeputaților din comisia LIBE și 25 de minute – celor din comisia CONT.Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la sfârşitul anului 2020. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliul UE, printr-o procedură complexă. Într-un prim vot indicativ al Consiliului UE, francezul Jean-Francois Bohnert (procuror șef în Reims) s-a clasat pe primul loc, iar Kovesi si Ritter (procuror șef în Rostock). Va urma votul din Parlamentul European, iar clasamentul stabilit de eurodeputați va fi negociat cu Consiliul UE. Pe lista întocmită anterior de un grup de experți independenți, Kovesi se clasase pe primul loc.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Au au au… intonatia traducatoarei.. au au!

  2. Slabuti primii 2!

  3. Ritter a elogiat-o pe Kovesi!

  4. Daddy,
    In locul tău aș suna-o repede pe Adinuța Florea să-i deschidă dosar penal „fascistului” ăstuia de Ritter ! Ce dracu’ face ăsta, se joacă cu nervii și cu mustața ta…?!

  5. UE va pierde mult dacă nu înțelege că votul pentru Kovesi este un vot pentru tocmai consolidarea UE.

  6. Da! S-a antepronuntat!

  7. Sincera sa fiu, ambii contra-candidati se vede ca doar pe departe stiu cu ce se vor confrunta. Foarte buna intrebarea legata de felul in care vor face fata unor campanii infecte cum suporta cu stoicism acum d-na Kovesi. La fel, buna si observatia ca diplomatia e importanta, dar nu prea salveaza lucrurile. Sper din adancul inimii ca toata aceasta lunga procedura sa aiba ca rezultat alegerea d-nei Kovesi, altfel EPPO va fi o chestie diplomatica asa, care din cand in cand mai bate usurel la usa statelor, vizavi de un corupt sau altul, saluta frumos, sta frumos in bancuta lui, asteapta ca un bubos sa le dea niste documente, cand o avea el chef etc.

  8. Succes! Cei din urmă vor fi cei dintâi!

  9. Mai bun francezul decat neamtul!

  10. Kovesi sau Bohnert? Kovesi are mai multa expertiza in domeniu. Si cred ca a invatat si din greseli!

  11. Multumim g4media pt aceasta oportunitate de a vedea „live” cum functioneaza o astfel de comisie europeana. Felicitari dnei Kovesi pentru profesionalismul discursului sau. Uniunea Europeana, noi toti, avem nevoie de astfel de profesionisti.

  12. Kovesi este cea mai buna, e tinara si plina de energie, contrar candidatului francez de 58 de ani care a zis ca doreste linistit sa lucreze 7 ani si sa-si termine cariera. pai astia care deja cred ca 58 de ani au atins toate scopurile, astia sa stea acasa, candidatul francez doar vrea sa fie totul ok si liniste. aici trebue o persoana fara frica, francezul sa se duca sa doarma pe cuptor.