G4Media.ro

Kovesi în Parlamentul European: Știu că ați fost expuși la informații negative…

Kovesi în Parlamentul European: Știu că ați fost expuși la informații negative despre mine, nu am nimic de ascuns / Datoria noastră e să aplicăm legea, asta a făcut Giovanni Falcone

Laura Codruța Kovesi a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European, fiind ultimul candidat pentru postul de șef al Parchetului European, după Andres Ritter (Germania) și Francois Bohnert (Franța). Întrebată la intrare de reporterul Antena 3 dacă are rezidență în SUA, Kovesi a răspuns: ”Sunt minciuni, ca toate celelalte”.

Kovesi a răspuns multor întrebări legate de acuzațiile aduse de PSD, ALDE și aliații lor mediatici, ea spunând de fiecare dată că a respectat legile. A demontat dosarul penal făcut de secția specială pentru magistrați, calificând acuzele drept neadevărate.

Mai mulți europarlamentari, din diferite grupuri politice, au declarat că o susțin și îi recunosc realizările și s-au declarat solidari cu ea în fața acuzațiilor.

Pe de altă parte, europarlamentarul Maria Grapini (membru al partidului fondat de Dan Voiculescu) a stârnit ilaritate în sală cu o serie de acuze identice cu cele vehiculate în fiecare seară de Antena 3.

Vezi mai jos toate întrebările puse de europarlamentari și răspunsurile lui Kovesi.

Ce urmează. Comisia CONT (Control) va face evaluarea în această seară, iar președintele comisie va trimite o scrisoare cu evaluarea. Comisia LIBE (libertăți civile și justiție) va avea miercuri la ora 11 o ședință la care va vota ordinea pe lista candidaților. În funcție de votul fiecărei comisii (dacă vor exista clasamente diferite) va exista o negociere între cele două comisii și conducerea politică a Parlamentului European. Ulterior, Parlamentul European va decide împreună cu Consiliul UE numele câștigătorului competiției.

 

Kovesi a vorbit în limba engleză în intervenția inițială de 7 minute.

 • Jumătate din viață am fost procuror. Am fost procuror general, apoi șefa DNA timp de 5 ani.
 • Crearea unui Parchet European e o mare oportunitate. Aș fi onorată să pot participa. Avem nevoie de eforturi pentru ca acesta să fie eficient.
 • Viziunea mea despre EPPO: trebuie să protejeze interesele financiare și să recupereze daunele. Trebuie creată infrastructura umană și financiară, create regulamentele interne. Trebuie să definim obiective împreună cu colegiul comisarilor, să partajăm informații, să avem acorduri de cooperare cu state neparticipante și terțe.
 • Să avem acorduri cu Eurojust, OLAF, unități de investigație financiară. Să identificăm tipologiile, riscurile. Pot contribui cu propriul exemple: am experiență îndelungată în conducerea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în condiții de stres și mare presiune publică
 • DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde euro, am avut parteneriate puternice cu partenerii internaționali în mandatul meu. Am cooperat cu peste 40 de țări
 • Principiile mele: procurorul trebuie să respecte statul de drept, să aibă o busolă morală puternică. Trebuie să respectăm drepturile fundamentale și procedurale ale celor anchetați. Datoria noastră e să aplicăm legea în mod egal. Asta au făcut Giovanni Falcone și Pierre Michel.
 • Stiu că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziție pentru întrebări

La finalul prezentării, Kovesi a primit cele mai multe aplauze dintre toți cei trei candidați.

Începe sesiunea de întrebări.

 • Care e experiența cu marile cazuri de corupție? Răspuns: Aproape toate cazurile DNA suscitau interese pentru că vizau corupția la nivel înalt: primari, parlamentari, miniștri. Toți cetățenii doreau să afle pentru ce fapte. Comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului nevinovăției. În ce privește experiența cu OLAF, am colaborat cu această structură. Regulamentul EPPO prevede o colaborare strânsă prin sistemul de case management.
 • Puteți să explicați cum îndepliniți toate cerințele, art 14 din regulament? Mă refer în special la independență și calificările necesare – cel mai mare grad din magistratură din România. Răspuns: Mulțumesc că pot lămuri unele informații false. Îndeplinesc toate criteriile. Condițiile privind gradul sunt îndeplinite – nu am colaborat cu serviciile, vechime de 15 ani, lipsa sancțiunilor în ultimii 3 ani, calificativ foarte bine. Am fost numită PG și șefa DNA în mod legal fără a avea grad de PG.
 • Procurorul șef european ar face anchete transfrontaliere și în România. Ar putea fi nevoie să investigheze fraude și în România. Care sunt temerile în acest caz, știu că există o relație complicată cu ministrul Justiției, mă gândesc că există și motivații politice, presiuni politice. Cum vă plasați față de presiunile politice? Răspuns: Am respectat întotdeauna legea și normele. Ca orice procuror, trebuie să fim obiectivi, cu pasiune, dar nu cu patimă. Dacă voi ocupa poziția, voi aborda profesional ce scrie în fișa postului. Nu are relevanță pentru mine ce s-a întâmplat în România, relația dintre sistemul judiciar și minister.
 • Aș vrea să detaliem întrebarea: cum ați folosi rețeaua corespondenților eurojust ca să vă asigurați că statele neparticipante nu îngreunează activitatea EPPO? Cum vă asigurați că EPPO chiar va deveni un parchet cu adevărat european? Răspuns: E adevărat că procurorii europeni delegați vor rămâne în sistemele naționale. Dar anchete transfrontaliere s-au făcut și un mod eficient a fost folosirea echipelor comune de investigații prin Eurojust. Va avea o colaborare foarte strânsă cu EPPO, cum e prevăzut în Regulament. În privința statelor neparticipante, va fi responsabilitatea procurorului-șef încheierea de acorduri de colaborare. Dacă va obține rezultate credibile, cetățenii statelor ne-membre vor înțelege că e în interesul lor.
 • Eva Joly: Sunt mândră că e aici azi, în ciuda groaznicei campanii lansate de propriul guvern împotriva ei. Noi nu credem, eu personal nu cred, pentru că știu ce înseamnă când trimiți la închisoare înalți demnitari. Vreau să vă întreb ce măsuri vei lua pentru a fi respectate drepturile fundamentale ale suspecților? Răspuns: Respectarea drepturilor e un principiu fundamental, o prioritate. Au fost foarte multe situații în care am infirmat acte netemeinice făcute de procurorii din subordine. Dacă ar apărea asemenea situații în care un procuror a încălcat drepturile fundamentale, trebuie luate măsuri și diseminată informația către ceilalți procurori pentru a preveni asemenea acte.
 • Barbara Spinelli: Sunt complet solidară cu dvs în fața atacurilor pe care le suportați. Sunt mișcată că l-ați evocat pe Giovani Falcone, cu care am lucrat. Aș vrea o clarificare: vă referiți la două distincții de la CIA în 2007 și 2011. Despre ce e vorba, are legături cu închisorile CIA? Răspuns: Nu sunt premii CIA, ci Secret Service, agenția care protejează demnitarii SUA și moneda SUA. În activitatea mea de procuror la crimă organizată, am investigat multe infracțiuni privind bancnote false și cybercrime. Am fost printre primii procurori din România care au investigat asemenea cazuri. Pentru modul în care am fost implicată în pregătirea procurorilor, am fost recompensată cu cele două distincții. La începutul activității mele ca Procuror General erau la începutul confruntării cu criminalitatea informatică. Nu am avut nici o legătură cu CIA
 • Cătălin Ivan: Discutăm aici de valori precum independența justiției, toleranță zero la corupție, integritate. Consiliul Europei a spus că serviciile secrete nu ar trebui să facă parte din urmărirea penală. 1. E adevărat că CSM a constatat că DNA a influențat instanța într-un proces care vă viza direct? 2. SRI a selectat probele în dosarele dvs? 3. Cum explicați că 40% din cazurile dvs au fost achitări? Răspuns: 1. Am avut un proces vizând afirmații mincinoase la o emisiune, a durat 4 ani, sentință definitivă că au fost afirmații mincinoase. Niciodată, dar niciodată nu am făcut nici un act pentru a influența decizia, au fost instanțe diferite. Raportul CSM a fost atacat la Curtea Supremă. 2. Ofițerii SRI nu au administrat probe, nu au participat la procesul penal. Au existat informații venite de la SRI în mod legal. 3. Procentul de 40% de achitări e fals, e între 10 și 13%. Probabil vă referiți la cel de anul acesta, de 6 luni nu mai fac parte din DNA. Rata reală e de 13%, restul e vorba de achitări legate de dezincriminarea faptelor prin legi
 • Traian Ungureanu: Relația de lucru cu viitorii procurori delegați europeni, și România va propune doi. Există probleme de principiu privind subordonarea duală și posibilitatea unor instrucțiuni contradictorii. Guvernul României vă este în mod deschis ostil. Cum veți rezolva problema asta de lucru și de imagine? Răspuns: Instrucțiunile se vor da de camera permanentă, va fi repartiție aleatorie. Procurorii delegați vor trebuie să țină cont de instrucțiunile de la EPPO. Guvernul e ostil în ce o privește pe Kovesi, dar nu va trebui să fie ostil cu o instituție europeană. Regulamentul intern trebuie discutat și cu ceilalți colegi. â
 • Maria Grapini: În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație? Răspuns: Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În cep privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Am făcut o plângere la CEDO, a trecut de primul filtru.
 • Monica Macovei: Îmi pare rău că întrebările nu se referă la ce știți să faceți. Care e experiența dvs cu cazuri de demnitari, poate dați niște cifre definitive? Care e experiența cu presiunile politice? Răspuns: În privința dosarului penal, sunt nevinovată, e vorba de extrădarea unui condamnat. În fiecare an, DNA a trimis în judecată circa 1000 de inculpați, circa 900 au fost condamnați. Peste 60 de înalți oficiali condamnați: miniștri, foști miniștri. Presiuni politice: am spus că atunci când un politician îmi va cere explicații voi face public acest lucru și a funcționat. Am făcut față. În ce privește frauda cu fonduri UE, anual am avut pe rol peste 2000 de dosare. Suntem familiarizați cu tipologia infracțiunilor, modul de comitere a faptelor.
 • Văd că ați primit o distincție de la o fundație de partid, a CSU. Cum vă veți apăra independența? Cum veți coopera cu restul procurorilor europeni și naționali? Ați putea să îmi răspundeți în engleză? Răspuns: Îmi voi apăra independența prin rezultatele pe care le-am avut până acum. În timpul activității mele am fost mereu independentă, am respectat legislația. Am anchetat membrii din diferite partide politice. De asemenea, am anchetat persoane bogate, cu funcții, dar mereu am dus la bun sfârșit cazurile. Independența a fost asigurată de lege. Acum există încercări de a limita această independență. Știu și engleză și franceză, dar sunt emoționată și e o zi mare pentru mine și colegii mei.
 • Kovesi: Va fi o provocare pentru procurorul șef european să facă EPPO să funcționeze ca o singură echipă. Regulamentul oferă avantaje procurorului șef, avem camerele permanente și procurorii europeni delegați. Cred că abilitățile de comunicare vor fi importante, dar mai important vor fi stabilirea unor reguli interne. Va trebui dezvoltat un sistem de comunicare rapid. Funcționarea schimbului de informații poate fi făcut rapid în interiorul instituției. Termenele în care camerele permanente trebuie să decidă asupra trimiterii în judecată a unui dosar sunt foarte scurte, trei zile, cinci zile.
 • Întrebare: Majoritatea fondurilor europene merg către statele din Estul Europei. Sunteți singura candidată care provine din această regiune. Dispuneți de o experiență solidă în combaterea corupției sistemice. Cum vă puteți folosi de această experiență în activitatea EPPO? Cum puteți face ca parchetul să fie mult mai puternic decât alte instituții europene? Răspuns: Nu cred că într-o țară se comit mai multe fraude sau nu. Nu înseamnă că o infracționalitate nedescoperită este sau nu relevantă. Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferită, modul de comitere a fraudelor cu fonduri europene este aproximativ același. Pe altă parte, un număr mare de fraude cu fonduri europene în Estul Europei ne arată că uneori fraudele pot deveni sistemice. Una dintre priorități va fi nu numai să investighez cauzele complexe, ci a identifica fraudele repetitive care riscă să devină un fenomen sistemic. Ce a făcut DNA în ultimii cinci ani cred că este o experiență bogată care poate fi folosită în interesul EPPO.
 • Întrebare: Nu răspundem la aceste campanii de denigrare, știm că sunteți o persoană foarte curajoasă. Întrebarea este, știți că lucrăm la un text cu privire la avertizorii de integritate. Aceștia au un rol important. Credeți că avertizorii ar trebui să beneficieze de protecția Parchetului European? Răspuns: Sunt foarte familiarizată cu instituția avertizorului de integritate. Este o instituție care în România funcționează. Desigur, decizia aparține colegislatorilor. Eu ca procuror pot spune ce ar fi util. În România există o legislație specială, funcționează, la DNA am lucrat cu avertizori de integritate.
 • Întrebare: Considerați că prerogativele Parchetului European sunt suficiente? Răspuns: Decizia de a extinde competența EPPO trebuie să aparțină legislatorilor. Dacă ne referim la un act de fraudă cu fonduri europene care are ca scop finanțarea terorismului, atunci da, trebuie extinse compentențele. Ceea ce voi face dacă voi obține această funcție este să analizez fenomenul infracțional și să vedem în ce proporție există o legătură între fraudele cu fonduri și terorismul sau crima organizată. Atunci vom trimite opiniile noastre către legislatori. Ca procurori noi nu facem legi, putem să facem analize, să ne expunem opinii.

Finalul audierii: Kovesi a primit aplauze la final.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. redactia poate citeste, dar am vazut-o in incaperea comisiei libe la audierea codrutei pe claudia tapardel (europarlamentar psd), dar observ ca nu e membru de comisie libe, nici macar membru supleant. deci nu-mi explic ce cauta acolo, decat sa voteze impotriva codrutei. de asemenea, vad ca europarlamentarii psd gen grapini, pavel, zoana, toti sunt membrii supleanti. deci vad ca psd-ul si-a scos toata artileria ca sa cantareasca la votarea secreta. redactia, puteti cerceta lucrul acesta?

  http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124793/CLAUDIA_TAPARDEL/home

 2. Haide.. haide.. ca se poate EU.. Dati-ne si noua cetatenilor cinstiti o sansa.. o speranta ca putem intoarce Romania din calea bolsevica si comunista dictata de hoti, analfabeti, interlopi si penali.

  Mandru de Kovesi

 3. Interviul sustinut de d-na Kovesi mi s-a parut excelent, control, idei, exprimare concisa si profesionista, SUNT MANDRA DE ACEST MAGISTRAT DE CARIERA ROMAN! BRAVOO!
  Succes, succes din toata inima, d-na Kovesi!

  • Si mie mi-a placut foarte mult. Datorita expertizei mai mari, parerea mea e ca are prima sansa, daca vor fi obiectivi.

 4. Ciuma de grapini nu a facut decat sa arate nivelul de nesimtire , ticalosie si prostie al mafiei p$d, sper ca i-a covins pe nehotaratii din PE ca trebuie sa-i incredinteze mandatul de procuror sef unei persoane care stie de ce-s in stare lichelele cele mai josnice.

  • Cu aceasta ocazie am putut vedea cu ochii nostri ca UE stie EXACT ce se intampla in Romania, singura necunoscuta ramanand motivele inactiunii organismelor ei.

  • Grapini să ne suga morcovii! Păcat ca nu a crăpat pe scaun, de la tensiunea și nervii de pzdista penală încolțita.

 5. Am apreciat foarte mult abilitatea doamnei Kovesi de a vorbi , dar in fapt sa nu spuna nimic .
  Un limbaj fara noima ( limbaj de lemn ) .

  • Problema este capacitatea ta de intelegere sau de rautate!

  • Si noi am aprecia foarte mult daca ti-ai cara hoitul de pe G4 Media!

  • Bai, Autostrada 310, cea la care visezi tu degeaba!
   Tu ce limbaj ai?
   Explica aici, punct cu punct!

  • Nu e vina ta ca n-ai inteles, atata poti. De unde nu-i , nici Dumnezeu nu cere. Suntem alaturi de familia indurerata.

  • @A310:
   Te-ai referit la Bohnert tu !

  • Sclavule, ai revenit sa iei o gura plina de penibil? Ti-am dus dorul!

  • Într-adevăr, foarte bună observație. Limbajul ei chiar contravine obiceiului dezvoltat în România de a-ți da oricând cu părerea despre orice și a vorbi ore în sir despre nimic. Și pare de lemn ha ha. Cum s-ar spune: „Târziu de tot în noapte, trei vechi prieteni stau de vorbă într-o berărie — despre ce?… Ei! despre ce pot sta de vorbă trei români aşa de târziu?… despre politică, fără-ndoială.”

 6. Felicitari pt Laura Codruta Kovesi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  De departe a fost candidatul care a dat cele mai multe raspunsuri precise si la obiect. Se vede de asemenea ca are o viziune sanatoasa privind functionarea Parchetului European si perspectivele de dezvoltare a lui.

  Francezul m-a dezamagit cel mai tare, multe laude la adresa lui si a Frantei, chestii de diplomatie, bla, bla, bla, putine lucruri concrete.

  Succes Codruta!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ne mandrim cu tine.

  • Pardon perspectivele de dezvoltare „ale” lui.

   Kovesi a fost, de departe, cea mai buna d p d v profesional

  • Da, Sonia, asa e, si mie mi s-a parut la fel! D-na Kovesi a avut sansa, si iata acum aceasta sansa o are UE si noi implicit, a avut sansa de a intalni in 11 ani de conducere la Parchetul General si DNA, adevarate situatii de coruptie endemica, a avut material pe care sa studieze fenomenul, conditiile in care coruptia se extinde, circumstantele in care coruptia dintr-o tara se infrateste cu cea dintr-o alta tara, le-a vazut pe viu. Datorita faptului ca-si cunoaste bine meseria de procuror, si este inteligenta, a putut face legaturi, analize soldate cu o seama de concluzii ce apoi au fost traduse in masuri, deci tipa este BETON pe toate nivelurile de abilitati pentru functia de procuror-sef al EPPO, iar unde n-ar sti, invata ca este tanara, are 46 de ani. Eu personal nu vad ce ar mai putea face toti cei care s-au coalizat impotriva ei in COREPER II, pentru ca acest procuror roman este PREDESTINATA EPPO, exact cum a si spus acel domn german, Kirchbaum, acum ceva vreme.

  • @Gabriela

   Nu degeaba comisia de specialisti care au examinat-o pe Kovesi a clasat-o pe primul loc.

   Se vede ca Kovesi cunoaste f bine statutul si regulile de joc din viitorul EPPO.

   M-a dezamagit tare francezul, nu numai datorita raspunsurilor evazive, ci si datorita viziunii pe care o are despre EPPO. Un exemplu: la intrebarea „cum vedeti colaborarea cu celelalte institutii europene”, raspunsul: „voi veni in fata d-voastra sa …….bla, bla”, adica voi veni sa dau socoteala. Cu alte cuvinte n-a inteles ca EPPO nu da socoteala in fata politicienilor, n-a inteles ca justitia trebuie sa fie independenta la orice nivel, chiar si la UE. N-are in sange acest lucru pt ca si in Franta, ca de altfel in toate tarile latine, justitia este influentata de politic. Am fost f surprinsa ca pt aceasta enorma deriva nu l-a sanctionat nimeni. M-a uimit scorul mare pe care l-a obtinut. La acelasi gen de intrebare, Kovesi a raspuns ceva de genul: „voi anunta organismele co legislative atunci cand EPPO va constata abuzuri sistematice intr-o zona neacoperita de legislatie”.

 7. Daca UE, vrea in fruntea Parchetului European un ambasador, un politician atunci sa-l aleaga pe Bohnert ! Daca vrea un PROFESIONIST, atunci musai trebuie sa o aleaga pe Kovesi !
  Felicitari pt prezentare Codruta !

 8. Indiferent de rezultat, CODRUTA ne-a dat numai motive de mandrie, iar ticalosii din psd – alde si vuvuzelele lor ne-au umplut de rusine.
  Cu cat s-au straduit sa o murdareasca pe Codruta, cu atat mai mult s-au umplut ei de rahat, din cap pana in picioare. Iar europenii au vazut foarte clar acest lucru.

  • FELICITARI SI SUCCES DEPLIN !!
   SUNTEM MANDRI DE LAURA CODRUTA KOVESI !!

  • Draga Don Quijote, ai dreptate intrutotul, tu stii ca la sfarsitul interviului am aplaudat de nebuna pe-aici prin casa, si mi-au venit lacrimi in ochi, pentru ca acest magistrat de exceptie nascut, crescut, educat si scolit in Romania ar putea reprezenta felul in care tara noastra isi aduce contributia pentru cresterea si dezvoltarea conducerii UE in mod clar, este PRIMUL lucru cu adevarat bun pe care-l aducem si noi in UE. Este adevarat, noi le-am mai dat UE si aproape 5 milioane de romani care s-au dus acolo la munca, insa eu taaare mi-as dori acesti romani acasa, in Romania! Si dau in scris ca daca ne-ajuta Dumnezeu de sus si scapam de psd-draknea-alde la alegeri sau si mai devreme, acesti romani necajiti care n-au plecat de bine, se vor intoarce ACASA!

 9. CTP in direct la digi: e unul din putinele momente ,cand sunt mandru ca sunt roman.

  • @Gabriela – Sa te-auda Dumnezeu si sa se intoarca cat mai multi romani in tara. Pana atunci, sa speram ca ziua de maine ne va aduce bucuria cea mare, iar Codruta sa castige postul de procuror sef European. Acest imens succes impreuna cu protestele magistratilor ar putea sa fie scanteia finala care sa duca la trezirea poporului si la finalul monstruoasei coalitii a infractorilor psd – alde- udmr.
   Deocamdata, MULTUMIM KOVESI, SUCCES KOVESI!!

 10. Franța face lobby intens pentru candidatul ei, România, prin grohăielile scroafei de Grapini, faultează candidatul propriei țări la comandă politică. Acum avem ocazia să vedem cât îi pasă Europei de România, și despre traiectoria ei spre un totalitarism al burgheziei comuniste. Hai România!

 11. Sper sa dea in delirium tremens toti pesedeii penali si infractori care vor sa falimenteze Romania.
  Sper sa scapam cat mai repede de leprele : dragnea, dancila, ciordache, rudotelul cel bubos, tarliceanu, pricolicea, si toate celelalte scursuri.
  Sper ca oftica lor ca n-au putut sa-i bareze drumul Laurei Codruta spre functia de procuror general european sa le fie fatala si sa putem spune : Multumim doamne ca ne-ai scapat d e diavolul pesedist.
  Va veni soarele si pe ulita noastra, odata cu decesul politic al infractorilor din psd&alde

 12. Bravo Codruța.

 13. Dna Kovesi greseste grav daca confunda mafia italiana cu mafia institutionala romaneasca din parchetele locale, servicii, politie si administratia publica romaneasca ce a terorizat populatia si fraudat fondurile europene in detrimentul dezvoltarii Romaniei.

 14. Vine primavara si la noi in Romania !Speram sa scapam de aceasta urata iarna a comunismului cat mai repede !Bravo,Codruta !Ne mandrim cu tine !Javrele comunismului trebuie sa dispara !