G4Media.ro

Lituania reia transportul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad

sursa foto: Captură foto Google

Lituania reia transportul de mărfuri către exclava rusă Kaliningrad

Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și dinspre exclava rusă Kaliningrad, relatează BBC.

Kaliningrad se află la Marea Baltică și folosește o legătură feroviară cu Rusia prin Lituania pentru pasageri și mărfuri.

Rusia s-a înfuriat atunci când Lituania a interzis luna trecută tranzitul oțelului și al altor metale feroase, în temeiul sancțiunilor UE, și a amenințat că va răspunde cu masuri dure. Dar acum Căile Ferate Lituaniene anunță că vor relua transportul de mărfuri către exclavă.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a declarat că interdicția de tranzit a afectat doar tranzitul rutier, nu și pe cel feroviar, și că, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să transporte beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad.

Agenția rusă de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a declarat că 60 de vagoane de ciment vor fi în curând expediate pe teritoriu.

Rusia a anexat Kaliningrad după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, și aproximativ un milion de persoane locuiesc acolo.

Pentru aprovizionare, Kaliningrad a depins foarte mult de rutele de tranzit prin Lituania. Însă luna trecută Lituania a început să pună în aplicare sancțiunile UE privind anumite bunuri rusești – inclusiv materiale de construcții – ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta nu va permite tranzitul mărfurilor prin teritoriul lituanian către Kaliningrad.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. S au mai dumirit unii!!!

  2. din ciclul: „mama ce o sa va facem daca nu le ridicati pana vineri”- asta era acum vreo 2 saptamani. amenintari rusesti. S-A INTAMPLAT FIX PIX! a, dar asta nu zici troll!
    nu e vb ca s-a dumirit cineva sau nu. e vb ca au negociat cu UE. in niciun caz nu le-au ridicat gratis.

  3. M.u.j.e Bruxelles-ului și Ursulei pentru lașitate ! În loc să sprijine Lituania au presat-o să permită tranzitul bolsevic.

  4. de ce au dat inapoi? atat timp cat rusia a blocat accesul Ucrainei la Marea Neagra?