G4Media.ro

Lituania interzice tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancțiuni spre Kaliningrad și…

Sursa foto: Pixabay

Lituania interzice tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancțiuni spre Kaliningrad și atrage nemulțumirea liderilor de la Moscova

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE, relatează Agerpres, conform Reuters.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

Moscova a reacţionat cu furie la restricţiile impuse de Lituania asupra transportului feroviar între exclava sa de la Marea Baltică şi restul teritoriului rusesc, conform DPA.

”Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris pe canalul său de Telegram Konstantin Kosacev, personalitate marcantă în domeniul politicii externe şi vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei.

”În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris Kosacev. De exemplu, a spus el, acordul de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Rusia stipulează că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

Ţările occidentale au impus sancţiuni de amploare împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei de la sfârşitul lunii februarie.

Lista de sancţiuni a UE include, în special, cărbune, metale, materiale de construcţii şi tehnologie avansată şi se estimează că interdicţia impusă de Lituania va afecta aproximativ 50% din articolele importate de Kaliningrad, potrivit guvernatorului regiunii, Anton Alihanov, care a calificat măsura ca fiind ilegală.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. La fel se poate taia gazul dinspre Rusia spre putinistii din Ungaria. Sa mai faca numa multe figuri.

 2. Usor, usor, rusia si cu toti trolli astia de pe aici vor fi din ce in ce mai mici. Uite-l pe gicu bugetar mai sus, cum zice el ca „Lituania e urmatoarea”, nah….n-ai cu cine, ei cred ca taie si spanzura. Cum zicea acel general britanic, rusia, din punct de vedere strategic a pierdut deja, din pacate inca are o gramada de altilerie in Ucraina, iar echipamentul vestic nu a ajuns inca in totalitate plus trainingul soldatilor. Eu unul, cand ma duc si alimentez, nu am nicio problema sa dau 9,3 lei litrul de motorina, daca stiu ca NU este din Rusia.

  • De unde știi?
   De fapt 40% din petrolul european vine încă din Rusia, sancțiunile la petrol si derivate sunt aplicabile peste aproximativ 6 luni.

 3. Dar ii opreste cineva sa-si duca marfurile cu vaporul? De la St. Petersburg pana la Kaliningrad nu e nici o blocada.

 4. Dar bombardarea, uciderea și violul sunt legale?

  • Bine punctat .

 5. Carevasăzică, cum ar spune mujicu’, teritoriul nostru regulile noastre…

 6. Bine punctat .

 7. Ea nu respecta nimic altceva decat ce vrea ea. De asta trebuie ajustat raspunsul occidentului in mod adecvat si trebuie continuata izolarea.

 8. Și voi sunteți câțiva hăurari rousofili care vă zbateți cu ea în goură p-aici dar tot degeaba !

 9. Cum o ia Rusia pe coajă, imediat postacii rusnaci încep să plângă.

 10. Foarte bine !

 11. Moscova vorbeste prostii ! . Uniunea Sovietica a Incalcat Direct Carta ONU ( si Tratatul de la Helsinki) prin care NU poti face Invazii de Anexare de Teritorii asupra altor state, cum este Ucraina, si pe care Uniunea Sovietica (in 1994) i-a recunoscut Integritatea Teritoriala in schimbul Cedarii Armamentului Nuclear !.
  Deci, atat timp cat Uniunea Sovietica incalca direct Carta ONU s.a.m.d. despre ce
  ,,Acord de Parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Sovietica ” mai vorbim ?.