G4Media.ro

Linia feroviară Zorleni – Fălciu – Frontiera cu Republica Moldova se redeschide

Sursa foto: CFR Călători

Linia feroviară Zorleni – Fălciu – Frontiera cu Republica Moldova se redeschide

Linia feroviară Zorleni – Fălciu – Frontiera cu Republica Moldova se redeschide pentru gestionarea mai eficientă a fluxurilor de refugiaţi, a anunţat joi, pe Facebook, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, CFR a intervenit în regie proprie pentru a permite circulaţia în condiţii de siguranţă pe acest sector de cale ferată şi pentru repunerea în funcţiune a Haltei Fălciu.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, linia de cale ferată Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră este o linie feroviară care traversează râul Prut şi care asigură legătura directă cu Staţia CF Cantemir, punct feroviar de frontieră al Republicii Moldova.

„Prin redeschiderea liniei feroviare Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră, în lungime de circa 60 de km, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA se aliniază eforturilor concrete ale României în preluarea şi gestionarea fluxului crescut de refugiaţi din Ucraina, care sosesc în ţara noastră, prin graniţele cu Republica Moldova”, se menţionează în comunicat.

Linia de cale ferată Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră, destinată atât transportului feroviar de călători, dar şi de marfă, a fost închisă în anul 2015, deoarece niciun operator de transport feroviar român sau din Republica Moldova nu a mai solicitat trasă pentru desfăşurarea transportului pe această secţie de cale ferată neinteroperabilă.

Astfel, în contextul crizei umanitare din Ucraina şi a numărului mare de refugiaţi, care sosesc prin punctele feroviare de la graniţa cu Republica Moldova, redeschiderea şi crearea condiţiilor necesare reluării transportului de călători pe linia Zorleni – Fălciu Frontieră reprezintă în acest moment o măsură necesară în eforturile comune depuse de autorităţile locale şi centrale pentru descongestionarea fluxului crescut de refugiaţi şi reducerea presiunii de la celelalte puncte de frontieră cu Căile Ferate din Moldova.

„Pentru redeschiderea liniei de cale ferată Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi a executat în regie proprie lucrările necesare pentru crearea condiţiilor în vederea realuării transportului feroviar, lucrări care au constat în înlocuirea de traverse, completarea cu material mărunt de cale şi piatră spartă, lucrări de consolidare a liniei, de defrişarea a vegetaţiei pe o suprafaţă totală de 144.000 mp, precum şi lucrări de asigurare a gabaritului de trecere în zona trecerilor la nivel”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, în clădirea Hm Fălciu au fost realizate lucrări de igienizare şi de salubrizare, lucrări desfăşurate cu sprijinul Primăriei Bogdăneşti, precum şi lucrări de repunere în funcţie a instalaţiilor sanitare şi electrice, inclusiv a sistemului de supraveghere video al sectorului Poliţiei de Frontieră.

„Menţionăm faptul că toate aceste demersuri, menite să asigure condiţiile necesare preluării tuturor persoanelor refugiate din Ucraina, întreprinse de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA în punctele feroviare de frontieră de tranzit cu Republica Moldova, din nordul şi nord-estul ţării, se aliniază eforturilor comune ale autorităţilor locale, centrale şi ale societăţii civile care s-au mobilizat în acţiuni concrete de sprijin umanitar şi de coordonare strânsă în depăşirea provocărilor cu care ne confruntăm în această perioadă”, se mai spune în document.

Conform sursei citate, personalul companiei CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare naţionale, va lua în continuare toate măsurile necesare şi va colabora permanent cu autorităţile locale şi centrale pentru asigurarea condiţiilor necesare preluării fluxului crescut de refugiaţi, care se află în tranzit în ţara noastră, pentru legătura feroviară cu Ungaria, inclusiv persoanelor de orice naţionalitate, care sosesc din Ucraina, şi solicită îndrumare şi asistenţă în staţiile de cale ferată.

Potrivit CFR, în staţiile de cale ferată, la solicitarea primăriilor şi prefecturilor, au fost amenajate spaţii pentru refugiaţi, unde primesc hrană şi asistenţă, până la preluarea şi transportarea acestora în centrele special amenajate de autorităţile locale şi centrale. (Sursa foto: CFR Călători)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Daca ajung rusii la Prut, o sa acordam cetatenie la toti moldovenii.

 2. nu prea inteleg din articol daca linia de cale ferata e pe ecartament european sau sovietic. daca e european in romania si sovietic dincolo de prut, inseamna ca dureaza cateva ore sa treci un tren cu 10 vagoane pe o distanta de 60 de kilometri… plus ca ai nevoie de macarale speciale si mecanici ca sa ridici vagoanele de pe boghiuri si sa le montezi pe celelalte boghiuri…

  • Pasagerii pot veni cu trenul “sovietic” pana la granița apoi trece pe jos podul și la noi ii așteaptă trenul in gara cu ecartament european. Numai probleme vedeți peste tot, orice s-ar face nu e bine, toți știu de pe margine cum ar fi mai bine

  • La Fălciu linia europeană și cea ” sovietică’ se suprapun intre cele doua stații ( Fălciu-Romania și Prut- Basarabia).

 3. deci NU , nu las copii mei pe Pamant.

 4. Mergem cu acest tren când eram mic, Bârlad-Falciu via Zorleni. La curbele mai strânse încetinea până la 20 Km pe ora. Cred că un acord de pace va fii gata înainte că primul tren sa ajungă la Zorleni.

 5. Sunt alte ratiuni pentru care l-a redeschis, au Albita, au Ungheniul feroviar si alte puncte de trecere…imi scapa! In partea cealalta e aproape de Gagauzia pro sovietica!

 6. A cerut NATO redeschiderea liniei din considerente militare, nu umanitare. Ceva de genul: avem multe tancuri de trimis in Ucraina si nu incap in camioane …

  • M-am uitat pe harta…e intr-un camp deschis, aproape de locul in care Maresalul Antonescu le-a ordonat compatriotilor „Romani, va ordon treceti Prutul”.E foarte ferit…la Ungheni calea ferata trece prin Iasi-fieful filorusilor.

  • Am completat…dar demos la g4, ma termina!

 7. Bravo Bubu, bravo jica, la gara cu voi fgds atentilor

 8. Domnule Ministru informați-va mai bine, sat Bogdănești, com Falciu. Com Bogdănești aparține altei zone din jud Vaslui