G4Media.ro

Lights On România ajunge la București! Povestea din culisele festivalului de lumină…

Lights On România ajunge la București! Povestea din culisele festivalului de lumină și cum prinde viață această ediție (Parteneriat)

Determinare, pasiune, curaj și ambiție – sunt doar câteva dintre “ingredientele” care se ascund în spatele Lights On, festivalul care aduce lumina mai aproape de oameni. În luna decembrie, 9 instalații speciale vor călători în București pentru a reactiva spații și pentru a spune povești spectaculoase. Drumul lor către capitală nu a fost însă deloc unul ușor. Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România, ne-a dezvăluit ce se ascunde în spatele unui astfel de eveniment.

Festivalul de lumină prinde viață prin oameni – de la cei care au crezut într-o idee îndrăzneață și muncesc pentru a-i da contur, și până la cei de la celălalt capăt – privitorii. În culisele unui eveniment de succes stă un proces îndelungat de planificare, o echipă entuziasmată, sute de telefoane, zeci de drumuri și sute de ore de muncă – de la identificarea instalațiilor și a spațiilor potrivite, la detaliile logistice ori cele de comunicare.

Povestea Lights On a început ca un proiect ce le dădea șansa tinerilor să contribuie cu idei pentru a amenaja spații uitate din oraș și s-a transformat ulterior într-un festival ce aduce bucurie. Tot mai multă, cu fiecare nou loc în care ajunge.

“Organizarea unui festival precum Lights On arată de multe ori ca un iceberg. La suprafață se văd 10 zile de instalații de lumină, în vreme ce noi lucrăm pentru asta aproape 8-9 luni de zile. E mereu dificil să organizezi așa ceva, dar când vezi cum sunt primite instalațiile de oameni, toată oboseala pare că a meritat.” – spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On. 

După trei ediții de succes în Cluj, echipa a prins curaj și pentru un drum de 500 de kilometri și 10 zile care se arată pline de adrenalină. În spatele unui eveniment de o asemenea amploare apar provocări la tot pasul. Care a fost cea mai dificilă misiune pentru ediția din București? Distanța, ne-a mărturisit Andi.

“A fost foarte greu să organizăm de la distanță ediția aceasta de Lights On la București, dar nu mai contează acum. Am făcut mai multe drumuri de-a lungul anului, pentru a vedea exact care sunt spațiile potrivite, cum se prezintă ele. Sperăm ca publicul bucureștean să guste instalațiile de lumină la fel de bine pe cât le-a gustat publicul clujean și nu numai.” – a precizat inițiatorul festivalului. 

 Fiecare lucrare artistică transmite o poveste. Diferită, în funcție de spațiu și de privitor. Bucureștenii vor avea ocazia de a se apropia de planeta care le este casă, vor descoperi cum arată emoția, își vor aminti de copilărie privind licuricii veseli și se vor conecta cu mesajele de dor transmise de la depărtare. Ediția din capitală va fi una cel puțin spectaculoasă, precizează Andi.

“Ediția din București aduce în fața publicului unele dintre cele mai spectaculoase instalații care s-au văzut în trei ani de Lights On România la Cluj-Napoca și nu numai. Celebra Gaia a lui Luke Jerram ajunge în premieră într-un parc din Capitală, Breathe a Circus Lumineszenz ajunge în alt parc din București, Firefly Field și Social Sparkles de asemenea vor aduce zâmbete pe buzele tuturor și multe multe alte surprize. Majoritatea instalațiilor nu se vor regăsi în locuri din zona centrală a orașului, ci chiar în Sectorul 2. Așa că îi invităm pe bucureșteni la o plimbare prin Sectorul 2. Sperăm să le aducem puțină bucurie zilele acestea.”, explică Andi Daiszler

“Lights On este un festival de lumină nomad, un eveniment care poartă drumul luminii în multe comunități pentru a arăta locuitorilor ce impact poate avea arta contemporană asupra spațiilor cu care sunt obișnuiți zi de zi, cum se pot transforma acestea, cum putem contribui personal și colectiv pentru a ne activa imaginația în peisajul gri pe care orașul ni-l afișează. București, a venit rândul tău să visezi, să imaginezi, să fii inspirat.” – Daniel Popescu, director artistic Lights On

Însă efortul va fi răsplătit pe măsură. Cu fiecare zâmbet al unui privitor, cu fiecare privire emoționată, cu fiecare replică ori cu pozele spectaculoase ce primesc mii și mii de aprecieri. Instalațiile pot fi văzute în București începând cu data de 10 decembrie, cele mai multe dintre ele fiind expuse în Sectorul 2.

Așa arată lista completă a instalațiilor expuse în București:

Parcul Ioanid:
Gaia by Luke Jerram – powered by BCR
We are here by Silviu Ciora

Parcul Obor:
Firefly Field by Studio Toer – powered by Daisler Print House
Social Sparkles by Studio Toer – powered by Kingdom of the Netherlands

Parcul Sticlăriei:
Breathe by Markus Anders & Circus Lumineszenz
Private Moon by Leonid Tishkov

Parcul Tei: Oumua by Circus Lumineszenz – powered by Asociația Daisler

Miniparcul Tudor Vladimirescu: Tunelul by Silviu CioraPiațeta Bisericii Sfântul Silvestru: Cerebrum by 6th Sense Design & Adi Bălan

Accesul este gratuit. Vizitarea e posibilă doar cu purtarea măștii și păstrării distanței minime de 1.5 metri față de persoanele din jurul nostru.

Lights On București – Sector 2 – 10-19 decembrie 2021.
Organizat de Asociația Daisler, Primăria Sector 2 și Centrul Cultural Unesco Mihai Eminescu.
Sponsorizat de CEC Bank, George by BCR, Kingdom of the Netherlands, Forumul Cultural Austriac, Daisler Print House, Mercedes Benz by ATP Motors.

Parteneri media: Hotnews.ro, G4 Media, PressOne și Stickr.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter