G4Media.ro

Liderul Partidului Popular din Spania, Alberto Feijóo, însărcinat de Regele Felipe să…

Foto: Facebook Alberto Feijoo

Liderul Partidului Popular din Spania, Alberto Feijóo, însărcinat de Regele Felipe să formeze un guvern, deși probabilitatea strângerii unei majorități în parlament este redusă

După ce a purtat discuții cu toți principalii lideri politici, suvernaul l-a desemnat pe Feijóo, liderul Partidului Popular (PP, centru dreapta), drept candidatul pentru funcția de prim-ministru asupra căruia va vota camera inferioară a parlamentului, Congresul Deputaților, potrivit cotidianului The Times.

Votul de învestitură – a cărui dată nu a fost încă stabilită și care determină cine va forma următorul guvern – vine după alegerile generale neconcludente de luna trecută, în care PP s-a situat pe primul loc, dar nu a reușit să obțină o majoritate. PP a obținut 137 de mandate, față de 121 obținute de Partidul Socialist (PSOE) condus de premierul în exercițiu, Pedro Sanchez.

În total PP cu aliații săi din VOX (extrema dreaptă) și regionaliștii de dreapta deține 172 de mandate, în timp ce PSOE cu SUMAR (extrema stângă), separatiștii catalani și basci și regionaliștii de stânga au 171 de mandate, majoritatea absolută fiind de 176 din cele 350 de ale Congresului Deputaților.

Sánchez are șanse să formeze un guvern dacă poate obține sprijinul celui mai radical partid separatist catalan de dreapta, Junts cu șapte deputați, al cărui lider, Carles Puigdemont, este un fugar care trăiește în Belgia. El este căutat de justiția spaniolă pentru organizarea unui referendum neconstituțional pentru independență în Catalonia în 2017 când era preedinte al guvernului regional.

Constituția nu este clară care dintre lideri ar fi trebuit să fie desemnat de rege drept primul candidat, dar într-o declarație emisă de casa regală, acesta a spus că principalul motiv pentru care l-a propus pe Feijóo a fost „obiceiul” de a numi mai întâi candidatul cu cele mai multe mandate.

„În procedura de consultare efectuată de Majestatea Sa Regele, nu s-a stabilit încă existența unei majorități suficiente pentru învestitură care, în cazul său, ar face ca acest obicei să cadă”, se mai arată în declarație.

„Vom da o voce celor peste 11 milioane de cetățeni care doresc schimbare, stabilitate și moderație cu un guvern care să apere egalitatea tuturor spaniolilor”, a postat Feijóo pe platforma de mesagerie X/Twitter, în timp ce îi mulțumea regelui pentru mandat.

PSOE a calificat încercările lui Feijóo de a forma un guvern drept „o pierdere de timp”. Într-o demonstrație de forță a blocului de stânga, săptămâna trecută, socialiștii și-au desemnat candidatul ca președinte al camerei inferioare, cu 178 de voturi, după ce au obținut sprijinul partidului lui Puigdemont.

În cazul în care Feijóo nu reușește să obțină 176 de voturi la primul vot, va avea loc un al doilea tur de scrutin, în care este necesară o majoritate simplă. Dacă pierde din nou, regele trebuie să aleagă un nou candidat de premier. Dacă și acest acest lucru eșuează, vor fi convocate noi alegeri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...