G4Media.ro

Liderul partidului Lege și Dreptate (PiS) din Polonia, care a fost înlăturat…

Foto: Facebook Partidul Legii și Dreptății

Liderul partidului Lege și Dreptate (PiS) din Polonia, care a fost înlăturat de la putere luna trecută, a făcut apel la polonezi să se alăture săptămâna viitoare unui protest împotriva acțiunilor Guvernului Tusk

„Pe 11 ianuarie, la Varșovia va avea loc o demonstrație în apărarea libertății de exprimare, a libertății presei și pur și simplu în apărarea democrației, pentru că avem o problemă reală cu democrația în prezent”, a declarat Jarosław Kaczyński, liderul PiS, citat de Notes from Poland.

Demonstrația – intitulată „Protestul polonezilor liberi” – va avea loc în fața parlamentului, unde PiS a pierdut majoritatea în alegerile din octombrie, fiind înlocuit cu un nou guvern de coaliție liberal – creștin democrat – socialist, condus de Donald Tusk, la jumătatea lunii decembrie.

Kaczyński a afirmat că noua administrație își propune să „îndeplinească așteptările UE”, inclusiv să pună în aplicare noul pact privind migrația planificat de Bruxelles. Aceștia vor să „reducă țara noastră la o zonă locuită de polonezi și condusă din exterior”, a declarat el.

PiS s-a opus în special preluării de către noul guvern a instituțiilor media publice luna trecută, despre care susține că a fost efectuată cu încălcarea legii și a dus la restricții asupra libertății și pluralismului mass-media.

Cu toate acestea, noul guvern insistă asupra faptului că acțiunile sale au fost atât legale, cât și necesare, deoarece trebuia să depolitizeze instituțiile publice de presă pe care PiS le transformase în instituții de propagandă în timpul celor opt ani de putere, încălcând obligația legală de a fi neutre. De asemenea, se menționează că PiS a fost găsit în mod repetat că a încălcat statul de drept atunci când s-a aflat la putere, perioadă în care Polonia a scăzut în clasamentele internaționale privind democrația și libertatea presei.

În discursul său, Kaczyński a declarat că afirmațiile potrivit cărora democrația a fost amenințată când partidul său era la putere „au fost complet inventate”. De asemenea, el a spus că „cea mai mare parte a presei era împotriva guvernului [PiS]”.

În timpul conferinței sale de presă, liderul PiS a intrat în conflict cu jurnaliștii după ce unul dintre ei a întrebat dacă partidul său este ipocrit, deoarece a permis ca mass-media publice să devină „portavoce a propagandei” sub guvernarea sa, dar acum pretinde că le apără independența.

Kaczyński a calificat astfel de afirmații drept „neadevărate” și apoi i-a acuzat pe unii dintre jurnaliștii prezenți că sunt „plătiți să apere ceea ce se întâmplă [acum] în Polonia”. El a încheiat apoi conferința de presă.

Vorbind separat, premierul Tusk a apărat din nou preluarea de către guvernul său a presei publice, afirmând că „nu vor face niciun pas înapoi”. El a susținut că PiS apără abia acum instituțiile media publice pentru că le-a folosit în interes politic și pentru a plăti salarii mari jurnaliștilor prieteni.

Premierul a recunoscut că anularea „devastării complete a ordinii juridice din Polonia” implementate de PiS ar ridica uneori îndoieli. „Când încercăm să rezolvăm aceste lucruri, vă întrebați cu toții dacă este într-adevăr perfect legal”, a spus Tusk. „Dar știm cu toții, de asemenea, că legea pe care au stabilit-o este neconstituțională… Vom lua decizii știind că nu vor fi pe placul tuturor.”

Ca răspuns la comentariile lui Kaczyński, o deputată din coaliția lui Tusk, Monika Falej, a afirmat că liderul PiS „construiește o narațiune falsă” și a întrebat dacă pe 11 ianuarie va „chema oamenii să ia cu asalt Capitoliul polonez”, o referire la acțiunile susținătorilor lui Donald Trump din 6 ianuarie 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...