G4Media.ro

Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

Sursa foto: Wikimedia Commons - Flickr / Saeima

Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă rusa ca a doua limbă străină începând cu anul școlar 2026-2027, potrivit BBC.

Potrivit sursei citate, a doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ din țară va putea fi doar una dintre limbile oficiale ale UE. Excepție vor face limbile al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Deoarece rusa nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, acest lucru înseamnă o interdicție a studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

Până în prezent, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi și, cel mai adesea, este engleza.

A doua limbă străină începe să fie predată începând cu clasa a patra, iar alegerea acesteia nu este încă reglementată prin lege. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au posibilitatea de a alege: în peste 300 de școli, doar rusa este oferită ca a doua limbă străină.

Ministerul Educației din Letonia crede că aceste reforme „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. daca sunt mai numeroase, le dai 300 de euro de caciula si ii sui in autobuzul de intoarcere, ca sa vada mai clar ce inseamna „libertatea de miscare”

 2. Nu, asta e contra drepturilor omului.
  Dacă rusii lui Putin le încalcă asta nu înseamnă că trebuie și noi să facem la fel.

 3. Sa nu exageram. Parca era proverbul cu tinet-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape sau asa ceva. Pe langa marea cultura rusa, mai e si aspectul spionajului, diplomatiei…sigur ca nu poti sa nu predai limba rusa. Sa nu ne luam dusi de val.

 4. Nu prea au inteles ceea ce inseamna Uniunea Europeana si democratia, cei din acest minister. Dupa 18 ani de cand fac parte din ea. 🙁

  • Ba, tocmai că au înțeles și nu mai vor să aibă nimic de a face cu RuZia, ruZii și Uniunea Zovietică!

  • Au fost oare interzisa limbile celor din Axa (germana, italiana, romana, ungara, japoneza) dupa al 2lea razboi mondial?

  • Se predau oare limbile celor din Axa sau nu?

 5. Dupa ultimele informatii, Marea Britanie nu mai e în UE. O sa mai predea engleza?