G4Media.ro

Legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor de…

Legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor de la Colectiv, promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti.

„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, prevede legea.

Şeful statului a anunţat miercuri că va promulga această lege.

„Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici. Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi (…) exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat şeful statului, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Şi cu reforma cum rămâne? Vieţile voastre sunt mai puţin importante decât calculele politice ale PNL.

  Nu mă aştept la nimic de la psihopaţii din PSD, dar nici PNL nu e mai breaz.

 2. Daca e destinata doar celor de la Colectiv, legea e neconstitutionala. N-am citit-o, dar vad ca in presa asa e descrisa.
  De ce doar Colectiv? Toate victimele din astfel de evenimente trebuie sa primeasca de la statul roman ajutor pe toata durata vietii daca e necesar.

 3. E foarte bine ca statul isi recunoaste greseala, insa ce facem cu restul bolnavilor, unii cronici, care s-au imbolnavit/accidentat din cauza faptul ca statul nu a asigurat respectarea normelor de securitate in munca, nu au oferit echipamentul necesar, etc…Mai mult, in curand o sa avem foarte multi angajati, care pana acum nu au decedat, care au lucrat in linia I covid fara echipament si care deja au sechele ce nu pot fi tratatate decat in strainatate.Sper ca acesta actiune sa nu fie una pur electorala, inaninte de vot si nici discriminatorie!!!

 4. Să nu fii în stare să faci în 5 ani un spital cu 50 de paturi pentru marii arși înseamnă că ești un stat de căcat, cu guvernanți și politicieni de căcat și cu un popor de căcat!

 5. Spitalul nou pentru marii arși trebuia să fie singurul proiect al lui Cioloș în 2016 pe care să-l fi inițiat și demarat. De aceea nu are credibilitate nici Cioloș, că și pe el l-a durut în cur!

 6. Autoritățile statului au obligația de a închide localurile care nu respectă legislația. Faptul că statul va plăti tratamentul victimelor de la Colectiv nu e suficient, acei oameni au rămas cu traume, dintre care unele se vor vindeca, altele nu. Tragedia de la Colectiv nu ar fi avut loc dacă localul ar fi fost închis până la remedierea neconformităților.

  Statul trebuie să se asigure că un dezastru asemănător nu se va mai întâmpla, lucru de care mă îndoiesc pentru că sunt multe clădiri fără autorizație ISU și totuși accesibile publicului. Multe dintre aceste clădiri sunt școli (da, școli):
  https://adevarul.ro/news/eveniment/sute-copii-putut-treaca-printr-o-noua-tragedie-precum-colectiv-90-scoli-nu-autorizatie-isu-sa-nu-miram-numaram-mortii-1_5b0c284bdf52022f75813d2e/index.html

 7. Dacă vreți să continuați să citiți, abandonați compasiunea și păstrați ,,decît” rațiunea.
  Despre lege. Ce vină au muncitoarele de la o curățătorie de haine din Suceava de tre’ să plătească din taxele și impozitele lor tratamentul victimelor de la ,,Colectiv”? Și patroana lor la fel? ,(Si eu? Și voi toți?) Oamenii, acum victime, care nu au intrat în colectiv pentru prima dată – asta se poate verifica, dar nu este cazul -, în precedentele lor nopți de distracție ,,colectivă”, le-au trimis acelor muncitoare vreo cafea măcar, că deh, tură de noapte?! Este o lege strîmbă fiindcâ este profund nedreaptă.
  Despre victime. Da, au dreptul la tratament și îngrijire gratuite. Fiindcă nu au nici o vină pentru ceea ce li s-a întîmplat. Și să fi vrut, ei ca simpli clienți nu aveau dreptul să controleze autorizațiile localului și respectarea normelor. Au văzut localul deschis, au intrat, au plătit, au luat bonul fiscal, și-au respectat îndatorirea de ,,cetătean”. Deci da, tratamente gratuite, dar nu plătite de stat, adică de noi toți, ci de cei vinovați!!! Pe care ,,justiția” noastră trebuia să îi găsească în 5 ani!!! Pentru că nu avea de căutat în multe locuri: patroni, pompieri, primărie, protecția consumatorului.
  Așa, legea asta nu face decît să instituie niște ,,pensii speciale”: alții români, avînd aceleași afecțiuni dar altundeva căpătate, tre’ să își plătească tratementele, tot pe viață.
  P.S. Problema societăți românești, să fiu iertată, nu este ,,victimele Colectiv” ci faptul că și in prezent ca și în toamna 2015 tot șpaga este cea care ,,guvernează” funcționarea localurilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.