G4Media.ro

Legea de reformare a televiziunii publice, votată de parlamentul Slovaciei în primă…

sursa foto: Pixabay

Legea de reformare a televiziunii publice, votată de parlamentul Slovaciei în primă lectură

Guvernul slovac al premierului social-democrat Robert Fico, aflat în stare stabilă după tentativa de asasinat de săptămâna trecută, a obţinut miercuri un prim vot favorabil în parlamentul de la Bratislava asupra unei legi de reformare a televiziunii publice, instituţie pe care şeful guvernului o consideră părtinitoare în favoarea opoziţiei liberale, transmite Reuters, conform Agerpres.
Un proiect de lege iniţial avea în vedere în special înlocuirea actualului director al televiziunii publice RTVS. Cum însă din alte considerente legale acest demers nu a reuşit, guvernul lui Fico a elaborat un alt proiect ce prevede de fapt lichidarea acestei televiziunii şi crearea alteia în locul ei, cu o nouă conducere.

Legea este „menită să restabilească adevăratele atribute ale unei televiziuni publice, echilibrul, independenţa, obiectivitatea, încrederea şi transparenţa”, a spus miercuri în faţa parlamentului ministrul culturii, Martina Simkovicova, care anterior a acuzat partizanatul televiziunii publice slovace şi în general al presei mainstream, despre care a spus că prezintă informaţii numai dintr-o parte a spectrului şi determină astfel publicul să se informeze tot mai mult din surse alternative.

În replică, deputatul Rastislav Kratky, membru al partidului liberal de opoziţie Slovacia Progresistă, a acuzat că prin adoptarea „legii de eliminare a RTVS vom ajunge la manipularea opiniei publice, la diminuarea libertăţii de exprimare şi la reducerea la tăcere a vocilor critice faţă de guvernul” lui Fico.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union) şi o vicepreşedintă a Comisiei Europene, Vera Jourova, susţin la rândul lor că legea votată miercuri în primă lectură de parlamentul slovac aduce televiziunea publică sub controlul direct al guvernului. Un vot final asupra legii va avea loc în săptămânile următoare, dar respingerea ei este improbabilă, având în vedere că partidele coaliţiei de guvernare au majoritate în legislativ.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat opoziţia apropiată preşedintei în exerciţiu Zuzana Caputova, partidele de opoziţie organizând proteste contra planurilor lui Fico de desfiinţare a procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, instituţii pe care actualul premier le-a acuzat partizanat politic împotriva lui.

Tensiunile acumulate astfel în societate au culminat miercurea trecută cu un atac armat asupra premierului Fico, împuşcat cu patru gloanţe de un bărbat de 71 de ani care a recunoscut motivaţia politică a atacului său. Şeful guvernului este în continuare internat în stare gravă, dar stabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează