G4Media.ro

Lavrov avertizează că livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Ucrainei ar însemna…

Sursa foto: Facebook / MFA Russia

Lavrov avertizează că livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Ucrainei ar însemna „o agravare serioasă” a conflictului

Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui „o agravare serioasă” a conflictului, a atenţionat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează AFP, citată de Agerpres.

„Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, o agravare serioasă” a conflictului, a declarat Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, evocând consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi un risc de contaminare a solurilor.

Ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat luni că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va „răspunde corespunzător” dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale „coliziuni nucleare” între Rusia şi Occident.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Sigur, ei se retrăgeau, dar nu-i mai lasă ucrainienii! 🤮🤮🤮

 2. Îi invit pe ruși să dea imediat cu bombe nucleare. Dar n-o vor face, rușii sunt niște lași patetici cu gura mare.

 3. nu mai numara nimeni a cata oara e cand rusii declara ca ceva reprezinta o escaladare :)))

 4. Muniția cu uraniu sărăcit (DU) este considerată periculoasă pentru sănătatea umană și pentru mediu din cauza proprietăților sale radioactive și a efectelor pe termen lung asupra organismelor vii și ecosistemelor.
  Atunci când muniția cu DU este folosită, ea eliberează particule radioactive și praf fin în aer, care pot fi inhalate sau ingerate de către oameni și animale. Aceste particule radioactive pot rămâne active timp de mai multe zeci de ani și pot pătrunde în sol, apa potabilă și lanțurile alimentare, având potențialul de a afecta sănătatea umană și mediul pe termen lung.
  De asemenea, expunerea la uraniu sărăcit poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi afecțiuni respiratorii, cancerul și malformațiile congenitale. Cercetările au arătat că expunerea la uraniu sărăcit poate fi asociată cu o creștere a riscului de cancer pulmonar și a altor tipuri de cancer.
  Din aceste motive, utilizarea muniției cu uraniu sărăcit a fost interzisă sau restricționată în unele țări.

  • Ești curvă rusească. Aceste muniții vor face țăndări tancurile piese de muzeu T-62, T-54 și T-55 ale Rusiei tale. Sunteți o țară de ratați.

  • @ProAntiContra: Nu-i problema pentru ucraineni, au dobândit imunitate la radiatii…. după accidentul nuclear din 1986.

 5. Lavrov este paralel de situație, Rusia a intrat in programul de dezmembrare!