G4Media.ro

UPDATE: Conferința de la Bruxelles pe tema Parchetului European a fost anulată…

UPDATE: Conferința de la Bruxelles pe tema Parchetului European a fost anulată din cauza coronavirusuluiu / Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, intenționa să pledeze pentru majorarea bugetului instituției

Conferința organizată în Parlamentul European pe tema bugetului Parchetului European a fost anulată din cauza temerilor legate de epidemia de coronavirus, au declarat pentru G4Media surse de la Bruxelles.

Știrea inițială: Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, participă, marți dimineață, la o conferință organizată în Parlamentul European pe tema bugetului noii instituții.

”Din păcate, bugetul propus și numărul de angajați sunt mult subdimensionate, ceea ce ar putea provoca dezamăgiri în ce privește funcționarea acestei instituții vitale”, se arată într-un comunicat al organizatorilor (patru europarlamentari, doi de la Renew Europe, unul de la Verzi și unul de la PPE).

Parlamentul European susține creșterea bugetului pentru Parchetul European, însă mai trebuie convinse Comisia și statele mebre să accepte majorarea bugetului într-o conjunctură nu foarte favorabilă. Pe de-o parte, Brexit a lăsat o gaură în buget. Pe de altă parte, negocierile pentru bugetul multianual al UE sunt etxrem de dificile din cauză că marii contributori vor să plătească cât mai puțin.

”Am fost invitată să particip la conferința de mâine și să prezint stadiul pregătirilor pentru începerea funcționării EPPO. În prezent suntem în procesul de consultare cu cele 22 de state membre participante la EPPO pentru a stabili numărul de procurori europeni delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru, precum și măsurile care au fost luate de statele membre pentru a adapta Regulamentul EPPO la legislația internă”, a declarat Kovesi pentru G4Media.ro

Pe data de 6 februarie, Laura Codruța Kovesi a fost audiată în Comisiile reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE și CONT) din PE, unde a pledat pentru o creștere semnificativă a bugetului instituției pentru anul 2020. În urmă cu o lună, Kovesi le-a prezentat europarlamentarilor stadiul în care se află înființarea primului Parchet European (EPPO) care va cerceta modul în care sunt fraudate investițiile cu bani de la Bruxelles.

Pe baza informărilor primite de la o parte din statele membre, Kovesi a estimat că din primele zile de activitate Parchetul European ar trebui sa filtreze minim 3.000 de cazuri și sa ia o decizie în termen de 10 zile de la primirea dosarelor.

Europarlamentarul Ramona Strugariu (Renew Europe), care este unul dintre organizatorii conferinței de marți, a explicat pentru G4Media.ro că fișa bugetară din 2017 prevedea o intrare treptată în funcție a Parchetului European, cu un număr mai mic de cazuri la început și atingerea unei ”viteze de croazieră” în 2023, cu puțin sub 1000 de cazuri pe an.

”Planificarea bugetară prevedea pentru 2020 un numar de doar 29 de posturi pentru Parchetul European, din care 25 personal de sprijin (administrativ, resurse umane, IT). Pe lângă, acestea vor fi 22 de procurori europeni (unul din fiecare stat membru participant) și procurorul șef.

Pe lângă procurorii europeni de la Luxemburg, Parchetul European va avea Procurori Europeni Delegați, care vor activa în statele membre. Fișa bugetară inițială estimase un număr de 32.5 procurori, presupunând că unii procurori vor fi doar cu jumatate de normă procurori europeni delegați, restul timpului gestionând cazuri naționale. Noul procuror șef european consideră ca această abordare ar afecta independența și eficiența funcționării Parchetului European”, a declarat Strugariu pentru G4Media.ro

În tot acest timp, institutul Kiel estimează că frauda transfrontalieră la plata TVA în UE este între 30 și 60 de miliarde de euro pe an. Aceasta ar fi una dintre principalele domenii de competență ale Parchetului European.

Potrivit estimărilor din 2017, bugetul pentru Parchetul European ar fi de 8 milioane EUR în 2020 și 13.2 milioane EUR in 2021, considerat mult prea mic în comparație cu nevoile instituției.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Păi da! Codruta nu s-a făcut cât dulapul cu un buget mic.

 2. Codruta, parca imi aduc aminte era si ea pe aici prin Romanica.
  NIci un scandal acum prea multa liniste.

  • ai dreptate, voi furati in liniste. asta va si place. scandalul il faceau hotii nu organale de cercetare penala.

 3. Infractorul Daddy sa nu-si faca iluzii desarte, ca discursul doamnei Procuror-sef UE are doar menirea de a-i stoarce de bani pe zgarcomanii responsabili cu impartirea banilor la Bruxelles…

 4. Rebut !!!
  Până acum nu a creat NIMIC!
  A făcut mult rău!
  Pentru mine nu exista de mult timp!
  Lumea ei … e sinistra! Distructiva! Stramba! Nedreaptă!
  Oamenii valoroși in mediul ei … dispar striviți!
  Valoarea e in alt context!

 5. A început scrierea cronicii unui proiect eșuat ?!?

 6. Când vor afla multinaționalele că îi caută la TVA o să fie jale mare pe la Bruxelles. CUCUVEAUA o să fie obligată să se ocupe de găinării că la elefanți e greu de pătruns .

  • las ca e plin de elefanti in romania. si sa te tii ce intra in ei.

  • Nu ai învățat nimic din dosarele Microsoft și EADS? E așa greu cu neuronii ? Ia și citește motivarea de achitare a Anei Maria Pătru să vezi competența CUCUVELEI

  • tu nu ai invatat nimic. ia tu si citeste sutele de dosare pe care le-a finalizat cu succes. cucuvea e ma-ta. si tu vorbesti de neuroni? care nu ai unul macar, fiind un troll amarat?

 7. Bugetul a fost prevazut pt un nr de maxim 1000 de dosare, 2020-2021, dar se pare ca sunt deja din start 3000….Logic ca are nevoie de buget mai mare…. Și nu am dubii ca îl va obține…. Sunt convinsa ca ardeleanca noastră va recupera cu vârf si-ndesat costurile acestei instituții… S-a furat în draci în toate tarile din fonduri UE, TVA. în toate tarile Uniunii…

  • Ar trebui sa negocieze ca x% din prejudiciile recuperate in fiecare dosar sa fie reinvestite in echipa si in resursele necesare pentru a lucra la toate dosarele existente – fie ca sunt 3000, fie ca sunt mai multe.

 8. ”Elite” corupte sunt peste tot. Cetățenii onești din fiecare țară și împreună (din UE) trebuie să se unească pentru a impune pedepsirea ”elitelor corupte.
  Bravo ”Vestele Galbene”!!!
  Ar putea fi miscarea care cuagulează lupta împotriva privilegiilor nemeritate

 9. Avand in vedere ca e nevoie de personal ca de aer , cred ca nu aveti nimic impotriva ca noi sa facem o petitie online , si sa-l trimitem pe Tudorel Slugarel sa ievalueze el pe acolo :)))) sa ne lamurim daca asa sta treaba cu bugetul ala ..(

  Si sa mai facem inca o petitie , sa cerem ca Draknea sa fie si el angajat acolo ( scos imediat din puscarie ) , macar la garaj (mai umfla o roata , mai slabeste un etrier / un furtun de frana , mai desface o bucsa de la bara de directie …..

  Si varanul ar fi bun la ceva (pentru el nu mai e nevoie de petitie , e inca liber si fara obiectul muncii ) : Biroul de presa al PE