G4Media.ro

Lancet: drona kamikaze cu care Rusia stopează contraofensiva Ucrainei

sursa foto: ProTv

Lancet: drona kamikaze cu care Rusia stopează contraofensiva Ucrainei

În ultimele luni, drona rusească Zala Lancet a lovit și a distrus cu succes blindatele ucrainene furnizate de Occident, care ar fi trebuit să străpungă liniile rusești și permită o contraofensivă de succes, arată o analiză The Wall Street Journal, care citează soldați și oficiali ucraineni.

Joi, SUA au sancționat producătorul Lancetului, compania Zala Aero, și pe proprietarul companiei și proiectantul dronei, Aleksandr Zakharov. Departamentul de Stat a declarat că SUA vizează persoane și entități asociate cu efortul de război al Rusiei.

Dronele au fost un factor-cheie în stoparea eforturilor armate ale Ucrainei. Combinate cu câmpurile minate, artileria și rachetele antitanc ghidate, acestea au format un obstacol de temut.

„Sunt o problemă serioasă”, a declarat un ofițer ucrainean care servește în regiunea Zaporijia din sud-estul țării, unde contraofensiva a dus la câștiguri teritoriale minore, de doar câțiva kilometri.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost un prilej de testare pentru desfășurarea în masă a dronelor, de la vehicule comerciale ieftine folosite pentru supraveghere sau adaptate pentru lovituri până la drone cu autoexplozie pe distanțe lungi, făcute pentru a elimina ținte valoroase. Analiștii din domeniul apărării spun că atacul Hamas asupra Israelului de luna trecută a părut să folosească unele lecții din Ucraina.

Forțele ucrainene au folosit cu succes drone încă din primele săptămâni ale războiului, folosind vehicule aeriene controlate de la distanță pentru a repera forțele rusești și pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a lansa mici cantități de explozibili asupra lor.

De atunci, Rusia și-a îmbunătățit capacitățile în materie de drone și acum a ajuns din urmă, spun soldații ucraineni. În centrul eforturilor rusești este Lancet. Și serviciul britanic de informații militare a declarat miercuri că Lancet reprezintă o „schimbare de etapă” în modul în care Rusia folosește dronele.

Zala Aero a declarat presei ruse în iulie că a crescut raza de acțiune a vehiculului de la aproximativ 25 de mile la 40 de mile.

Luni, compania a declarat că a testat și este gata să producă în masă o nouă dronă explozivă numită Izdeliye-54, sau Italmas. Noua dronă poate parcurge aproximativ 124 de mile și are un focos mărit, a spus aceasta.

Lancet are o „importanță deosebită” în cadrul flotei rusești, potrivit unui document de informare ucrainean folosit pentru a informa aliații străini și analizat de The Wall Street Journal. Deși este fabricată în Rusia, drona conține o serie de componente străine, se arată în document.

Drona, care are camere care transmit imagini operatorului său, reprezintă o problemă pentru Ucraina, deoarece este eficientă pe câmpul de luptă și relativ ieftină, a declarat un oficial ucrainean din cadrul serviciilor de informații militare.

Ucraina nu are în producție la scară semnificativă un echivalent al Lancet fabricat pe plan intern. Statele Unite au trimis Kievului drona Switchblade, fabricată de AeroVironment, cu sediul în Arlington, Virginia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si uite așa se vede că birocrația, care duce la preturi astronomice la armament îngroapă democrația! Este nevoie de o dronă de 10.000 Euro care să facă ce fac dronele de 20.000 de euro ale iranienilor/rușilor! Dar birocrația occidentală duce sub scuza autorizărilor, omologărilor, licentierilor, acreditărilor și alte cuvinte la preturi astronomice, lipsa inovației in domeniul armelor și îmbogățirea birocraților care acreditează, omologhează, licențiază samd pe de o parte si a fabricilor de armament pe de altă parte!
    Este nevoie de un sistem de 100.000 euro care să doboare 100 de drone NEomologat NElicentiat, NEautorizat, NEacreditat sau alte baliverne in spatele cărora birocrații parazitează bugetul public!
    Ori ne predăm lui Putin , MBS si Xi!

  2. Articol sustinut de Ruzzia. Ukraina are zeci de mii de drone kamikaze cu care a facut praf 300 de blindate in ultimele 3 saptamani la Avdiivka!

  3. Nu drona stopeaza ofensiva ci tacticile ramase de pe vremea maretei uniuni, dezorganizarea si lipsa de obiective clare.