G4Media.ro

Lamborghini va introduce o săptămână de patru zile pentru muncitorii din producție

Sursa foto: Facebook / Lamborghini

Lamborghini va introduce o săptămână de patru zile pentru muncitorii din producție

Constructorul auto italian Lamborghini a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a introduce o săptămână de patru zile pentru muncitorii săi din producție, au anunțat marți asociațiile sindicale și compania, în condițiile în care tot mai multe grupuri de producție regândesc structura săptămânii de lucru pentru angajații lor, scrie Reuters.

Sindicatele FIOM și FIM-CISL au declarat că acordul este „istoric”, deoarece este primul din industria auto din Europa care reușește o reducere semnificativă a orelor de lucru fără a reduce salariile, ci mai degrabă le crește.

Măsura vine într-un moment în care multe companii și instituții publice schimbă modul de lucru pentru a îmbunătăți bunăstarea angajaților și pentru a promova realizarea de economii  după pandemia COVID-19 și creșterea costurilor.

Programe similare cu săptămâna de patru zile adoptate în alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, au demonstrat că angajații au lucrat mai mult în mai puțin timp, păstrarea locurilor de muncă și recrutarea s-au îmbunătățit, iar concediile medicale au scăzut.

„Lucrați mai puțin și lucrați mai bine, acesta este principiul care a ghidat această negociere și care face parte dintr-un raționament cuprinzător”, se arată într-un comunicat al FIOM și FIM-CISL.

Muncitorii din producție, care au un program rotativ cu două schimburi, vor alterna o săptămână de cinci zile cu una de patru zile, reducând în total 22 de zile de muncă în fiecare an, au precizat sindicatele.

Cei care au un program cu trei schimburi, care include și turele de noapte, vor avea o săptămână de cinci zile alternată cu două săptămâni de patru zile, reducând astfel cu 31 de zile de lucru pe an.

Acordul la care s-a ajuns cu Lamborghini face parte dintr-o renegociere mai amplă a contractului-cadru folosit pentru lucrătorii producătorului auto, o subsidiară a grupului german Volkswagen, care include și 500 de noi locuri de muncă, o creștere a salariilor anuale și alte beneficii pentru forța de muncă.

În ceea ce privește salariile, acordul include o creștere cu 50% a bonusurilor variabile actuale plătite muncitorilor, precum și un bonus unic de peste 1.000 de euro care va fi plătit luna aceasta.

Marți, banca Intesa Sanpaolo a declarat că 70% din cele aproape 30.000 de persoane care au avut opțiunea de a cere să lucreze o săptămână de patru zile au făcut acest lucru, cererile fiind în creștere. În ianuarie, cea mai mare bancă din Italia a trecut la reducerea săptămânii de lucru pentru a reduce facturile la energie, prima măsură de acest fel luată de un mare angajator italian.

Săptămâna trecută, producătorul de ochelari Essilorluxottica a convenit cu sindicatele să testeze un model de săptămână de lucru de patru zile în fabricile sale din Italia, timp de 20 de săptămâni pe an.

Alte grupuri italiene, inclusiv grupul aerospațial și de apărare Leonardo, sunt, de asemenea, în discuții cu sindicatele pentru a extinde beneficiile muncii flexibile la unitățile lor de producție.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...