G4Media.ro

La doi ani după decizia Curţii Supreme, avortul se află în centrul…

Foto: Facebook Joe Biden/Dondal Trump

La doi ani după decizia Curţii Supreme, avortul se află în centrul confruntării Trump-Biden / SUA este împărțită în două: state care au interzis și care protejează dreptul la avort

La doi ani după o hotărâre istorică a Curţii Supreme, avortul a devenit o temă inevitabilă în confruntarea dintre Donald Trump şi Joe Biden, relatează AF, citată de News.ro.

La 24 iunie 2022, instanţa supremă, care fusese revizuită radical de fostul preşedinte, a anulat hotărârea care garanta dreptul federal al femeilor americane de a face avort, lăsând fiecare stat liber să legifereze în această privinţă.

În aceeaşi zi, primele state au interzis întreruperile de sarcină pe teritoriul lor, forţând clinicile să se închidă de urgenţă sau să se mute pe teritorii mai primitoare.

Ţara este acum împărţită între cele aproximativ douăzeci de state care au decretat interdicţii sau restricţii severe, în principal în sud şi în centru, şi cele de pe coastă, care au adoptat noi protecţii.

Decizia autorităţii juridice americane a avut şi repercusiuni politice de anvergură: de la hotărârea Curţii, conservatorii au pierdut aproape fiecare referendum sau scrutin care a ridicat problema avortului.

Iar acest lucru s-a întâmplat chiar şi în state care, de obicei, le sunt în mare parte favorabile, precum Ohio, Alabama şi Kansas.

În ultimii doi ani, „mişcarea pro-avort a descoperit că americanilor le pasă de acest drept mult mai mult decât anticipaseră”, remarcă profesoara Mary Ziegler, de la Universitatea din California, Davis. „Şi astfel, ei încearcă să profite de această situaţie prin iniţiative electorale”, a explicat ea pentru AFP.
 

 – Kamala Harris, în prima linie -. 

Democraţii capitalizează pe această problemă arzătoare, sperând să obţină voturi preţioase, în special în rândul femeilor şi al tinerilor, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Preşedintele Joe Biden, un catolic practicant care a fost mult timp prudent în această privinţă, a devenit el însuşi un apărător al dreptului la avort, ceea ce i-a adus sprijinul mai multor organizaţii de planificare familială în campania sa pentru un al doilea mandat.

Kamala Karris, prima femeie care a devenit vicepreşedinte al Statelor Unite, străbate ţara de luni de zile pentru a-i mobiliza pe democraţi pe această temă.

La jumătatea lunii martie, ea a devenit primul vicepreşedinte care a vizitat o clinică de avorturi din Minnesota.

Ea se va afla luni în Arizona. Acest stat din vestul american este unul dintre cele care ar putea avea o influenţă asupra alegerilor prezidenţiale. În ultimele luni, el a fost zguduit de dezbateri aprinse asupra unei legi din 1864 care interzicea practic avortul, care a fost în cele din urmă abrogată de guvernatorul său democrat.

În întreaga ţară, democraţii au încurajat, de asemenea, organizarea de mini-referendumuri privind avortul în mai multe state cruciale, astfel încât acestea să poată avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

Logica lor este simplă: voturile pro-avort ar putea fi foarte avantajoase pentru Joe Biden şi ar putea mobiliza alegători care, altfel, ar fi fost tentaţi să refuze scrutinul.
 

 – Trump, în mod deliberat ambiguu –  

Democraţii sunt susţinuţi în raţionamentul lor de o multitudine de sondaje.

Potrivit unui sondaj de opinie al Fox News publicat miercuri, 47% dintre alegători consideră că problema avortului este „extrem de importantă” pentru a decide între Joe Biden şi Donald Trump.

În ceea ce priveşte avortul, Donald Trump, care nu ratează nicio ocazie de a sublinia faptul că prin numirile sale în justiţie Curtea Supremă a făcut o schimbare istorică, este acum în mod deliberat ambiguu.

„Trebuie să vă urmaţi conştiinţa în această problemă, dar nu uitaţi că trebuie, de asemenea, să câştigaţi alegerile”, a declarat el într-o înregistrare video la începutul lunii aprilie.

De exemplu, candidatul republican nu face campanie pe o promisiune extrem de nepopulară de a interzice avortul la nivel naţional printr-o lege federală, aşa cum ar dori dreapta religioasă.

„Cel mai bun lucru pe care îl poţi face dacă poziţia ta este nepopulară… este să nu o faci clară”, spune profesoara Mary Ziegler.

Joe Biden, a cărui cotă de popularitate este anemică, îşi va ataca cu siguranţă adversarul pe această temă în timpul primei dezbateri dintre cei doi, joi seara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...